Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 09 >

Uusia vapaaehtoisia kaivataan raha-asiainneuvojiksi seurakuntiin

Uusia vapaaehtoisia kaivataan raha-asiainneuvojiksi seurakuntiin

21.09.2017 10:01 / päivitetty 21.09.2017 10:10

Uusia raha-asiainneuvojia kaivataan laajenevan talousneuvonnan mahdollistamiseksi kaikissa Helsingin seurakunnissa.

Helsinkiläisissä seurakunnissa on tehty parin vuoden ajan vapaaehtoisten voimin raha-asiain neuvontaa. Työssä on tavoitettu taloutensa tasapainottamisen kanssa kamppailevia. Vapaaehtoisten ei tarvitse olla talouden ammattilaisia, vaan keskeisiä kriteerejä ovat kommunikaatiokyvyt ja oman taloudenpidon hallitseminen.
Asiakkaat ohjataan pareittain työskentelevien neuvojien luokse seurakunnan diakoniatyön kautta. Vaitioloon sitoutuvien palkattomien vapaaehtoisten jaksamista tuetaan muuan muassa säännöllisillä palautekeskusteluilla.

Nyt Tampereelta lähtöisin oleva toiminta laajenee kattamaan lähes kaikki Helsingin suomenkieliset seurakunnat. Laajenemisen jälkeen myös kaikki kolme ruotsinkielistä seurakuntaa ovat toiminnassa mukana. Taloudellisten tukitoimien tarve on Helsingissä kasvamaan päin ja etenkin henkilökohtaiselle neuvonnalle on tilausta. Syksyllä järjestetäänkin uusi raha-asiainneuvonta kurssi. Tähän mennessä kolmella kurssilla on perehdytetty noin 70 henkilöä, heistä suurin osa on yhä mukana toiminnassa.

– Ihmisillä on paljon sellaista osaamista, mitä seurakunnan työntekijöillä ei ole. Jos joku haluaa antaa sitä yhteiseen hyvään, me haluamme mahdollistaa sen, toteaa vapaaehtoistoiminnan diakoni Lauri Anttila Meilahden seurakunnasta.

Pieni apu ja tuki voivat muuttaa elämää

Helsinkiläinen Nina Ruuttu on toiminut vapaaehtoisena raha-asiainneuvojana. Jo lapsuudessa virinnyt kiinnostus talousasioihin johti aikoinaan kauppaopistoon. Nykyinen lentoemännän työ mahdollistaa neuvomisen joustavalla aikataululla esimerkiksi päiväaikaan. Kirkko ja kaupunki -lehden juttu vapaaehtoisten tarpeesta oli aikoinaan lopullinen sysäys hakeutua tehtävään.

– Olen tehnyt paljon vapaaehtoistyötä. Tässä tehtävässä näkee, kuinka paljon pieni apu ja tuki voivat muuttaa toisen ihmisen elämää hyvään suuntaan. Koen roolini todella palkitsevaksi.

Ruuttu pääsi kurssille miehensä kanssa vasta toisella yrittämällä suuren kysynnän vuoksi. Hän kiittelee kuitenkin kurssin tasoa ja neuvojien tapaamisten keskustelujen ilmapiiriä. Hän tapaa asiakkaansa yleensä 2-3 kertaa itähelsinkiläisen seurakunnan tiloissa.

– Tähän tehtävään voisi käyttää enemmänkin aikaa, koska se on niin palkitseva ja kirkon työtekijöiden tuki on mielestäni ollut erinomaista.

Tulevassa koulutuksessa käydään läpi muun muassa taloussuunnitelman laatimista, laskujen maksamisjärjestyksen kriteerejä sekä velka- ja luottotietojen perusasioita. Luennoimassa on esimerkiksi Takuusäätiön ja Helsingin kaupungin talous- ja velkaneuvonnan työntekijöitä. Kurssille haluavat haastatellaan ennen mukaan hyväksymistä.

Vapaaehtoisia raha-asiainneuvojia koulutetaan tiistai-iltaisin: 17.10., 24.10. ja 31.10. sekä yhtenä lauantaina 11.11. Yhteydenotot 28.9. mennessä Pekka Tähtinen p. 09 2340 5442 tai pekka.tahtinen@evl.fi. Koulutukseen toivotaan henkilöitä, jotka voivat tehdä neuvontatyötä päivisin ja iltaisin. Lisää seurakuntien vapaaehtoistehtäviä löytyy myös vapaaehtoistyö.fi -sivustolta.

Nina Ruuttu toimii vapaaehtoisena raha-asiainneuvojana. Kuva: Esko Jämsä