14.08. Onneksi olkoon: Onerva, Kanerva | Palaute
Koko Helsinki

Sairaan tuki -palvelu kotona sairastavan tukena

07.07.2021, 15:45
Yhä useampi helsinkiläinen haluaa asua elämänsä viimevaiheet omassa kodissaan. Tätä toivetta tukeva Sairaan tuki -palvelu on tarjolla jokaiselle parantumattomasti sairaalle kotiseurakunnan ja kotisairaalan tai -hoidon kautta.
Pappi juttelemassa kotona

Ihmisen henkiset ja hengelliset tarpeet nousevat usein vahvasti pintaan elämän loppuvaiheessa. Myös sairaan läheiset tarvitsevat apua ja aikaa jaksaakseen kuormittavassa elämäntilanteessa.

Näihin tarpeisiin Helsingin seurakuntayhtymä on luonut Sairaan tuki –palvelun ja tukimallin yhdessä Helsingin kaupungin kotisairaalan ja kotihoidon kanssa. Joukko seurakuntien pappeja ja diakoniatyöntekijöitä tukee kotona asuvia parantumattomasti sairaita tekemällä kotikäyntejä. Tuki sisältää keskusteluapua sekä hartaus- ja rukoushetkiä.

Tiimien vahvistukseksi on koulutettu saattohoidon vapaaehtoisia. He kulkevat potilaiden ja omaisten rinnalla seurakunnan työntekijöiden tukemina ja tarjoavat viikoittaista läsnäoloa potilaan arjessa.

"Kun keväällä 2018 aloitimme kotona avosairaanhoidossa olevien tukemisen, osasin vain toivoa parasta. Olen nyt todella vaikuttunut vapaaehtoistemme sitoutumisesta sekä potilaiden ja omaisten tuen kokemuksista", sanoo projektipäällikkö Kristiina Hannula.

Tähän mennessä on koulutettu yhteensä 65 vapaaehtoista, jotka ovat jo toteuttaneet noin 90 kotisaattoa. Vuonna 2018 he viettivät 1793 tuntia kuolevien ja näiden läheisten tukena työntekijöidemme tukemina.

"Ihmeellisintä on myötätunnon ja läsnäolon luoma yhteys. Yhteys vasta äsken toinen toisilleen täysin vieraiden kesken. Yhteys, jossa aika kohtaa ajattomuuden. Syvä ilo siitä, että saan olla mahdollistamassa näin haavoittuneita ja hauraita hetkiä. Ilon syvyys hiljentää yhä uudestaan. Hiljentää ja lataa", Hannula kuvailee.

Kuva: Esko Jämsä