Aszódin seurakunta

Toinen ystävyysseurakunta, Aszódin luterilainen seurakunta, saatiin Unkarista vuonna 1987. Seurakunta sijaitsee Aszódissa, Budapestistä noin 50 km koilliseen. Paikkakunnalla on noin 6000 asukasta ja asukasmäärä on kasvussa. Liikenneyhteydet Budapestiin ovat hyvät ja monet aszodilaiset käyvät töissä pääkaupungissa tai sen liepeillä.

Neljännes aszodilaisista eli noin 1500 henkeä on luterilaisia. Roomalais-katolilaisia on kolmisentuhatta ja reformoituja (kalvinisteja) satakunta. Aszódissa on koko Unkarin mittakaavassa huomattavan suuri luterilainen lukio ja muutenkin luterilaisten osuus väestöstä on poikkeuksellisen suuri. Koko maassa luterilaisia on vain kolme prosenttia, kun kalvinistien osuus on 15 % ja roomalais-katolilaisten 54,5 %.

Aszodin seurakunnan kirkkoherrana toimii Csaba Lörincz. Hänen pitkäaikainen edeltäjänsä Jånos Detre jäi eläkkeelle vuonna 2007.

Jäsenmaksun seurakuntaan maksavia perheitä on kolmisensataa, eikä seurakunnalla ole mahdollisuuksia papin lisäksi muihin täyspäiväisiin työntekijöihin. Sen sijaan seurakuntaneuvosto osallistuu Unkarin luterilaisessa kirkossa aktiivisesti toiminnan suunnitteluun ja seurakuntaneuvoston puheenjohtajalla on huomattava rooli papin rinnalla käytännön seurakuntatyössä. Aszodin seurakuntaneuvoston puheenjohtajana toimii luterilaisen lukion opettaja Timea Bardossy.

Suhteita Aszódiin on hoidettu tekemällä vastavuoroisia seurakuntavierailuja. Lisäksi on tuettu taloudellisesti kirkon korjaustöitä ja avustettu kirkon lukion rakentamista. Aszodilaisia nuoria on ollut Suomessa kansainvälisellä rippikoululeirillä. Vierailijoiden majoittuminen perheisiin on lähentänyt suhteita seurakuntalaisiin kielivaikeuksista huolimatta.

Parinkymmenen hengen azodilaisryhmä vieraili Helsingissä syksyllä 2009 ja vastavierailu Aszódiin tehtiin huhtikuussa 2011. Matkalla oli mukana vahva nuorisotyön edustus. Uusia ystävyyksiä syntyi nuorten välille ja entiset suhteet vahvistuivat. Kesäkuussa 2010 Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan poikakuoro Cantores Minores konsertoi Aszódissa ja pikkukanttorit saivat nauttia unkarilaista vieraanvaraisuutta perhemajoituksessa. Heinäkuussa 2012 seurakuntamme nuoret tekivät matkan Aszódiin.