30.09. Onneksi olkoon: Sirja, Sorja, Siru | Palaute
Koko Helsinki

Missä hyviä kummeja kasvaa?

27.11.2019, 15:20
Vanhan kirkollisen perinteen mukaan kummi on kokeneempana kokemattoman tuki ja esikuva. Juhlallisesti sanottuna hänen tehtävänään on huolehtia vanhempien rinnalla Pienen kristillisestä kasvatuksesta. Käytännössä se tarkoittaa pyhälle avoimen elämän opettelemista yhdessä Pienen kanssa.

Kastejuhlassa kummit ovat papin ja vanhempien mukana siunaamassa lasta. Tehtävä toistuu konfirmaatiomessussa viitisentoista vuotta myöhemmin.

Paketteja tärkeämpi lahja on osallistuminen kummilapsen arkeen ja juhlaan. Kriisivaiheissa perheen ulkopuolinen luotettava aikuinen on lapselle aarre. Silloinkin, kun vastavuoroista yhteyttä ei synny, voi kummilasta muistaa kirjein, ajatuksin ja rukouksin.

Kirkon jäsen

Pienen kummeista ainakin kahden on oltava konfirmoituja evankelis-luterilaisen kirkon jäseniä. Heidän lisäkseen kummeiksi voi tulla myös muiden lapsikasteen hyväksyvien kirkkojen jäseniä.

Kristilliseen kirkkokuntaan kuulumattomat eivät voi ruveta lapsen viralliseksi kummiksi. Mikään ei kuitenkaan estä kutsumasta heitä erityistehtävään lapselle tärkeinä aikuisina.

Kummiuden muutokset myöhemmin

Jos kummi kuolee tai eroaa kirkosta, hänen tilalleen voidaan valita uusi kummi. Myös perheeseen kasteen jälkeen adoptoidulle lapselle voidaan antaa uudelle perheelle läheiset kummit. Jälkikäteen kummeja voidaan lisätä vain kaksi.

Yli 12-vuotiaalle ei voida nimetä uusia kummeja, jos hän ei itse tahdo. Kummintehtävän kestosta antaa vihjeen se, ettei täysi-ikäiselle voida enää nimetä uusia kummeja.

Kummia ei voi vaihtaa eikä kummiudesta luopua esimerkiksi sen tähden, että kummi ja vanhemmat riitautuvat. Sen sijaan on jokaisen kummivanhemman päätettävissä, miten läheiseen suhteeseen voimavarat riittävät.