31.05. Onneksi olkoon: Helka, Helga | Palaute
Kallion seurakunta

Pianisti Risto Laurialan 50-vuotistaiteilijajuhla Kallion kirkossa

Kalenteri ja kellosymboli02.04.2023 klo 18:00 - 19:30 Ylösalaisin olevan pisaran muotoinen paikkasymboliKallion kirkko, Itäinen Papinkatu 2, 00530 Helsinki

Kansainvälisestikin arvostetun pianotaiteilija Risto Laurialan ensikonsertista on tänä keväänä kulunut 50 vuotta. Hän on niitä muusikoita, joka saa tutustakin ohjelmistosta kuulijan iloksi irti aina jotain uutta. Lauriala juhlistaa merkkipäiväänsä Kallion kirkon flyygelin soinnilla.

Vapaa pääsy, ohjelma Yhteisvastuukeräyksen hyväksi 10 €.

Palmusunnuntain iltana Kallion kirkossa on syytä pianomusiikin juhlaan kahdestakin syystä. Kallion kirkon flyygeli on jälleen käytössä peruskorjauksen jälkeen, ja soittimen paluuta juhlistetaan Risto Laurialan konsertilla. Hänen ensikonsertistaan tulee tänä keväänä kuluneeksi kunnioitettavat 50 vuotta. Silloinkin ohjelmassa oli Bachin ja Chopinin musiikkia, kuten myös ensi sunnuntaina.

”Bach ja Chopin ovat olleet ohjelmistoni tukipilareita läpi koko urani”, kertoo Risto. Häntä kiinnosti jo silloin Bachin ja romantiikan yhteen sovittaminen. ”Ensikonsertissani soitin Bachin Partitoja ja Chopinin Scherzoja, ja nuoren miehen uhkarohkeudella jopa Brahmsin Paganini-muunnelmat”, hän muistelee.

Lauriala soitti aluksi paljon myös urkuja, mutta piano vei nuoren miehen kuitenkin mennessään. Kallion kirkon konsertissa kuullaan myös Sibelius-Akatemiassa aikoinaan opettaneen Ferruccio Busonin sovittamia Bachin urkuteoksia.

”Tässä konsertissa halusin korostaa Busonin osuutta nimenomaan Bachin urkuteosten pianosovittajana ja Chopinin pianoteoksista halusin valita Preludikokoelman op.28, jossa voimme kuulla läpileikkauksena koko Chopinin fantasiamaailman sen koko laajuudessaan ja syvyysulottuvuuksia avatessaan” Risto summaa.

Risto Lauriala opiskeli Sibelius-Akatemiassa Timo Mikkilän johdolla, ja jatkoi opintojaan Lontoossa Ilona Kabosin ja Wienissä Dieter Weberin johdolla. Kotimaisen yleisön tietoon Lauriala nousi Maj Lind –kilpailun voiton myötä vuonna 1970, ja siitä lähtien hänet on tunnettu ahkerana konsertoijana ja kamarimuusikkona. Lukuisten levytysten joukossa on mm. Bachin, Beethovenin ja Schubertin musiikkia.

Liput: Vapaa pääsy, ohjelma 10€