Etusivu > Pyhät juhlat > Pienelle parasta >

Pienelle parasta materiaalit

Pienelle parasta materiaalit

Seurakunta muistaa uutta jäsentään monella tavalla.


Pienen iltahetki

Pienen iltahetki on lahja Helsingin seurakuntien nuorimmille jäsenille, pienille vauvoille parisen kuukautta kasteen jälkeen. Kastettu lapsi saa kotiseurakunnaltaan omalla nimellään paketin, jonka sisältä löytyy cd, vihkonen ja enkelitaulu. Pienen iltahetki siirtää pyhää perintöä sukupolvelta toiselle.

Vihkosessa on puettu sanoiksi vanhemman tuntoja. Iltarukous ja siunaavat ajatukset on punottu tekstiin, kirjeeksi pikkuiselle. Pienen iltahetken postitus helsinkiläisiin kasteperheisiin aloitettiin lokakuussa 2010.

Pienen iltahetki palkittiin Hopeahuipulla

Pienen iltahetki palkittiin Hopeahuipulla Grafian järjestämässä Vuoden huiput 2010 -tapahtumassa. Palkinnon perusteluissa mainitaan, että Pienen iltahetki on "Lahja, joka ei aliarvioi lasta eikä hänen vanhempiaankaan, vaan on positiivinen poikkeus vaippaikäisten kohderyhmässä". Tuomaristo piti tuutulaululevyä vihkoineen graafiselta muotoilultaan ehyenä. "Tutunomainen mutta raikas kuvitusmaailma, materiaalit, jäsennelty sisältö ja muoto luovat ehyen kokonaisuuden".

Tekstit: Kaisa Raittila. Musiikin tuottaja: Sari Kaasinen / Sari Kaasinen Oy. Muusikot: Sari Kaasinen, Otawa, Jussi Kaasinen, Jukka Kyllönen, Tero Palo ja Laura Vartio. Äänitys ja miksaus: Timo Härkönen ja Miitri Aaltonen. Käännökset: Katarina Torvalds-Wiik / Översättningsbyrå Katarsis Piirrokset: Jenni Rope Layout: Jere Saulivaara / Dynamo Advertising Tuottaja Hsrky: Kristiina Vähäkangas Tuotantopäällikkö Dynamo: Jaana Roos. Ideointi ja suunnittelu Pienelle parasta -työryhmä: Lasse Halme, Leo Glad, Arto Helle, Satu Laakso, Erja Piipponen, Päivi Vuorelma-Glad.

Pienen kaste - käsiohjelma apuna ristiäisissä

Pienelle parasta -kasteen käsiohjelma on Helsingin seurakuntien käsiohjelma lapsen ensimmäiseen juhlaan. Käsiohjelmaa voi käyttää sellaisenaan tai tehdä muutoksia lauluihin ja virsiin.

Käsiohjelman voi toki tehdä itsekin. Kastetilaisuuden kulku löytyy virsikirjan lopusta ja vinkkejä kastejuhlan järjestämiseen löytyy näiltä sivuilta. Kastetilaisuuden kaikista yksityiskohdista kannattaa sopia kastavan papin kanssa ennen kastetta. Häneltä voi kysyä myös kasteen käsiohjelman käyttöön. Kummeilla, isovanhemmilla ja muilla kastejuhlassa läsnä olevilla on mahdollisuus osallistua aktiivisesti toimitukseen.

Ruusukorva ja Kyyhkynen

Tarina "rispaantuneesta unilelukoirasta ja joulukuusen oksalta lasten leikkeihin pudonneesta siipiniekasta" ottaa todesta kolmevuotiaan pohdinnat erilaisuuden hyväksymisestä ja ystävyydestä.

- Ruusukorvaa ja Kyyhkystä vaivaavat samat kysymykset kuin ketä tahansa ihmisen lasta: Muistathan minut? Tiedätkö, kuka oikeasti olen? Saanko olla juuri sellainen, vaikka en täytä mittaa, kirjoittaa Kaisa Raittila.

Nina Haiko on kuvittanut kirjan värikkäästi ja hauskasti. Piirrokset on taidokkaasti yhdistetty valokuvattuihin materiaaleihin muun muassa neuleisiin ja huovutettuihin kangaspaloihin. Jokaisella aukeamalla on paljon tutkittavaa, ja Ruusukorvan ja kyyhkysen ilmeet kertovat ystävysten mielenliikkeistä. Kirjaan sisältyvät myös irralliset pahvihahmot. Postipaketin sisäpuolelle maalattu lastenhuone tavaroineen sopii lapsen leikkeihin.

Kirja kannustaa vanhempia lukemaan lapselle antamalla keskustelunaiheita yhteisiin lukuhetkiin. Sylissä lukemisen perinne on siirtynyt kodeissa usein sukupolvelta toiselle. Ruusukorva ja kyyhkynen jaetaan Helsingin seurakuntien lahjana lapsille, joiden kastepäivästä on vierähtänyt 3–4 vuotta. Postitus aloitettiin 2014.

Teksti: Kaisa Raittila, Kuvat: Nina Haiko, Taitto: Mikko Laakso. Kustantaja: Lasten Keskus 2013 . Julkaisija: Kirkko Helsingissä
Ideointi ja suunnittelu: Pienelle parasta -työryhmä: Leo Glad, Lasse Halme, Arto Helle, Satu Laakso, Erja Piipponen, Päivi Vuorelma-Glad.

Lautapeli Kultainen sulka

Kultainen sulka on osa Pienelle parasta -kokonaisuutta. Ruusukorvasta ja Kyyhkysestä tutut hahmot, Pisamanenä ja Saparopää seikkailevat pelaajien kanssa kotikaupungin kortteileissa.

Mielikuvitusta ruokkivassa ja selviytymisen iloa jakavassa tarinassa pelaaja pääsee harjoittelemaan laskemisen ja kuvanlukemisen lisäksi myötätuntoa ja erilaisten kuviteltujen tilanteiden ja tehtävien ratkaisemista.

Peli perustuu tarinaan Tuomiokirkon alttarin enkelistä, joka halusi lähteä katsomaan, mitä kaupunkilaisille kuuluu. Häneltä putosi retkellään monta hyvää mieltä tuottavaa sulkaa eri puolille kaupunkia. Pelaajien tehtävä on tuoda hänelle sulat takaisin.

Peliohje aikuiselle: tutustu peliin ja mieti, oletko valmis lähtemään lapsesi kanssa mielikuvitusseikkailuun. Saatatte löytää itsenne keskustelemasta elämän tärkeistä asioista, tekemästä hyvää ja miettimästä, miltä itsestä ja toisesta tuntuu. Jos jokin tehtäväkortti ei tunnu teille sopivalta, jättäkää se pelistä pois.

Kultainen sulka -lautapeli postitetaan esikouluikäiselle lapselle elokuussa. Materiaalien osoitetiedot on poimittu Helsingin evankelis-luterilaisten seurakuntien jäsentietojärjestelmästä

Ensimmäiset lautapelit postitettiin marraskuussa 2016. Olemme iloisia, jos annatte meille palautetta pelistä. Erityisesti meitä kiinnostavat lasten kokemukset lautapelistä. Palautteen voi lähettää joko Itkumuurin kautta tai sähköpostilla pienelleparasta@evl.fi


Pelin tekstit on Kaisa Raittilan, kuvitus Nina Haikon ja pelin kehitti Peliko/Martinex. Pelin idea ja suunnittelu
Pienelle parasta -kehittämisryhmä: Lasse Halme, Leo Glad, Arto Helle, Satu Laakso, Erja Piipponen, Päivi Vuorelma-Glad.