20.06. Onneksi olkoon: Into | Palaute
Kallion seurakunta

Kirkkoherra Riikka Reinan syntymäpäiväseminaarissa parannettiin yhdessä maailmaa

Kallion seurakunta

08.06.2025, 17:27 /  päivitetty 08.06.2025, 17:36
"Suuri kiitos kutsusta tähän juhlaseminaariin – ja lämpimät onnittelut sinulle, Riikka! On sykähdyttävää, että juhlit elämän virstanpylvästä näin arvokkaassa ja vaikuttavassa hengessä – tuomalla yhteen ihmisiä, jotka haluavat muuttaa maailmaa paremmaksi. Se ei ehkä kaikkialla ole tänään muodikasta, mutta ei anneta tämän tukahduttaa työtämme ihmisyyden kehitystarpeen puolesta", näillä sanoilla Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn avasi Riikka Reinan syntymäpäiväseminaarin.

Koulutus, naisasia, kirkko ja yhteiskunnallinen vaikuttaminen ovat olleet Riikka Reinalle tärkeitä. Siksi hän valitsi omien sanojensa mukaan juhlia syntymäpäiväänsä varainkeruutapahtumalla Naisten Pankin hyväksi 8.6. Kallion kirkossa. Edelleen hän myöntää olevansa samanlainen maailman parantaja kuin ennenkin.

"Meistä jokainen on voinut olla tänään muutos, tehdä hyvää", toivotti Riikka Reina osallistujat tervetulleiksi.

Naisten yrittäjyyden tukeminen on arvokasta

‍Olli Rehn keskittyi puheessaan naisten yrittäjyyteen ja Naisten Pankkiin, joka on enemmän kuin avunantaja – se on kestävä muutosvoima.

‍"Köyhyys ei ole vääjäämätöntä. Se, miten perheen äiti voi, vaikuttaa koko perheeseen. Kun naiset ja sen myötä perheet saavat oman elämänsä edellytykset kuntoon kotimaassaan, ei ole tarvetta muuttaa pois. Kasvava toimeentulo voimaannuttaa ihmisiä. Se parantaa etenkin naisten ja heidän tyttäriensä koulutustasoa ja voi antaa heille enemmän myös poliittista valtaa. Koulutustason nousu ylipäänsä heikentää niitä yhteiskunnan rakenteita, jotka sortavat naisia. Tämä on koettu Suomessakin, kun tytöt alkoivat päästä kouluun 1800-luvun loppupuolella."

Syyskuussa tulee kuluneeksi 30 vuotta ensimmäisestä YK:n naisten maailmankonferenssista Pekingissä. Sieltä jäi elämään viesti: ”Köyhyyden kasvot ovat naisten kasvot.” Naisten Pankin viesti on valoisampi: ”Muutoksella on naisen kasvot.”

"Tämä muutos alkaa oikeudesta yrittää, oikeudesta oppia – ja ennen kaikkea oikeudesta unelmoida", päätti Rehn puheensa.

Perheiden toimeentulo meillä ja muualla

‍Tutkimuspäällikkö Signe Jauhiainen Kelasta piti puheen perheiden toimeentulosta meillä ja muualla. Jauhiaisen mukaan pienituloisissa perheissä asuvien lasten määrä on Suomessa pysynyt suhteellisen tasaisena. Pienituloisissa perheissä asuvien lasten määrä on yhden vanhemman perheistä 20 prosenttia, kahden vanhemman perheissä noin 6-7 prosenttia.

Pienituloisuuden kampittamiseksi on Jauhiaisen mukaan muun muassa tärkeää edistää työllisyyttä.

"Työssäkäynti parantaa toimeentuloa, yhden vanhemman perheissä toimeentulo on pienempää. Puoliso on aika hyvä vakuutus, pienentää myös työttömyyden ja sairastumisen riskiä, harvemmin molemmat vanhemmat ovat yhtäaikaa työttöminä tai sairaina", Jauhiainen sanoi.

