18.07. Onneksi olkoon: Riikka | Palaute
Kallion seurakunta

Hyvä hallinto mahdollistaa hyvän toiminnan

Kallion seurakunta

07.11.2023, 22:09 /  päivitetty 07.11.2023, 22:22
Heinäkuussa voimaan tulleen uuden kirkkolain edellyttämät muutokset työllistävät monin tavoin kaikissa Suomen seurakunnissa ja seurakuntayhtymissä. Kallion seurakunnan uusi hallintosääntö hyväksyttiin seurakuntaneuvoston kokouksessa 7.11.2024.
Vasemmalla puheenjohtajan nuijat, kokouspaperi alla.

Kun puheenjohtaja Lauri Grünthalin nuija kopsahti pöytään 7. pykälän kohdalla hyväksymisen merkiksi Kallion seurakuntaneuvoston kokouksessa, helpotuksen huokaus täytti kokoustilan. 7.11. pidetyssä kokouksessa päästiin maaliin seurakunnan oman hallintosäännön kohdalla, jota kirkkoherra Riikka Reina oli valmistellut jo lokakuun 10. päivä pidettyyn kokoukseen. Hallintosääntö astuu voimaan 1.1.2024.

Uusi kirkkolaki tuli voimaan 1.7.2023. Kallion seurakunnan luottamushenkilöt eivät ole päästäneet koko syksynä yhtään uuden kirkkolain edellyttämää muutosta, tai seurakuntayhtymän pyytämää lausuntoa eteenpäin ilman hyvää ja asiantuntevaa keskustelua.

Jo syyskuun kokouksen keskusteluissa vertailtiin edellistä ja nykyistä kirkkolakia, minkä takia seurakuntaneuvosto päätyi jatkamaan seurakuntayhtymän uudesta perussääntöehdotuksestaan pyytämän lausunnon työstämistä lokakuulle. Lokakuun kokouksessa seurakuntaneuvosto päätti esittää perusteltuja muutoksia perussääntöehdotukseen.

Lokakuun hallintopainotteisessa kokouksessa seurakuntaneuvosto keskusteli pitkään yhtymän talous- ja toimintasuunnitelmasta, merkittävästä talousarvion ylijäämästä sekä digitalisaatiokehityksestä. Samalla neuvosto totesi, että sekä talous- ja toimintasuunnitelmaan että yhtymän strategiaan on haastavaa ottaa kantaa ennen meneillään olevaa Työnjako 2026 -prosessin päättymistä.

Seurakunnan omaa, voimassa olevaa strategiaa pidetään pääsääntöisesti hyvänä, mutta tunnistettiin myös tarve päivittää sitä keväällä 2024.

Marraskuun kokouksessa nimettiin seurakunnan Nuorten vaikuttajaryhmä sekä lapsiasiahenkilöt. Seurakuntaneuvoston kokoonpanosta ovat syksyn aikana jääneet pois Emma Mäenpää ja Mio Kivelä. Varsinaisiksi jäseniksi heidän sijalleen ovat nousseet Jukka Jokisalo sekä Eero Minkkinen.

Kirkkoherra Riikka Reina on tehnyt merkittävän työn useiden hallintoon liittyvien asioiden valmistelijana ja esittelijänä. Valmistelukokouksia ja taustaselvityksiä vaatinut työ on kuitenkin ollut myös palkitsevaa, sillä kirkkoherra uskoo hyvän hallinnon mahdollistavan myös hyvän toiminnan. Seurakuntaneuvoston sitoutunut työskentely kertoo myös luottamushenkilöiden jakavan saman näyn.

Teksti ja kuva: Annmari Salmela