03.08. Onneksi olkoon: Nea, Linnea, Neea, Vanamo | Palaute
Koko Helsinki

Näkövammaisille

11.02.2020, 10:42

Näkövammaistyön lähtökohtana on tarjota esteettömiä ja tasavertaisia palveluita näkövammaisille.

- Meille on tärkeää, että näkövammaiset voivat itse vaikuttaa seurakunnan toimintaan ja kehittää sitä, yhteisen seurakuntatyön diakoni Marja Leena Kallio sanoo.

Seurakuntien näkövammaistyö tarjoaa erilaisia retkiä, tapahtumia ja leirejä, joissa pistemateriaalin ja oppaiden tarve on huomioitu. Seurakunnan puoleen voi kääntyä myös silloin, kun etsii keskusteluseuraa, ystävää, sielunhoitoa tai tukea elämän eri tilanteisiin.

Näkövammaistyön kulmakivenä ovat vapaaehtoiset oppaat, joita löytyy monenlaisiin tehtäviin lenkkiseurasta retkillä avustamiseen. Oppaat ovat näkövammaisille maksuttomia.

Yhteistyötä tehdään myös muiden näkövammaistyötä tekevien tahojen kanssa. Vapaaehtoistyössä ei ole kyse avun antamisesta ylhäältäpäin, vaan yhteisestä toiminnasta näkövammaisen ja vapaaehtoisen välillä.

- Helposti vapaaehtoisia pidetään enkeleinä, jotka tulevat auttamaan apua tarvitsevia näkövammaisia. Kuvaavampaa olisi ajatella, että enkeli tarvitsee kaksi siipeä, joista toinen on oppaalla ja toinen opasta tarvitsevalla. Apua voidaan nimittäin antaa ja vastaanottaa molempiin suuntiin, muistuttaa Kallio.

Seurakunnan vapaaehtoistyössä kymmenen vuotta mukana ollut, itsekin näkövammainen Seppo Kytölaakso pitää näkövammaistyötä arvokkaana ja tärkeänä osana seurakunnan toimintaa. Seurakunnan näkövammaistyöhön haetaankin jatkuvasti uusia vapaaehtoisia. Kytölaakso kannustaa muita rohkeasti mukaan toimintaan:

- Tässä työssä saa antaa paljon, mutta samalla myös saa paljon.

HELSINGIN, VANTAAN JA ESPOON SEURAKUNTIEN
NÄKÖVAMMAISTYÖN KEVÄTOHJELMA 2020

Tämä on pääkaupunkiseudun seurakuntien yhteinen näkövammaistyön ohjelma. Olet lämpimästi tervetullut kaikkeen toimintaamme mukaan! Tilaisuuksiimme voi tulla yksin tai tutun kaverin kanssa.

Tarjoamme oppaan tilaisuuksiin tarvittaessa. Etsimme myös pitempiaikaisia opaskavereita, jotka voivat olla apunasi ulkoilussa, pienissä asioimisissa, ja seurakunnan retkillä ja leireillä.

Toimintaamme ovat myös: erilaiset tapahtumat, ryhmät, koti- ja laitoskäynnit, sielunhoito, retket, leirit sekä avun ja tuen antaminen arkipäivän asioissa.

Viimeisimmät tiedot löydät netistä hakusanalla: helsinki, näkövammaistyö, sekä Kirkko&Kaupunki-lehdestä ja Helka-äänilehdestä.

TAPAHTUMAT

PAKARITUVALLA yhdessä, Kuriiritie 1, Vantaa, keskiviikkoisin klo 12.30-15, seuraavasti: 8.2,, 25.3., 22.4., 19.5. (huom. tiistai), 27.5. ja 3.6. Tervetuloa Pakarituvalle tapaamaan ja tutustumaan vanhoihin ja uusiin ystäviin kahvikupin äärelle. Voit viettää aikasi kokonaan tuvalla tai lähteä välillä kimppakävelylle klo 12.30-13.30 Pyhän Laurin kirkon maisemiin (2,5 km), jossa on mukana pieniä hiljentymishetkiä. Mukana tuvalla ja kävelyllä Marja Leena ja Terhi. Liikenneyhteydet tuvalle: Tikkurilan ja Myyrmäen juna-asemalta kulkee bussi nro 571, jonka pysäkki on kirkon kohdalla.

PENGERTUPA Helsingin ja Uudenmaan näkövammaiset ry, Pengerkatu 11 A 3, 2 krs., p. 044 066 2249. Pengertupa tarjoaa tukea, apua ja neuvontaa näkövammaisille. Pengertuvalta saa apua mm. postin- ja lehtien lukemiseen, lomakkeiden täyttämiseen, tiedonhakuun ja lukutelevision käyttöön, sekä saattajapalvelua. Saattajapalvelu on työntekijän antamaa tukea virasto-, lääkäri- ja muulle henkilökohtaiselle asioinnille. Palvelu on maksullista.

