19.01. Onneksi olkoon: Heikki, Henri, Henna, Henrik, Henni, Henriikka, Henrikki | Palaute | På svenska | In English

Koko Helsinki

Kehitysvammaisille

13.12.2019, 13:32

Kehitysvammaistyö tarjoaa kehitysvammaisille kirkollisia palveluja ja puolustaa kehitysvammaisten oikeuksia kirkossa.

Kehitysvammaistyön tarkoituksena on tukea kehitysvammaisten hengellisyyttä.

- Kehitysvammaisilla on oikeus oman uskonelämän hoitamiseen ja me haluamme tukea tätä oikeutta. Emme hyväksy henkistä, emmekä hengellistä hyväksikäyttöä, yhteisen seurakuntatyön vammaistyön pappi Kati Koskinen painottaa.

Kehitysvammaistyö järjestää monenlaista aktiviteettia ja toimintaa kehitysvammaisille sekä heidän perheilleen. Erilaisiin tapahtumiin osallistuminen ja retkitoiminta kuuluvat olennaisesti kehitysvammaistyöhön. Seurakunnissa järjestetään myös kehitysvammaisten kerhoja ja mm. Haagan seurakunnan diakoni vierailee alueen ryhmäkodeissa säännöllisesti. Kehitysvammaistyötä pyritään toteuttamaan kehitysvammaisten omista toiveista ja ideoista käsin.

- Meillä on nykyään ohjelmassa kehitysvammaisten omat kappelikinkeritkin. Idea tuli kehitysvammaisilta itseltään, Koskinen sanoo. Pyrkimyksenä on tarjota yleiskirkollista hengellisyyttä ja antaa mahdollisuuksia osallistua arjen kristillisyyttä tukevaan toimintaan.

- Läsnäolo ja yhdessä ihmettely on meille se pääasia, Koskinen jatkaa.

Rippikouluja on tarjolla nuorten leireistä ja päivärippikouluista aikuisten yksityisiin rippikouluihin. Rippikouluun voi tulla sinä vuonna, kun täyttää 15 vuotta, tai myöhemmin. Tulevan vuoden ryhmät pyritään muodostamaan jouluun mennessä. Ota yhteyttä vammaistyön pappiin - mietitään sinulle sopivin riparivaihtoehto. Diakonian blogista voit lukea leirikokemuksia.

Lue myös: Riparikokemus on tärkeä myös erityisnuorille

Lisätiedot:
Kehitysvammaisten erityisrippikoulut, sielunhoitotyö ja seurakuntatyö sekä yhteistyöhön liittyvä työnohjaus: vammaistyön pappi Kati Koskinen, 09 2340 2546, 050 380 1060, kati.koskinen@evl.fi. Yhteistyö seurakuntien kehitysvammaistyön kanssa.

Linkkejä:

Kehitysvammatuki 57 ry

Jaatinen vammaisperheiden monitoimikeskus

Lyhty ry

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry


Syksyn tapahtumia 2019

14.12. Jouluretki Kaisankotiin ja Espoon Suvelan kappelille kauneimpiin joululauluihin yhteistyössä Espoon seurakuntien kehitysvammaistyön kanssa. Lähtö Mikonkadun tilausajopysäkiltä klo 10.45, ruokailu Kaisankodissa, siirtyminen bussilla Suvelan kappelille ja siellä kauneimmat joululaulut klo 14-15. Paluu Mikonkadulle klo 16 mennessä. Retkimaksu 25 € laskutetaan ilmoittautuneilta. Sitovat ilmoittautumiset 28.11. mennessä, katso ohjeet sivun alareunassa.

18.12. Kehitysvammaisten joulukirkko klo 10–10.40 Paavalin kirkossa, Sammatintie 5.

Ruokailupaikka vinkki: Hävikkiruokaravintola Waste & Feast Snellu Cafe, arkisin yhteisöllinen ruokailu klo 11-12.30 Matteuksen kirkolla, Turunlinnantie 3, Itäkeskuksen metrolta n. 200 m. Kahvila avoinna klo 10-14. Lounas maksaa 2 €. Waste kertoo siitä, että ravintola sitoutuu ekologisiin arvoihin. Hyödynnetään ruokahävikkiä sekä suositaan kierrätystä ja materiaalien ja tarvikkien hyötykäyttöä. Feast kertoo juhlasta. Aina kun ihmiset ovat yhteydessä toisiinsa, vaikka hyvän ruoan ympärillä, on kyse juhlasta.

Ilmoittautuminen retkille:

  • puhelimitse Yhteisen seurakuntatyön toimistoon
    09 2340 2538 (arkisin klo 9-15)
    Kerro: nimi, henkilötunnus, puhelinnumero, kotiosoite ja erityisruokavalio
  • Sähköinen ilmoittautuminen netissä aukeaa syyskuun aikana ja tälle sivulle tulee lisätietoa ja ohjeet siitä.

Lisätietoa ja kysymyksiä retkistä:

  • soita vammaistyön papille, Kati Koskinen, puh. 050 380 1060