Etusivu > Yhteinen hallinto > Palvelut > Hauta­­­­­­palvelut >

Tuhkauksen ja uurnanlaskun varaus

Tuhkauksen ja uurnanlaskun varaus

Helsingin seurakuntayhtymällä on krematoriot Malmilla ja Honkanummella. Tuhkauksesta sovitaan hautapalveluissa.

Siunausaika voidaan varata jo ennen lääkärin kirjoittaman hautausluvan saapumista. Tällöin omainen tai hautaustoimisto toimittaa hautausluvan hautapalveluihin ennen siunaustilaisuutta. Hautaustoimiston puoleen kannattaa kääntyä muun muassa uurnan hankkimiseksi.

Malmin krematoriota käytetään, jos siunaus tapahtuu Malmin kappeleissa. Muussa tapauksessa tuhkaus suoritetaan Honkanummen krematoriossa.

Tuhkausmaksu on helsinkiläiseltä vainajalta 200 € ja ulkopaikkakuntalaiselta vainajalta 420 €.

Hietaniemessä sijaitsevaan yksityiseen krematorioon varataan tuhkausaika Krematoriosäätiöltä hautaustoimiston kautta, p. (09) 605 913.

Tuhkan sijoittaminen

Krematorio saa luovuttaa tuhkan vain haudattavaksi tai muulla tavoin pysyvästi yhteen paikkaan sijoitettavaksi. Ennen kuin uurna haetaan krematoriosta, tulee hautapalveluihin ilmoittaa kirjallisesti, minne uurna tai tuhka tullaan sijoittamaan. Uurnaa luovutettaessa noutajan on todistettava henkilöllisyytensä.

Tuhkan voi haudata ilman uurnaa tuhkansirottelualueelle tai muistolehtoon.

Tuhkan sijoittaminen yksityiselle tontille vaatii aina tontin omistajan tai haltijan suostumuksen. Kun uurna haetaan krematoriolta, täytetään uurnan luovutuskaavakkeeseen tilan nimi ja rekisterinumero. Mikäli tontille jää pysyvä merkki haudasta, tulkitaan se yksityiseksi haudaksi, jonka perustamiseen tarvitaan aluehallintoviraston lupa.

Tuhkan sirottelu mereen on mahdollista Helsingin edustalla sijaitsevalle Harmajan merialueelle. Lisätietoja ja kartan saa hautapalveluista.

Uurnanlasku

Hautapalveluissa sovitaan myös uurnan maahanlaskun ajankohdasta. Uurnanlasku voidaan varata aikaisintaan viikon päähän siunauksesta, jos vainaja tuhkataan seurakunnan krematoriossa.

Uurnanlaskuun osallistuvat tavallisesti vain lähiomaiset hautausmaan vahtimestarin opastuksella. Omaiset voivat kuitenkin halutessaan pyytää siunauksen toimittanutta pappia mukaan.

Haudalla voi pitää rukoushetken. Se voi sisältää raamatunlukua, rukouksen, Isä meidän -rukouksen ja Herran siunauksen. Malli löytyy esimerkiksi virsikirjan takaosasta otsikolla "Maahan kätkeminen" .

Kallion kirkkoon haudattaessa hautapalvelut huolehtii uurnan siirtämisestä krematoriosta Kallion kirkkoon. Ennen uurnan viemistä hautaan vietetään rukoushetki muistoalttarin ääressä.

Hautapalvelut

toimisto avoinna arkisin klo 8.00-15.45, puhelinpalvelu avoinna arkisin klo 9.00-15.45.
p. 09 2340 6000
helsinki.hautapalvelut(at)evl.fi

Hautaustoimistojen tuhkausvarauslomake