PENGERTUVALLA on perjantaisin olohuonepäivät klo 13-15. Marja Leena vierailee olohuoneessa kuukausittain 7.2., 13.3., 3.4. ja 8.5.

NÄKÖ MENEE, MITÄ JÄÄ? Eivätkö silmälasit enää auta, onko näkösi voimakkaasti heikentynyt?

Vertaiskurssi hiljattain näkönsä menettäneille alkaen 20.1. Kurssiaika: maanantaisin klo 10-12. Paikka: Espoon seurakuntayhtymä, Kirkkokatu 1, Espoo.

20.1. Tutustumme toisiimme: Kuka olet, mistä tulet, miten näet? Vierailijana kokemusasiantuntija, kuvataiteilija, Maarit Hedman.
27.1. Näönkäytön apuvälineet. Optikon vierailu (HUS).
3.2. Mistä apua arkeen? Kuntoutusohjaajan vierailu (HUS).
10.2. Mistä saan tukea näön menetykseen? Psykologin vierailu (HUS).
17.2. Näkövammaisen sosiaaliturva. Näkövammaisten liiton oikeuksien valvonnan asiantuntijan Arja Törnroosin vierailu.
24.2. Näkövammaisten liiton ja yhdistysten palvelut. Näkövammaisten liiton ja Helsingin ja Uudenmaan näkövammaisyhdistysten työntekijät.
2.3. Seurakuntien näkövammaistoiminnan ja paikallisyhdistyksen toiminnan esittely. Espoon seudun näkövammaisyhdistyksen puheenjohtajan vierailu.

Kurssin suunnittelijoina ovat HUS Silmätautien kuntoutuspoliklinikka, Näkövammaisten liitto ja pääkaupunkiseudun seurakuntien näkövammaistyö. Ryhmää ohjaavat diakoniatyöntekijät Ritva Aarnio ja Terhi Suonsivu. Tiedustelut Ritva Aarniolle.

Su 26.1. messu klo 10 Länsimäen kirkossa, Kerokuja 9, Vantaa. Virret saatavana isotekstisinä ja pisteillä. Oppaat ovat vastassa kirkon pääovella klo 9.40.

Su 23.2 Siioninvirsiseurat klo 17 os. Salomonkatu 17 D, Seuratupa, Kampin autotalo, 2.krs. Virret saatavilla pisteillä.

Ke 4.3 Kuoleman- ja surunpolku klo 10-15.30. Päivä alkaa klo 10 tutustumalla (Vantaan kaupunginmuseolla, Hertaksentie 1, 01300 Vantaa) kuolemasta kertovaan Kohti tuntematonta -näyttelyyn. Näyttely käsittelee kuolemaan valmistautumista, itse kuoleman hetkeä, hautausta, surua ja muistamista sekä sitä mitä meistä jää jäljelle kuoleman jälkeen. Kävelemme lounaalle Vernissakatu 4 ja päivä jatkuu pastori Sami Suhosen kanssa keskustellen ja ajatuksia vaihtaen, kahvien jälkeen kanttori Kaisa Nuolioja kertoo kuolemaan ja suruun liittyvistä virsistä, joita myös veisaamme yhdessä. Osallistumismaksu on 5 e. Ilmoittautumiset Terhille viimeistään 13.2.

Ti-to 10-12.3. Talvileiri Hvittorpissa, Hvittorpintie 245, Masala, Kirkkonummi. Espoon, Helsingin ja Vantaan näkövammaisille. Ilmoittautuneille lähetetään leirikirje ja -ohjelma. Ilmoittautumiset to 13.2. mennessä tiistaisin ja torstaisin klo 9-11 Terhi Suonsivulle puh. 09 830 62 78 tai 050 381 87 58 tai sähköpostilla terhi.suonsivu@evl.fi tai Ritva Aarniolle ritva.aarnio@evl.fi tai puh. 040 734 77 17. Leirin hinta on 50 euroa.

Su 15.3. messu klo 11 Vuosaaren kirkossa, Satamasaarentie 7. Virret saatavana isotekstisenä ja pisteillä. Oppaat ja työntekijät vastaanottamassa saapuvia klo 10.15 alkaen kirkon edustalla. He huolehtivat myös siitä, että pääset turvallisesti kotiin. Messun jälkeen kahvit.

Su 22.3. messu klo 10 Korson kirkossa, Merikotkantie 4 Virret saatavana isotekstisenä ja pisteillä. Oppaat vastaanottamassa klo 9.30 lähtien kirkon pääoven edessä.

To 9.4. Kiirastorstain ehtoolliskirkko Espoossa, paikka ja aika varmistuvat myöhemmin.

To 9.4. Kiirastorstain messu klo 15 Pyhän Laurin kirkossa, Kirkkotie 45, Vantaa, jonka jälkeen n. klo 17 yhteinen pääsiäisateria samassa pihassa Pakarintuvalla os. Kuriiritie 1. Osallistumismaksu 10 e. Ilmainen kuljetus Mikonkadun turistipysäkiltä klo 14, paluu samaan paikkaan klo 19. Ilmoittautumiset erityisruokavalioineen ke 25.3. mennessä Marja Leenalle p. 2340 2549 tai sähköisen asioinnin kautta (vaatii rekisteröitymisen ensimmäisellä kerralla).

17.5. retki Savitaipaleelle, Taipalsaarelle ja Lemille

Lähtö klo 6.00 Helsingistä Mikonkadun tilausajopysäkiltä ja klo 6.30 Vantaalta Vernissakatu 4. Kahvitauko ABC-Korialla, jossa Novitan vaate- ja lankamyymälä (huom. pysähdysaika vain 45 min.) Klo 10 messu Savitaipaleen kirkossa ja sen jälkeen ruokailu seurakuntasalissa. Sitten siirtyminen Taipalsaarelle, jossa tutustuminen kirkkoon ja kahvit seurakuntasalissa. Viimeisenä Lemin kirkko. Kotimatkalle lähdemme klo 16.30 ja kahvitauon pidämme Kymen Paviljongissa, jossa myös Pentikin outlet-myymälä (huom. pysähdysaika vain 45 min.). Tulemme Vernissakadulle klo 20 ja Mikonkadulle klo 20.30. Retken hinta 25 e, oppaat 15 e. Ilmoittautumiset to 30.4 mennessä Terhille tai Marja Leenalle tai sähköisesti.

HELSINGIN KESÄLEIRI 5.-8.6. (pe-ma) Lohirannassa. Lohirannan leirikeskuksen omistaa Helsingin seurakuntayhtymä. Leirikeskus sijaitsee Lohjalla, Lohjanharjun kupeessa, Lehmijärven rannalla. Helsingistä Lohirantaan on matkaa n. 55 km. Majoitus on 2 hengen huoneissa kylpyhuoneella. Ohjelmassa ulkoilua, saunomista, uimista, ruokailuja ja hiljentymishetkiä. Leirin hinta on 55 e. Ilmoittautumiset ma 4.5. mennessä hakulomakkeen kautta, joita saa Marja Leenalta, tai sähköisesti.

Vantaan kesäleiri pe-su 12-14.6 Leiriniemessä, Ohkolassa Järvenpään lähellä. Ohjelma tarkentuu huhtikuun aikana. Leirille yhteinen bussikuljetus. Leirin hinta 50 e. Ilmoittautumiset Terhi Suonsivulle ti ja to klo 9-11 viimeistään 14.5.

Espoon kesäleiri ti–pe 18.-21.8. Hvittorpissa, Hvittorpintie 245, Masala. Tule ja koe elokuisia kesäpäiviä Hvittorpin kauniissa maisemissa monipuolisen ohjelman kera. Hinta 50 e, oppaat ilmaiseksi. Ilmoittautumiset erityisruokavalioineen viimeistään 15.6. Ritvalle. Paikat täytetään ilmoittautumisjärjestyksessä. Leirille voi osallistua myös päiväleiriläisenä. Ilmoittautuneille lähetetään tarkempi ohjelma etukäteen.

Ruokailupaikkavinkki:

Waste & Feast Snellu Café Matteuksenkirkolla, Turunlinnantie 3, Helsinki (n. 200 m Itäkeskuksen metrolta). Hävikkiruokaravintola, yhteisöllistä ruokailua ma-to klo 11-13, pe 11-12.30. Kahvila avoinna klo 10-15. Lounas maksaa 3€/6 €. Lisätietoja seurakuntien muista ruokailuista.

RYHMÄT:

ENGLANNIN KESKUSTELURYHMÄ

Tule puhumaan englantia leppoisasti ryhmässä. Aiheet ryhmäläiset valitsevat itse, joka kerralla on eri teema, aloitamme toisiin tutustumisesta ja siirrymme kahvittelukeskusteluun. Ryhmään ei ole ennakkovaatimuksia, kynnys on matala. Ilmoittautuminen tapahtuu ryhmässä ensimmäisellä kokoontumiskerralla. Kouluttajana FM Aila Malkki. Ryhmän järjestää Espoon seudun näkövammaisyhdistys ja Espoon seurakuntien näkövammaistyö. Ryhmä on maksuton. Welcome! Lisätietoja Ritva Aarniolta.


