02.03. Onneksi olkoon: Virve, Virva | Palaute
Vuosaaren seurakunta

Yhteisvastuukeräyksellä autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä - lahjoita Vuosaaren seurakunnan kautta

Vuosaaren seurakunta

03.02.2021, 21:14 /  päivitetty 16.02.2021, 13:15
Eri syistä johtuva köyhyys koettelee vanhusväestöä Suomessa ja maailmalla. Vuoden 2021 Yhteisvastuukeräyksen tuotolla autetaan taloudellisissa vaikeuksissa olevia ikäihmisiä niin Suomessa kuin kehittyvien maiden kriisialueilla.
Lööppimäisen lehden kansikuvan mukainen kuva, jossa nainen katsoo kameraan.

Lahjoita ja auta vähävaraisia vanhuksia Suomessa ja maailmalla

Kun lahjoitat Yhteisvastuukeräykseen Vuosaaren seurakunnan kautta, autat myös vuosaarelaisia ikäihmisiä, sillä keräystuotosta 20 prosenttia jää käytettäväksi oman seurakunnan alueella.

Vuosaaren seurakunnan keräystavat

Voit lahjoittaa Vuosaaren seurakunnan Yhteisvastuu sivulla tästä linkistä.

MobilePay lahjoituksen voi antaa numerossa 46369.

Voit lahjoittaa myös tilisiirrolla. Lahjoittaessasi käytäthän Vuosaaren seurakunnan viitenumeroa 308650. Silloin lahjoituksesta 20 prosenttia jää Vuosaaren alueella tehtävään avustustyöhön.

  • Aktia FI82 4055 0010 4148 41
  • Nordea FI16 2089 1800 0067 75
  • Pohjola pankki FI14 5000 0120 2362 28

Yhteisvastuun valtakunnalliset keräystavat

Voit lahjoittaa Yhteisvastuukeräykseen myös tekstiviestillä tai puhelinsoitolla. Nämä lahjoitustavat eivät kartuta Vuosaaren alueelle jäävää keräystulosta, mutta tekevät hyvää koko Suomessa ja myös maailmalla.

Tekstiviestilahjoitus numeroon 16588. Kirjoita viestiin APU10 (lahjoituksesi 10e) tai APU20 (lahjoituksesi 20e).

Puhelinlahjoituksen voi tehdä soittamalla numeroon 0600 17010 (10,26e) tai 0600 17020 (20,28e). Puheluiden hintoihin lisätään puh + pvm / mpm.

Kohtaamista ja keskustelua Yhteisvastuukävelyllä

Kaipaatko kohtaamista ja keskustelua? Tervetuloa yhteisvastuukävelylle päivystävän papin kanssa. Toteutamme ystävänpäivän jälkeisellä viikolla rauhallisia kävelyhetkiä kirkon ympäristössä maanantaina 15.2., tiistaina 16.2., torstaina 18.2. ja perjantaina 19.2. klo 13–14.

Vaihdetaan kuulumisia, jaetaan rukousaiheita ja nautitaan kevätauringosta. Kannetaan yhdessä vastuuta jaksamisestamme!

Ilmoittautuminen päivystävälle papille samana päivänä klo 10–13 puhelimitse 09 2340 6502. Tilaisuudessa on 10 henkilön kokoontumisrajoitus.

Mies sinisessä takissa ja pipossa ja nainen värikkäissä vaatteissa kävelevät lumisessa maisemassa

Lahjoita aikaasi – tule Yhteisvastuukerääjäksi!

Lahjoita aikaasi – tule Yhteisvastuukerääjäksi! Lipaskerääjänä toimiminen on helppo tapa olla auttamassa.

Lipaskerääjänä voit valita itsellesi sopivan keräysajan ja varata vuoron. Lisätietoa ja ohjeet ilmoittautumisesta sekä keräysmateriaalien noudosta saat lipaskeräyksestä vastaavalta papilta, Antti Pesoselta, 050 4060 039, antti-pekka.pesonen@evl.fi

Yhteisvastuukerääjä lipas kädessä. Lisäksi keltaisella pohjalla teksti: lahjoita aikaasi - tule lipaskerääjäksi

Ruoka-avun suurin asiakasryhmä

Vähävaraiset vanhukset ovat usein tilanteessa, jossa vaikeudet kasaantuvat. Köyhyys aiheuttaa helposti terveydellisiä ongelmia, sosiaalista eristäytymistä, yksinäisyyttä ja digisyrjäytymistä.

