25.04. Onneksi olkoon: Markku, Marko, Markus | Palaute
Hietaniemen hautausmaa

Muistomerkit ja sankarihaudat

04.09.2017, 14:02

‍Hietaniemen sankarihautausmaan viereen pystytettiin Wäinö Aaltosen pronssinen sankariristi 8 , Marsalkka Mannerheimin hautamuistomerkki sekä kentälle jääneiden muistomuuri, jotka paljastettiin samassa juhlatilaisuudessa helatorstaina 1954. Myöhemmin alueelle on keskittynyt runsaasti muiden sodassa kaatuneiden ryhmien muistomerkkejä, kuten Heikki Häiväojan suunnittelema sotavankeudessa kuolleiden muistomerkki ja saksalaisten kaatuneiden muistomerkki.

Muistoaukiolta etelään suuntautuvan kujan varrella sijaitsee muistomerkkirivistö, jossa ovat mm. jalkaväen kenraali Adolf Ehrnroothin 15 sekä monen sodassa kärsineen ryhmän muistomerkit. Sotaveteraanien ja heidän puolisoidensa hauta-alueiksi varatut veteraanilehdot sijaitsevat Hietaniemen alueen merenpuoleisella laidalla.

Hietaniemi kansakunnan muistin näyttämönä

Sankariristin 8 edessä avautuvasta sankariaukiosta sekä sen liepeillä olevasta sotilasmuistomerkkien alueesta on tullut kansakunnan historian ja yhtenäisyyden symboli. Valtion ylin johto käy valtiollisina ja sotilaallisina juhlapäivinä osoittamassa siellä kunnioitustaan sankarivainajille. Korkean tason valtiolliset vieraat samoin kuin monet yksityiset henkilöt sekä veteraani- ja perinnejärjestöjen edustajat laskevat vierailujensa yhteydessä seppeleitä sankariristille ja Mannerheimin haudalle.