Köyhyys on periytyvää, tutkimusten mukaan köyhien vanhempien lapsista suuri osa on myös aikuisina köyhiä. Rahan puute aiheuttaa stressiä, mikä vaikuttaa lapsiin. Pienituloisissa perheissä lasten tavoitteet ovat erilaisia kuin suurempituloisissa perheissä, myös sairastuvuus on suurempaa pienituloisilla.

Riittävän toimeentulon tukeminen on tärkeää niin Suomessa kuin kehittyvissäkin maissa, se vähentää stressiä ja helpottaa selviytymistä ongelmien kasautuessa. Myös maatalouden kehittäminen kehittyvissä maissa on avainasemassa olojen parantamisessa.

Suomessa on perheitä tukee muun muassa peruskoulu, jossa kaikki lapset eri taustoista opiskelevat yhdessä. Myös seurakunnissa on kaikille yhteistä toimintaa kuten perheleirejä, perhekerhoja ja muuta perheiden arkea tukevaa toimintaa.

On taisteltava demokratian puolesta ja tasa-arvon taantumista vastaan

‍"Tämä seminaari kertoo paljon Riikasta. Huomaan etsiväni hyvän liikettä, pahinta on hyvien ihmisten hiljaisuus. Toivon, että me täällä emme ole hiljaa, vaan annamme äänemme kuulua hyvän puolesta", kansanedustaja Annika Saarikko sanoi Naiset maailman muutoksen tekijöinä -paneelissa.

Mukana paneelissa olivat Saarikon lisäksi valtiosihteeri Laura Rissanen ja kansanedustaja Nasima Razmyar, juontajana toimi kirkkoherrain kokouksen pj. Päivi Vähäkangas.

Saarikko ilmaisi olevansa huolissaan demokratian tilasta. "Politiikkaa tarvitaan, Pohjoismaisen hyvinvointivaltion ytimessä on myös kansanvallan puolustaminen", Saarikko totesi.

"Meillä ei ole parempaakaan järjestelmää kuin tämä demokratia, siksi sitä pitää vaalia", Rissanen sanoi.

Nasima Razmyar toivoi, että ihmiset uskoisivat edelleen politiikan mahdollisuuksiin ja lähtisivät vaikuttamaan asioihin. "Olen onnellinen, kun olen päässyt vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin kaupungin ja valtakunnan tasolla", Razmyar sanoi.

Sen lisäksi, että on taisteltava demokratian puolesta, on taisteltava myös tasa-arvon taantumista vastaan, paneelissa todettiin.

"Pitää taistella tasa-arvon taantumista vastaan. Anti-gender-liike vaikuttaa vahvasti myös Pohjoismaissa ja se on vahvasti rahoitettua", Laura Rissanen sanoi.

Paneelissa todettiin, että tasa-arvokysymyksissäkin pitää muistaa valtavirran pitäminen mukana keskustelussa, eikä mennä ääripäihin.

Razmyar muistutti Tarja Halosen viisaista sanoista, joiden mukaan ei ole väliä sillä, kuka niitä lasikattoja riikkoo, vaan se, kuinka monta tulee perässä. Siksi on tärkeää varmistaa tasa-arvokehityksen jatkuminen, jotta meillä olisi jatkossakin sekä naisia että miehiä huippuviroissa.

Kirkon päätöksenteko kaukana ihmisten todellisuudesta

Laura Rissanen sanoi kunnioittavansa niitä, jotka jaksavat olla kirkossa mukana vaikuttamassa. Saarikosta kirkon päätöksenteko tuntuu olevan kaukana ihmisten todellisuudesta, siksi hän omassa kirkkosuhteessaan keskittyykin kirkon ruohonjuuritason työhön, jossa tehdään muun muassa diakoniatyötä, autetaan ja tuetaan ihmisiä erilaisissa elämäntilanteissa.

Siksi Saarikko toivoo, että siihen ruohonjuuritason työhön riittää kirkossa jatkossakin varoja ja seurakunnissa tapahtuvaa hyvä työtä jatketaan. Seminaarin upeasta musiikista vastasi Make Perttilä band. Seminaarin juonsi Rebekka Naatus.

Teksti ja kuva: Sirpa Patronen

Olli Rehnin puhe Riikka Reinan syntymäpäiväseminaarissa