10.12. Onneksi olkoon: Jutta | Palaute
Kallion seurakunta

Kallion kirkon tornin näköala ylitti testikävijöiden odotukset

Kallion seurakunta

02.11.2023, 16:14 /  päivitetty 02.11.2023, 16:28
Kallion seurakunta sai tänä syksynä pelastusviranomaisilta luvan avata Kallion kirkon tornin kävijöille. Torni avataan vierailuja varten ensi keväänä.

Testiryhmien vierailut on nyt toteutettu ja niistä saatujen palautteiden avulla tornielämystä kokeillaan ja kehitetään edelleen. Tornivierailujen toteuttamiseksi on myös haettu kehittämisrahaa, josta päättää yhteinen kirkkoneuvosto marraskuun lopussa.

Syksyn aikana kirkon torniin kapusi testiryhmissä yhteensä noin 250 kävijää, joista 151 täytti tornivierailua koskevan palautekyselyn. Kyselyn mukaan tornikokemus oli todella myönteinen kokemus ylivoimaisen suurelle enemmistölle kyselyn täyttäneistä testikävijöistä, joista 92 prosenttia suosittelisi käyntiä tornissa.

”Oli hieno kokemus ja elämys. Seesteinen, ylväs ja kunnioitusta herättävä tila. Aika pysähtyy ja sielu nauttii. Turvallinen ja avonainen oli, hyvä olla ja hengittää, muuttua hetkeksi osaksi tapahtumien jatkumoa. Tuulen puhuri nurkissa, sateen ropina, korkea avara tila, jossa kirkon ylväät, mutta konstailemattomat kulissit, pölyä kaiteella, hieno akustiikka, keskittynyt ja kiinnostunut ryhmä, alhaalla kirkkosalissa ja muissa tiloissa ihmiset kokoontuneina. Mahtava Arton [Kuronen, toim. huom.] opastus, rauhallinen ja mielenkiintoinen, miten huomaamatta olimmekaan kivunneet torniin ja samalla oppineet sekä kokeneet paljon. […] Kiitos tosi paljon!”, todettiin yhdessä kävijäkyselyn palautteessa.

Tornista annettiin jo testivaiheessa kiittävää palautetta

”Helsinki kaipaa tällaisia näköalapaikkoja, joissa voi korkeuksista tarkastella koko kaupunkia”, todettiin eräässä palautteessa.

Tornista avautuva maisema ylitti odotukset 73 prosentilla kyselyyn vastaajista ja odotukset täyttyivät 21 prosentilla vastaajista. Sopivan jännittäväksi torniin kiipeämisen koki 66 prosenttia, ihan ok:na sitä piti 32 prosenttia ja vaikeaksi sen koki 2 prosenttia vastaajista, vaikeaksi kiipeämisen kokeneet ilmoittivat syyksi korkeanpaikankammon.

”Mukava tutustua lapsuuteni kotikirkkoon. Kiitos suntio Arto Kuroselle luonnikkaasti paljon tietoa sisältäneestä opastuksesta”, kiiteltiin tornivierailusta.

95 prosenttia vastaajista myös koki saaneensa tornikierroksellaan riittävästi turvallisuutta koskevaa tietoa ja opastusta.

”Aivan mieletön kierros! Huikeat näkymät, mielenkiintoinen historia, jossa kohtaa nykyiset tuoreet näkymät”, annettiin myös palautetta.

Lisäksi kävijöiltä kysyttiin muun muassa millaiset tornivierailut heitä kiinnostaisivat (arkkitehtuurikierros kiinnosti 88 prosenttia, Sibeliuksen sävelmää soittavien kellojen tarina 74 prosenttia, tornin ja kirkon merkitys sotahistoriassa kiinnosti 69 prosenttia). Kysyttiin myös paljonko he olisivat valmiita maksamaan erityyppisistä vierailuista, suosikkikellonajoista ja viikonpäivistä vierailua ajatellen. Muun muassa 87 prosenttia toivoi kysyttäessä, että Kallion kirkon kahvila olisi avoinna tornivierailun aikana.

273 askelmaa vievät 96 metriin merenpinnasta

Testiryhmiltä saatu palaute lupaa siis todella hyvää tuleville tornivierailuille.

”Tosi hieno kokemus, joka vetää kyllä vertoja ulkomaisille vastaaville!”, annettiin palautetta tästä jo vuodesta 1912 asti Helsingin siluettia koristaneesta tornista.

Torniin on tehty jo ennen testikäyntejä varten muutostöitä, esimerkiksi lisätty kaiteita, pehmusteita ja varoitusvaloja. Tornivierailusta perittävistä pääsymaksuista saatuja tuloja tullaan ohjaamaan Kallion seurakunnassa tehtävään diakoniatyöhön.

Pelastusviranomaiset asettivat torniturismille turvallisuussyistä myös ikärajan. Kiipeäminen sinne on kielletty alle 18-vuotiailta.

Kirkon torni ei ole esteetön käyntikohde, sillä sinne ei ole hissiä. Sen sijaan tornissa kävijä joutuu kapuamaan 273 askelmaa päästäkseen 96 metrin korkeuteen meren pinnasta.

Torni itsessään on 64 metriä korkea ja kirkko sijaitsee mäellä. Näkymät tornista ovat testiryhmien kokemustenkin perusteella huikeat, joten torniin kiipeäminen kyllä kannattaa, kun torni avautuu yleisölle ensi keväänä.