25.09. Onneksi olkoon: Kullervo | Palaute
Hyvän toivon kappeli

Muutoksia koronarajoituksiin - sektorimalli mahdollistaa jumalanpalveluksiin osallistumisen 27.5. alkaen

Tuomiokirkkoseurakunta

26.05.2021, 14:42 /  päivitetty 23.06.2021, 14:07
Uusien koronaohjeiden mukaan seurakunnan tilaisuuksiin osallistuvien määrä muuttuu. Toimintaa voidaan vähitellen avata ja tilaisuuksiin voi osallistua aiempaa enemmän ihmisiä. Sektorimalli mahdollistaa jumalanpalveluksiin osallistumisen kirkkotilassa 27.5. alkaen ja samalla myös kirkollisiin toimituksiin voi osallistua aiempaa enemmän ihmisiä.
Helsingin tuomiokirkon torni ja vaaleansininen taivas.

- Olemme ilahtuneita, että vihdoinkin saamme pitkän ja pimeän talven jälkeen vähitellen kokoontua yhteen ja nähdä toisiamme. Kuljetaan pienin ja turvallisin askelin kohti aikaa, jolloin saamme taas olla yhdessä ilman koronaa, sanoo Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra, tuomiorovasti Marja Heltelä.

Seurakunnan sisätiloissa järjestettäviin tilaisuuksiin voi 15.6. saakka osallistua enintään 10 henkilöä. Ulkotilaisuuksissa 31.5. saakka voi olla enintään 10 henkilöä ja 1.-15.6. enintään 50 henkilöä.

Sisätilojen osalta luvut ovat sektorikohtaisia, sillä käyttöön otettava sektorimalli jakaa isommat tilat pienempiin lohkoihin. Näin tiloissa on mahdollista olla aiempaa suurempi määrä osallistujia niin jumalanpalveluksissa kuin kirkollisissa toimituksissakin.

Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että esim. Tuomiokirkossa voi samanaikaisesti olla paikalla enintään 120 henkilöä.

Tilaisuuksissa tulee yhä välttää lähikontaktia osallistujien kesken eli turvaväleistä on edelleen osallistujien huolehdittava. Seurakuntien tiloihin saa tulla vain täysin terveenä. Tämä on muun muassa kirkollisiin toimituksiin osallistumisen edellytys ja koskee sekä seurakuntalaisia että työntekijöitä.

Käsien desinfiointiin on mahdollisuus kaikissa Tuomiokirkkoseurakunnan tiloissa. Seurakuntien tilaisuuksiin osallistuville ja seurakunnan tiloissa asioiville suositellaan vahvasti kasvomaskin käyttöä.

Uuden ohjeistuksen mukaan torstaista 27.5. alkaen seurakunnan messuihin voi osallistua kirkkotilassa rajoitetun osallistujamäärän puitteissa. Uudet ohjeistukset ovat voimassa heti.

Sektorimalli mahdollistaa isomman osallistujamäärän jumalanpalveluksiin ja kirkollisiin toimituksiin

Myös Tuomiokirkkoseurakunnan kirkoissa otetaan käyttöön sektorimalli, joka mahdollistaa useampien ihmisten osallistumisen jumalanpalvelukseen, häihin, hautajaisiin, ristiäisiin ja konfirmaatioihin.

Jumalanpalveluksien osallistujamäärä määräytyy tilan koon mukaan. Kirkkotilat jaetaan toisistaan erillisiin sektoreihin ja näissä sektoreissa olevien tulee pitää yli kahden metrin turvaväli. Jokaiseen sektoriin voidaan ottaa enintään kymmenen henkilöä kirkon ja tilan koko huomioiden. Tuomiokirkkoseurakunnan tiloissa osallistujamäärät tulevat olemaan 1.-15.6. aikana:

  • Tuomiokirkko, enintään 120 henkilöä
  • Vanha kirkko, enintään 50 henkilöä
  • Mikael Agricolan kirkko, enintään 65 henkilöä
  • Hyvän toivon kappeli, enintään 20 henkilöä
  • Suomenlinnan kirkko 12.6. alkaen, enintään 40 henkilöä

Suomenlinnan kirkkoa remontoidaan parhaillaan, joten siellä tilaisuudet jatkuvat kesäkuun puolivälin jälkeen.

Eri sektoreissa olevien tulee välttää keskinäistä kanssakäymistä, joten seurakuntalaisille ohjataan erilliset sisääntulo- ja poistumisreitit. Myös osallistumisesta ehtoolliselle annetaan erillinen ohje jumalanpalvelukseen osallistuville.

Helsingin tuomiokirkkoseurakunta noudattaa toiminnassaan Helsingin hiippakunnan ja viranomaisten antamia suosituksia ja rajoituksia rajoittaakseen koronaviruksen leviämistä.

Jumalanpalvelukseen voi osallistua edelleen myös verkossa

Tuomiokirkkoseurakunta tukee edelleen ihmisiä hengellisesti ja tarjoaa mahdollisuuden osallistua seurakunnan toimintaan verkon välityksellä.

Tuomiokirkkoseurakunta lähettää Tuomiokirkosta edelleen joka sunnuntai klo 10 jumalanpalveluksen suorana verkossa. Jokainen on tervetullut mukaan verkkoyhteisöön seurakunnan Facebook-sivun tai Youtuben kautta. Jumalanpalveluksen tallenne on katsottavissa kahden viikon ajan, joten siihen voi osallistua myös myöhemmin.

Kokoava toiminta käynnistyy vähitellen

Lasten ja nuorten toiminta on alkanut jo aiemmin keväällä rajoituksien puitteissa. Muu seurakunnan ulkona ja sisällä tapahtuva kokoava toiminta käynnistyy vähitellen.

Lasten ja nuorten vakiintuneen pienryhmätoiminnan osalta tietoa kokoontumisista saa ryhmän työntekijältä. Muusta toiminnasta saa tietoa työntekijöiltä. Tiedot päivittyvät myös seurakunnan verkkosivujen tapahtumakalenteriin sitä mukaa, kun toiminta saadaan käynnistettyä.

Rajoituksien aikaiset ehtoollishetket päättyvät

Tammikuun puolivälistä alkaen Tuomiokirkkoseurakunnassa vietetyt erilliset ehtoollishetket päättyvät. Ehtoolliselle voi osallistua seurakunnan messuissa, mm. Tuomiokirkossa sunnuntaisin klo 10.

Seurakunnan kirkot ovat avoinna rajoituksien muututtuakin

Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kirkot ovat avoinna hiljentymistä ja rukousta varten. Kirkossa käydessäsi noudatathan 2 metrin turvavälejä, mahdollisuuksien mukaan käytät kasvomaskia ja huolehdit käsihygieniasta. Suntiolta voi tarvittaessa pyytää maskia.

  • Tuomiokirkko on avoinna ma-la klo 9-18, su 11-18.
  • Vanha kirkko, Lönnrotinkatu 6, ja Mikael Agricolan kirkko, Tehtaankatu 23, ovat avoinna toistaiseksi joka päivä klo 12-15.
  • Suomenlinnan kirkko avoinna toistaiseksi la-su klo 12-15, arkisin suljettu urkuremontin vuoksi.
  • Hyvän toivon kappeli, Länsisatamankatu 26, on avoinna ma ja to klo 16-19.

Ohjeet kirkkoon ja tilaisuuksiin tuleville

Seurakuntien tiloihin saa tulla vain täysin terveenä. Tämä on muun muassa kirkollisiin toimituksiin osallistumisen edellytys ja koskee sekä seurakuntalaisia että työntekijöitä. Kaikissa tilanteissa tulee noudattaa yli kahden metrin turvavälejä. Käsien pesua ja desinfiointia edellytetään ja siihen tulee tarjota mahdollisuus. Seurakuntien tilaisuuksiin osallistuville ja seurakunnan tiloissa asioiville suositellaan vahvasti kasvomaskin käyttöä.

Keskusteluapua ja tukea tarjolla

Tuomiokirkossa päivystää pappi lauantaihin 29.5. saakka joka päivä klo 15-18 keskustelua ja rukousta varten. Tämän jälkeen pappi on tavattavissa Tuomiokirkossa tiistaisin ja torstaisin klo 15-17 alkaen 1.6.

Tarjoamme mahdollisuutta rukoukseen, keskusteluun tai huolien jakamiseen joka päivä myös puhelimitse klo 9–21 numerossa 09 2340 6102. Puhelimeen vastaavat seurakunnan työntekijät ja käydyt keskustelut ovat luottamuksellisia.

Voit myös olla suoraan yhteydessä kaikkiin työntekijöihimme normaaliin tapaan, yhteystiedot löydät tästä linkistä ja tietoja diakoniatyöstä tästä.

(Tuomiokirkkoseurakunnan viestintä 26.5.2021/LK)