30.04. Onneksi olkoon: Mirja, Miia, Mira, Mirva, Mirka, Mirjami, Mirella, Mirkka | Palaute
Koko Helsinki

Uratarina: Seurakuntayhteisöä palvelemassa

13.07.2023, 10:02
”Parasta tässä työssä on se, kun saan auttaa omaa työyhteisöä ja kohdata seurakuntalaisia.” Kai Sorokin työskentelee Lauttasaaren seurakunnassa pääsuntiona ja taloussihteerinä.
Kai Sorokin työskentelee Lauttasaaren seurakunnassa pääsuntiona ja taloussihteerinä.

Kai Sorokin työskentelee Lauttasaaren seurakunnassa pääsuntiona ja taloussihteerinä. Pääsuntiona Kai toimii suntioiden esimiehenä eli suunnittelee ja johtaa palveluskunnan työtä sekä osallistuu suntioiden rekrytointeihin ja perehdytykseen. Lisäksi hän toimii siviilipalveluskunnan ja keittiöhenkilökunnan esimiehenä. Työalansa tiiminvetäjänä hän myös kehittää suntioiden työtä, vastaa kirkkosalin esineistön ylläpidosta ja tarvittavista kilpailutuksista sekä osallistuu seurakunnan johtoryhmän toimintaan. Taloussihteerin roolissa Kai vastaa kokonaisvaltaisesti myös seurakunnan taloudenhoidosta ja tila- ja liikuntasalivuorovarauksista sekä toimii toiminnanohjausjärjestelmän pääkäyttäjänä.

25-vuotias Kai työskenteli rautakaupassa, kun hänen kaverinsa vinkkasivat avoimesta suntion paikasta Helsingissä. Päätös hakea paikkaa oli helppo, koska hän oli nuorempana ollut aktiivisesti mukana seurakunnan nuorisotoiminnassa ja monet ystävistä työskentelivät seurakunnissa: ”Vaikka työelämään siirtyessä seurakuntatoiminta jäi, seurakunnan tuomat arvot olivat pysyneet elämässä.” Kai ei kuitenkaan ollut aiemmin vakavasti harkinnut työuraa seurakunnassa. Suntion työn hän koki heti omakseen, sillä ihmisten kohtaaminen ja auttaminen oli hänelle luontevaa. Siitä alkoi yli 30 vuoden mittainen ura – ensin pitkään suntiona, sitten esimiestehtävissä pääsuntiona eri seurakunnissa.

Suntion pääasiallinen tehtävä on palvella, ylläpitää ja kohdata.

Kain mukaan suntion työn ytimessä on kirkon tilojen järjestäminen eri tarkoituksiin ja messuissa toimiminen. Monissa seurakunnissa myös kahvitusten järjestäminen ja kirkon siivous ennen tilaisuuksia on suntioiden vastuulla. Esimerkiksi kirkkosalin valmisteleminen tilaisuuksia varten pitää sisällään monta tarkastettavaa ja järjestettävää käytännön asiaa, tilaisuudesta riippuen. Suntion työtä tehdään Lauttasaaren seurakunnassa kolmen viikon periodeissa, myös iltaisin ja viikonloppuisin. Kain omat työviikot pääsuntiona asettuu kuitenkin pitkälti arkipäiviin, koska työ sisältää paljon kokouksia ja päätetyöskentelyä. Esimiehenä hän toki osallistuu myös viikonloppuisin erilaisiin tilaisuuksiin, joissa toimii usein ohjeistettavia tuntisuntioita tai ulkopuolisia puhujia. Iso osa työajasta meneekin Kain mukaan muiden auttamiseen – mistä hän nauttii kovasti.

Lauttasaaren seurakunnan Kai on kokenut positiivisena ja dynaamisena työpaikkana: ”Me tartutaan aika nopeasti ja ketterästi täällä uusiin haasteisiin.” Työyhteisössä vallitsee hyvä ilmapiiri ja työskentely ohi työalojen on ollut hedelmällistä. Lauttasaaren seurakunta on kolmas Helsingin seurakuntayhtymään kuuluva seurakunta, jossa Kai on työskennellyt. Hänen mukaansa yhtymässä on aina tuettu vahvasti henkilöstön osaamisen kehittämistä tarjoamalla hyviä ja monipuolisia sisäisiä koulutuksia sekä mahdollisuus osallistua myös ulkopuolisten järjestämiin koulutuksiin, kuten Kain tapauksessa esimies- ja johtamistaidon koulutuksiin.

Iloinen voin olla siitä, että saan täällä palvella! Hirmu hienosti on aina tuettu ja kannustettu jos on tarvinnut jotain uutta osaamista.

Työnantaja on aina pitänyt huolta myös siitä, että työ pysyy riittävän mielekkäänä. Kaille on ollut tärkeää huolehtia tiiminvetäjänä myös omien työntekijöidensä työssä viihtymisestä ja ammatillisesta kasvusta tarjoamalla vastuuta ja erilaisia työtehtäviä kunkin omien kiinnostusten ja resurssien mukaan. Tärkeä motivaatiotekijä myös omalla pitkällä työuralla on ollut mahdollisuus vaikuttaa oman työnsä sisältöön, jonka hän kokee nykyisessä työssään erittäin monipuolisena: ”Silloin me kaikki voidaan hyvin, kun jokainen on tyytyväinen omaan työnkuvaansa.”

Suntion tehtävään edellytetään nykyisin seurakunta- ja hautauspalvelualan ammattitutkintoa. Lue lisää suntion työalasta ja osaamisvaatimuksista osoitteessa evl.fi.

Lue lisää uratarinoita ja tutustu avoimiin työpaikkoihin: