21.09. Onneksi olkoon: Mervi | Palaute | På svenska | In English

Koko Helsinki

Kehitysvammaisille

02.08.2019, 13:54

Kehitysvammaistyö tarjoaa kehitysvammaisille kirkollisia palveluja ja puolustaa kehitysvammaisten oikeuksia kirkossa.

Kehitysvammaistyön tarkoituksena on tukea kehitysvammaisten hengellisyyttä.

- Kehitysvammaisilla on oikeus oman uskonelämän hoitamiseen ja me haluamme tukea tätä oikeutta. Emme hyväksy henkistä, emmekä hengellistä hyväksikäyttöä, yhteisen seurakuntatyön vammaistyön pappi Heli Ojalehto painottaa.

Kehitysvammaistyö järjestää monenlaista aktiviteettia ja toimintaa kehitysvammaisille sekä heidän perheilleen. Erilaisiin tapahtumiin osallistuminen ja retkitoiminta kuuluvat olennaisesti kehitysvammaistyöhön. Seurakunnissa järjestetään myös kehitysvammaisten kerhoja ja mm. Haagan seurakunnan diakoni vierailee alueen ryhmäkodeissa säännöllisesti. Kehitysvammaistyötä pyritään toteuttamaan kehitysvammaisten omista toiveista ja ideoista käsin.

- Meillä on nykyään ohjelmassa kehitysvammaisten omat kappelikinkeritkin. Idea tuli kehitysvammaisilta itseltään, Ojalehto sanoo. Pyrkimyksenä on tarjota yleiskirkollista hengellisyyttä ja antaa mahdollisuuksia osallistua arjen kristillisyyttä tukevaan toimintaan.

- Läsnäolo ja yhdessä ihmettely on meille se pääasia, Ojalehto sanoo.

Rippikouluja on tarjolla nuorten leireistä ja päivärippikouluista aikuisten yksityisiin rippikouluihin. Rippikouluun voi tulla sinä vuonna, kun täyttää 15 vuotta, tai myöhemmin. Tulevan vuoden ryhmät pyritään muodostamaan jouluun mennessä. Ota yhteyttä vammaistyön pappiin - mietitään sinulle sopivin riparivaihtoehto.Diakonian blogista voit lukea leirikokemuksia.

Lue myös: Riparikokemus on tärkeä myös erityisnuorille

Lisätiedot:
Kehitysvammaisten erityisrippikoulut, sielunhoitotyö ja seurakuntatyö sekä yhteistyöhön liittyvä työnohjaus: vammaistyön pappi Heli Ojalehto, heli.ojalehto@evl.fi , 09 2340 2546, 050 380 1060. Yhteistyö seurakuntien kehitysvammaistyön kanssa.

Linkkejä:

Helsingin Kehitysvammatuki 57 ry

Jaatinen vammaisperheiden monitoimikeskus

Lyhty ry

Kehitysvammaisten Tukiliitto ry


Syksyn tapahtumia 2019

Sunnuntaina 1.9. kehitysvammaisten retki Suomenlinnaan ”kirkkotreffeille” ja Herättäjäyhdistyksen kirkkopyhään.
Lähdemme yhdessä klo 11.45 lautalla Kauppatorilta ja menemme syömään Suomenlinnaan omakustanteisen lounaan (n.10 €). Ulkoilun jälkeen osallistumme messuun Suomenlinnan kirkossa klo 14 ja kahveille, sekä halukkailla mahdollisuus jäädä Herättäjäyhdistyksen seuroihin kirkon alakertaan. Paluu joko klo 15.45 tai klo 16.45 lautalla Kauppatorille. Lauttamatkat ja kahvit ilmaisia. Kirkko ei ole esteetön ja Suomenlinnassa liikkuminen edellyttää hyvää kävelykykyä. Sitovat ilmoittautumiset 30.8. mennessä, katso ohjeet sivun alareunassa.

Tiistaina 10.9. klo 18-20 "Hyvä hengellisyys" -keskusteluilta selkokielellä eri uskontojen edustajien kanssa terveestä ja sairaasta hengellisyydestä Kehitysvammatuki 57:n tiloissa Läntinen Brahenkatu 2, 4. kerros. Kahvittelun ja paneelikeskustelun jälkeen avointa keskustelua ja tilaa kysymyksille ja kokemuksille. Tervetuloa mukaan keskustelemaan ja kuuntelemaan mitä on hyvä hengellisyys, joka voi tukea ja rohkaista, lohduttaa ja vahvistaa silloin kun elämässä on raskasta ja suruja. Pohditaan myös yhdessä mistä tunnistaa ahdistavan uskonnollisuuden ja miten siltä voi suojautua. Illan järjestävät yhdessä KV tuki 57 ja Helsingin ev.lut. seurakuntien vammaistyö.

