27.01. Onneksi olkoon: Viljo | Palaute
Koko Helsinki

Kuulovammaisille

22.03.2022, 16:24

Kuurot ovat yksi Suomen kieli- ja kulttuurivähemmistöryhmistä. Kuurojen viittomakieli on maailman kielitieteilijöiden mukaan oma itsenäinen kielensä, joka ei perustu puheeseen.

- Kuurot haluavat mieluiten korostaa kuurouden sosiokulttuurista näkökulmaa, sanoo yhteisen seurakuntatyön diakoni Päivi Korhonen.Sosiokulttuurisen näkökulman huomioiminen onkin tärkeää kuurojen työssä: siinä missä kuulevat nauttivat laulusta ja musiikista, kuuroilla on omat kulttuurielämyksensä, kuten viittomakielinen kerronta, lausunta, runot ja laulut näytelmiä unohtamatta.

Seurakuntien ohjelmistosta löytyy muun muassa raamattupiirejä, kerran kuussa järjestettäviä viittomakielisiä jumalanpalveluksia sekä erilaisia kursseja. Jos kaipaa apua mieltä askarruttaviin kysymyksiin tai muihin ongelmiin, voi seurakuntayhtymän kautta varata henkilökohtaisen keskusteluajan. Yhteistyötä tehdään Helsingin Kuurojen Yhdistyksen, Kuurojen Liiton, Kuurojen palvelusäätiön ja Kuurosokeat ry:n kanssa. Kaupungin eri viranomaiset ovat myös mukana toiminnassa.

- On hyvä, että meillä kuuroilla on työntekijä, joka voi myös auttaa soittelemisessa eri paikkoihin, joihin ei voi lähettää tekstiviestiä. On hyvä, että kuurojendiakonilla on tietokoneessa kamera, näin viittomakieliset skypen videokeskustelut ovat mahdollisia! Suomenkieli on osalle meistä kuuroista vieraan kielen tasolla, kommentoi seurakunnan palveluita käyttävä kuuro nainen.

Seurakuntayhtymä auttaa kuuroja myös vapaaehtoisten avustajien löytämisessä yhteistyössä viittomakielisen vapaaehtoistoiminnan, Vivan, kanssa. Vivalaisista voi saada juttuseuraa esimerkiksi arjen yksinäisyyteen. Tällä hetkellä vapaaehtoiskoulutusta järjestää Kuurojen liitto.Katso diakoni Päivi Korhosen viittomakielinen video kuurojentyöstä: