Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2014 > Heinäkuu >

Hautakiviä kaadettu turvallisuussyistä Helsingin hautausmailla

Hautakiviä kaadettu turvallisuussyistä Helsingin hautausmailla

03.07.2014 13:38

Helsingin seurakuntayhtymän hautausmailla on tänä kesänä jouduttu kaatamaan hautamuistomerkkejä omaisten ja työntekijöiden turvallisuuden takaamiseksi. Itsestään kaatuvista hautakivistä on tullut riskitekijä hautausmaalla asioiville.

Kevään aikana on sattunut joitakin lähinnä luunmurtumia aiheuttaneita onnettomuuksia. Työsuojeluviranomaiset ovat tästä syystä velvoittaneet hautausmaat toimiin riskin poistamiseksi.

Hietaniemen hautausmaan ylipuutarhurin Ari Pipatin mukaan tilanne on ollut pahin Hietaniemen uurnalehdossa, josta on nyt kumottu yli sata hautakiveä. Muualla Hietaniemen hautausmaan alueella on kaadettu joitakin kymmeniä kiviä, ja Helsingin muilta hautausmailta yhteensä arviolta noin sata kiveä.

Ongelma johtuu siitä, että hautakivet kallistuvat vuosien mittaan puutteellisten perustusten takia ja saattavat kaatua esimerkiksi omaisen ottaessa hautaa hoitaessaan kivestä tukea. Muistomerkit ovat haudanhaltijoiden eli omaisten omaisuutta, ja niiden kunnossa pitäminen on heidän vastuullaan. Käytännössä seurakuntayhtymä joutuu kuitenkin puuttumaan hautausmaiden turvallisuusriskeihin.

Omaisille on pyritty tiedottamaan vaaraa aiheuttavista hautakivistä haudoille asetetuilla tiedotteilla ja mahdollisuuksien mukaan myös henkilökohtaisesti. Kaikkia tieto ei ole tavoittanut etukäteen, ja jotkut ovatkin yllättyneet löydettyään omaisensa haudalta kumollaan olevan muistomerkin.

Ylipuutarhuri Pipatti pahoittelee hautakivien kumoamisen aiheuttamaa mielipahaa, mutta katsoo kuitenkin, että onnettomuuksien välttämiseksi on pitänyt ryhtyä riittävän nopeasti toimiin.

Lisätietoa:

Ylipuutarhuri Ari Pipatti, ari.pipatti@evl.fi, p. 050 401 1401
Kiinteistöjohtaja Kai Heinonen, kai.heinonen@evl.fi, p. 09 2340 700
Viestintäjohtaja Seppo Simola, seppo.simola@evl.fi, p. 09 2340 231

Itsestään kaatuvat, vanhat hautakivet ovat aiheuttaneet riskejä hautausmaalla asioiville. Kuva: Jani Laukkanen.