09.06. Onneksi olkoon: Ensio | Palaute
Herttoniemen seurakunta

Hiljaisen viikon ekumeeninen ristisaatto Itä-Helsingissä

Kalenteri ja kellosymboli12.04.2022 klo 15:00 - 20:00 Ylösalaisin olevan pisaran muotoinen paikkasymboliMikaelinkirkko, Emännänpolku 1, 00940 Helsinki, Myllypuron kirkko, Neulapadontie 12, 00920 Helsinki. Parkkipaikka Tuulimyllyntien päässä.

Ristisaatto on ortodoksien liikkuva jumalanpalvelus, joka tehdään yleensä yhdessä kävellen, laulaen ja rukoillen. Saattoja on tehty myös hiihtäen, polkupyörillä ja soutaen pitkiäkin reittejä luonnon keskellä, etenkin Pohjois-Karjalassa.

Ristisaatto on etenkin ortodokseille tärkeä perinne, jolla on pitkät juuret. Jo varhaiset kristityt kulkivat saatossa, kun heidät kastettiin pääsiäisenä. Eri kirkkopyhien aiheiden mukaan voidaan esimerkiksi kiertää kirkkoa tai kulkea johonkin kirkolliseen kohteeseen. Ortodoksit opettavat, että koko ihmisen elämä on liikettä Jumalaa kohti – oikeastaan koko elämä on siis kuin yksi pitkä ristisaatto.

Ristisaatossa kulkeminen tekee todelliseksi sen, ettei kukaan ole koskaan yksinään kristitty. Olemme osa suurempaa, maailmanlaajuista seurakuntaa.

Nyt ei kenenkään tarvitse lähteä Pohjois-Karjalaan asti päästäkseen osallistumaan ristisaattoon, sillä Itä-Helsingissä järjestetään hiljaisen viikon tiistaina oma ekumeeninen ristisaatto. Noin kolmen kilometrin pituinen matka alkaa Myllypuron kirkolta ja jatkuu Metropolia ammattikorkeakoulun kautta Aleksanteri Syväriläisen kappeliin, joka sijaitsee Myllypuron liikuntakeskuksen yhteydessä. Ristisaatto päättyy Mikaelinkirkkoon Kontulaan. Matka kuljetaan jalan, ja siihen voivat osallistua kaikenikäiset. Mukaan voi liittyä myös matkan varrella tai osallistua yksittäisiin hartauksiin.

Aikataulu


  • klo 15 kokoontuminen Myllypuron kirkolla (Neulapadontie 12), keittolounas.
  • klo 15.30 Musiikkihartaus Myllypuron kirkossa. Minnamari Helaseppä, Herttoniemen seurakunnan kirkkokuorot, joht. Kirsi Lemponen ja Marika Leino, urut.
  • Klo 16.30 Pyhittäjä Aleksanteri Syväriläisen kappeli (Jauhokuja 3B), palvelus
  • Klo 17.30 lähtö Kontulaan Metrokappeliin.
  • Klo 18.00 Metrokappeli (Keinulaudankuja 4B, K-Marketin talo, 2. krs.), hartaus, Tomi Kuosmanen
  • Klo 19.30 Mikaelinkirkko, iltahartaus. Martti Häkkänen, Kirsi Honkanen-Punkari. Lauluryhmä Melisma. Iltahartauden jälkeen iltatee ja iltapala.

Tilaisuuden järjestävät Herttoniemen ja Mikaelin ev. lut. seurakunnat, Itä-Helsingin helluntaiseurakunta/Kontulan Metrokappeli ja Helsingin ortodoksinen seurakunta/Myllypuron kappeli.