Maanantai

Hengellisen musiikin levyraati: 13.1., 10.2., 9.3., 20.4. ja 11.5. klo 17-18.30. Kolmas linja 22 B, 2.krs. Ohjaajana Tarvo Jouti. Kahvia tarjolla klo 16.30.

Malminpiiri Malmin kirkolla, Kunnantie 1. Joka toinen maanantai klo 14-16. Ensimmäinen kerta 20.1. Ohjaajana Hilkka Välitalo p. 040 562 3595.

Näkökulma-vertaisryhmässä etsitään uusia näkökulmia elämään. Ryhmä on tarkoitettu sekä lyhyemmän että pidemmän aikaa näkövammansa kanssa eläneille. Ryhmä kokoontuu kerran kuukaudessa maanantaisin klo 13–15 Espoon seurakuntayhtymässä, Kirkkokatu 1. Kevään päivämäärät: 13.1., 3.2., 2.3., 6.4. ja 4.5. Ohjaajina vertaisohjaaja, kuvataiteilija Maarit Hedman ja Ritva Aarnio.

Tiistai

Myyrmäen kerho: 28.1., 25.2., 24.3., 21.4., 9.5. ja 16.6., klo 13-15, Martinristi, Martinpolku 2 C, 01620 Vantaa. Ohjaajana Sini Siiriäinen. Kahvitarjoilu.

Yhteislauluillat: 21.1., 18.2., 17.3., 21.4. ja 19.5. klo 18-20, Helmikuja 1 C 35, 3. krs, Myyrmäki. Illan ohjaajana ja säestäjänä Ritva-Leena Tuuli.

Keskiviikko

Juttupuhelin - Kaipaatko juttukaveria? Päivystäjät soittavat juttukaveria toivoville näkövammaisille keskiviikkoisin klo 13-18. Otamme mielellämme uusia soitettavia. Ole yhteydessä Marja Leenaan.

Keskiviikkokahvila Kuppi kahvia, seurustelua, pientä ohjelmaa ja hartaushetki. Kahvila on auki joka keskiviikko klo 14–15.30, paitsi yhdistyksen jäseniltaa edeltävänä keskiviikkona (kuukauden kolmas torstai). Syyskausi alkaa 8.1. Paikka Kuunpirtti, Kuunsäde 2 A–B, Espoo. Emäntinä toimivat Helena Paimela sekä Leena Toiminen. Yhteistyössä Espoon Seudun Näkövammaiset ry:n kanssa.

Torstai

Naisten saunaillat 6.2. , 5.3., 2.4. ja 7.5. klo 16-19 Länsimäen kirkon takkahuoneessa, Kerokuja 9, Vantaa. Tarjolla saunan lisäksi voileipiä ja kahvia ja teetä yms. Oma pyyhe mukaan.

Miesten saunaillat 6.2., 5.3., 2.4., 7.5. ja 4.6. klo 18-21 Länsimäen kirkon takkahuoneessa, Kerokuja 9, Vantaa. Tarjolla saunan lisäksi voileipiä ja kahvia ja teetä yms. Oma pyyhe mukaan. Illan isäntänä Pentti Ahonen p. 041 544 0764.

Raamattupiiri Tervetuloa uudet ja entiset piiriläiset lukemaan viikon Raamatun tekstejä, tutustumaan uusiin hengellisiin kirjoihin, keskustelemaan, rukoilemaan, laulamaan ja kahvittelemaan. Joka toinen torstai Tapiolan kirkolla, Kirkkopolku 6, klo 13–15. Ohjaajana Sari Karjalainen. Kevätkauden päivämäärät: 16.1., 30.1., 13.2., 27.2., 26.3., 9.4., 23.4., 7.5. ja 4.6.

Perjantai

Lähetyspiiri, Kolmas linja 22 B, 4 krs, klo 17-19.30. Kokoontuu viikoittain 17.1.-15.5. Ohjaajana Leena Siponkoski, p. 040 585 85 10. Lähetyspiiri tukee Lähetysseuran vammaisten lasten hyväksi tekemää työtä Nepalissa.

Sunnuntai

Näkövammaisten Kristillisen yhdistyksen tilaisuudet Pengersalilla, Pengerkatu 11 A. Tarkemmat tiedot Airueessa, Helkassa ja ilmoitusalueella sekä riitta.lindlof@elisanet.fi, puh 050 300 1934.