Sunnuntaina 6.10. Tuomasmessu klo 18 - n. klo 20 Mikael Agricolan kirkossa, Tehtaankatu 23. Messussa huomioidaan erityisesti näkövammaisten ja kehitysvammaisten tarpeita, käytämme selkomateriaalia ja laulut saatavissa pistekirjoitukselle. Kirkkokahvit kryptassa, kirkon alakerrassa, josta hissillä esteetön pääsy kirkkoon.

Sunnuntaina 20.10. Siioninvirsiseurat klo 17-18.30 Salomonkatu 17 D, Seuratuvalla, Kampin autotalossa, 2,krs. Hissi löytyy B-rapusta Runeberginkadun puolelta. Ovi avautuu D-rapun ovipuhelimella. Siioninvirret saatavilla pisteillä ja isotekstisenä. Puhujana mm. Leena Siponkoski.

Sunnuntaina 3.11. klo 18 Käpylän kirkossa, Metsolantie 14 Pyhäinpäivän tienoonmessu ja ”kirkkotreffit” ja kirkkokahvit. Käytämme selkokieltä, avustamassa kehitysvammaisia, virret myös pistekirjoituksella.

16.11. Omaishoitajien ja kehitysvammaisten läheisten virkistyspäivä yhdessä Espoon ja Vantaan seurakuntien kehitysvammais-työn kanssa Hvittorpin kurssikeskuksessa, Masalassa. Lähtö klo 9.15 rautatieaseman pääoven edestä, Kaivokadulta. Menemme siitä taksitolpalle yhdessä. Ohjelmassa hiljentymistä, ruokailuja, ulkoilua, saunomismahdollisuus, askartelua… Päivä on ilmainen. Sitovat ilmoittautumiset 1.11. mennessä, katso ohjeet sivun alareunassa.

Lauantaina 30.11 klo 14-15 Vartiokylän kirkolla, Kiviportintie 5 Kehitysvammaisten kauneimmat joululaulut ja glögijatkot klo 15-16 seurakuntasalissa.

Sunnuntaina 1.12. klo 12-13.30 Myllypuron kirkossa, Myllynsiipi 10 Perhemessu ja ”kirkkotreffit”. Kirkkokahvit.

14.12. Jouluretki Kaisankotiin ja Espoon Suvelan kappelille kauneimpiin joululauluihin yhteistyössä Espoon seurakuntien kehitysvammaistyön kanssa. Lähtö Mikonkadun tilausajopysäkiltä klo 10.45, ruokailu Kaisankodissa, siirtyminen bussilla Suvelan kappelille ja siellä kauneimmat joululaulut klo 14-15. Paluu Mikonkadulle klo 16 mennessä. Retkimaksu 25 € laskutetaan ilmoittautuneilta. Sitovat ilmoittautumiset 28.11. mennessä, katso ohjeet sivun alareunassa.

18.12. Kehitysvammaisten joulukirkko klo 10–10.40 Paavalin kirkossa, Sammatintie 5.

Ruokailupaikka vinkki: Hävikkiruokaravintola Waste & Feast Snellu Cafe, arkisin yhteisöllinen ruokailu klo 11-12.30 Matteuksen kirkolla, Turunlinnantie 3, Itäkeskuksen metrolta n. 200 m. Kahvila avoinna klo 10-14. Lounas maksaa 2 €. Waste kertoo siitä, että ravintola sitoutuu ekologisiin arvoihin. Hyödynnetään ruokahävikkiä sekä suositaan kierrätystä ja materiaalien ja tarvikkien hyötykäyttöä. Feast kertoo juhlasta. Aina kun ihmiset ovat yhteydessä toisiinsa, vaikka hyvän ruoan ympärillä, on kyse juhlasta.

Ilmoittautuminen retkille:

  • puhelimitse Yhteisen seurakuntatyön toimistoon
    09 2340 2538 (arkisin klo 9-15)
    Kerro: nimi, henkilötunnus, puhelinnumero, kotiosoite ja erityisruokavalio
  • Sähköinen ilmoittautuminen netissä aukeaa syyskuun aikana ja tälle sivulle tulee lisätietoa ja ohjeet siitä.

Lisätietoa ja kysymyksiä retkistä:

  • soita vammaistyön papille, puh. 050 380 1060