Seurakunnat hyödyntävät ruokahävikkiä päivittäin aterioissa ja ruokakasseissa
Helsingin seurakuntien toiminnassa tehdään ekotekoja ruoan ympärillä päivittäin.
Lahjoitus-, ylijäämä-, hyöty-, hävikkiruoka – tärkeällä asialla on monta nimeä. Yhteistä niille on joka tapauksessa ensiluokkainen laatu. Ruokaa, joka muuten menisi hukkaan, käytetään helsinkiläisten hyväksi kirkkojen keittiöissä laajalti maittavien lounaiden ja iltaruokien valmistuksessa.
Seurakuntien ravintolaketju Waste&Feast ↗ on tässä lippulaiva: ekologisuus on yksi toiminnan tärkeistä kulmakivistä. Esimerkiksi Malmin ja Matteuksenkirkon Waste&Feast-lounailla noin 60 prosenttia raaka-aineista saadaan ylijäämäruoasta. Lounastamalla meillä olet siis mukana pelastamassa maailmaa!
Ruokaa ja etenkin leipää jaetaan seurakunnissa myös mukaan otettavaksi. Monissa seurakunnissa alueen vapaaehtoiset ja järjestöt ovat isossa roolissa ruoan kuljetuksissa ja jakelussa.
Myllypuron elintarvikejakelusta jaetaan hävikkiruokaa tiistai- ja perjantaiaamuisin, mikä on merkittävä apu monelle tiukalla ruokabudjetilla elävälle.
Muutakin kuin ruokaa
Myös Hermannin diakoniatalon Varustamossa toimii diakoninen kauppa Hermannin valinta, jossa jaetaan ajanvarauksella ruoka-apua vähävaraisille.
Myös Pitäjänmäen seurakunnassa on monipuoliset keinot käytössä ruokahävikin minimoimiseksi. Siellä toimii diakoninen kauppa, minkä lisäksi hävikkiä hyödynnetään seurakunnan toiminnassa, kuten kirkkokahveilla, ruokailussa sekä nuorten aikuisten illoissa.
Diakonisissa kaupoissa kuten yleensäkin ruoka-avun piirissä tärkeää on paitsi ruoka myös osallisuus ja yhteisöllisyys, jotka tukevat avunsaajaa laajemminkin ja kauaskantoisemmin.
Hävikin käyttö ja jakaminen tapahtuu yhteistyössä Stadin safkan kanssa, joka on Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntayhtymän toimintaa.
