Mustasaaren rakennukset

Klikkaa rakennuksen nimeä, niin näet Google 360-sisänäkymän

Päärakennus

Päärakennus on arkkitehti Florentin Granholmin suunnittelema. Huvila valmistui vuonna 1888 Granholmin perheen kesänviettopaikaksi. Mustasaari oli perheen omistuksessa 1920-luvulle asti. Mustasaari myytin Helsingin kaupungille 1926, jolloin Mustasaaren perustettiin kansanpuisto ja päärakennuksessa toimi kahvila-ravintola. Päärakennuksessa sijaitsee keittiö, ruokasali, kanttiini ja toimisto. Yläkerrassa on henkilökunnan sosiaalitilat.

Kappeli

Nykyinen kappeli rakennettiin alun perin poikien majoitustilaksi 1930-luvulla, jolloin siitä käytettiin nimeä parakki. Vuodesta 1938 lähtien parakki toimi lähinnä hiljentymispaikkana. Aamunkoiton kappeliksi parakin sisustivat Ilmo Launis yhdessä saaren poikien kanssa 1951. Tuomiorovasti Sares siunasi Aamunkoiton kappelin ehtoolliskäyttöön 1961. Piispa A. T. Nikolainen vihki Aamunkoiton kappelin Rauhan kappeliksi vuonna 1973. Vuonna 2005 kappeli sai remontin yhteydessä nykyisen ilmeensä. Alttarikivi on keittiön palvelijoiden vanha porraskivi 1800-luvulta.

Stidilodju

Rakennuksen on suunnitellut arkkitehti Eero Vaskinen. Rakennus oli tarkoitus avata kesäkahvilana vuoden 1940 kesäolympialaisiin. Valmistuttuaan 1938 rakennus palveli poikien majoitustilana. Tarina kertoo, että rakennus on suunniteltu Klubi-askin kanteen. Siksi saaren pojat antoivat rakennukselle nimen Stidilodju. Myöhemmin rakennuksessa on ollut silkkipaino, valokuvalaboratorio, painokone ja verstas. Nykyisessä käytössä yläkerta toimii kokous- ja askartelutilana.

Aitta

Hirsirakenteinen aitta on todennäköisesti valmistunut 1890. Aitan alkuperäinen käyttötarkoitus oli ruoan varastointi. Sen jälkeen aitta on toiminut majoitustilana, kirpputorina, kehitysmaakauppana ja varastona. Nykyisessä käytössä alakerta toimii varastona ja yläkerta kokoustilana.

Venevaja

Saaren vanhin säilynyt rakennus on 1700-luvulta. Rakennus on toiminut venevajana. Vuoden 2000 rakennuksen käyttötarkoitusta muutettiin ja sinne rakennettiin pienimuotoinen audiotorio johon mahtuu noin 40-50 henkeä. Auditorio on ainoastaan kesäkäytössä.

Sauna

Mustasaaren noin 20 paikkainen puulämmitteinen rantasauna on vuokrattavissa ryhmille.

Tyttöjen talo, kommuuni.

Tyttöjen talo on tehty kahdessa vaiheessa, joista ensimmäinen valmistui vuonna 1888 ja toinen 1903. Granholmin perheessä rakennusta kutsuttiin nimellä Pikku huvila ja se toimi palvelijoiden majoitustilana. Vuodesta 1932 talo toimi tyttöjen majoitustilana. Vuodesta 1969 rakennus on ollut saaren toiminnoista vastaavien henkilöiden käytössä. Nykyään rakennus on henkilökunnan käytössä.

Huoltorakennus

Rakennuksesta löytyvät yleisöwc:t, eläinsuojat, traktoritalli, pesula, verstas ja kompostointipiste sekä huoltopiha.