Eläkeiän köyhyyden merkittäviä tekijöitä voivat olla työelämän ulkopuolelle jääminen, kotiäitiys, työkyvyttömyys, pitkäaikaistyöttömyys, pienipalkkaisuus, sairaudet – tai näiden kaikkien yhdistelmä. Listalle kuuluvat myös kallis asuminen, peritty huono-osaisuus, mielenterveyden ongelmat sekä monet yllättävät tekijät.

Suomessa vanhusten köyhyys näyttäytyy eri tavoin eri puolilla maata. Myös puuttumiskeinot ilmiöön ovat monimuotoisia. 40 prosenttia eläkeläisistämme saa eläkettä alle 1 250 euroa kuukaudessa. Karua on, että suurin yksittäinen seurakuntien ruoka-avun asiakasryhmä on vähävaraiset vanhukset.

Arkkiatri Risto Pelkonen

Apua ikäihmisille seurakunnan diakoniatyön kautta

Kunkin seurakunnan keräystuotosta 20 prosenttia jää käytettäväksi ikäihmisten ahdingon helpottamiseen oman seurakunnan alueella.

Vuonna 2019 seurakuntien diakoniavastaanotoilla tavattiin yli 150 000 yli 70-vuotiasta, joka muodostaa kuitenkin vain reippaan kymmenesosan kaikista kohtaamisista. Diakoniatyöntekijöiden kokemus onkin, että ikääntyneet turvautuvat apuun vasta siinä vaiheessa, kun tilanne on mennyt jo todella huonoksi. Juuri eläkkeelle jääneet voivat tukea edelleen lapsiaan ja lapsenlapsiaan oman toimeentulon kustannuksella.

Yhteisvastuukeräyksen toisena valtakunnallisena tuotonsaajana toimiva Kirkon diakoniarahasto kohdentaa 10 prosentin osuutensa keräystuotosta ikäihmisten taloudelliseen auttamiseen ja elämänlaadun kohentamiseen. Diakoniarahaston avustukset haetaan paikallisseurakuntien diakoniatyön kautta, jossa hakijoiden avuntarve tunnetaan ja jokainen avuntarvitsija kohdataan.

Kaukana avuntarve on vieläkin suurempi kuin meillä

Maailman katastrofialueilla Yhteisvastuukeräyksen 2021 tuotolla tuetaan arvokkaan vanhuuden mahdollistamista auttamalla katastrofien, konfliktien ja luonnonmullistusten aiheuttamissa hätätilanteissa hauraimpia yhteisöjä, vanhuksia ja perheitä.

Tuotosta yli puolet, 60 prosenttia, ohjataan kehittyviin maihin Kirkon Ulkomaanavun katastrofirahaston kautta.

  • Kansainvälisen diakonian esimerkkikohdemaa on Uganda, mutta apua ohjataan kulloisenkin tarpeen mukaan yli kymmeneen maahan.
  • Osa yhteisvastuuvaroista käytetään äkillisten katastrofien kriisiapuun.
  • Valtaosa yhteisvastuuvaroista käytetään pitkävaikutteiseen kehitysyhteistyöhön kunkin maan paikallisten toimijoiden kumppanuudessa.

80-vuotias Elizabeth Kapinga pakeni Kongosta Ugandaan vuonna 2013 ja elää nyt Rwamwanjan pakolaisasutusaluella. Elizabeth elää neljän lapsensa, vävynsä ja kymmenen lapsenlapsensa kanssa. Elizabeth menetti Kongossa puolisonsa, neljä lastaan ja kolme lapsenlasta. Suurimmat haasteet ovat ruuan, suojan ja vaatteiden saaminen. Ruoka ei riitä koko isolle perheelle.

Elizabeth Kapinga Ugandasta katsoo oviaukosta suoraan kameraan
80-vuotias Elizabeth Kapinga pakeni Kongosta Ugandaan vuonna 2013 ja elää nyt Rwamwanjan pakolaisasutusalueella. Elizabeth elää neljän lapsensa, vävynsä ja kymmenen lapsenlapsensa kanssa. Elizabeth menetti Kongossa puolisonsa, neljä lastaan ja kolme lastenlasta. Suurimmat haasteet ovat ruoan, suojan ja vaatteiden saaminen. Ruoka ei riitä koko isolle perheelle. Kuva: KUA/Sumy Sadurni

Keräyslupa RA/2020/639, 1.9.2020 alkaen, voimassa toistaiseksi, Manner-Suomi, myöntänyt Poliisihallitus 29.5.2020.

Keräyslupa ÅLR 2020/4355, 1.9.2020-31.8.2021, Ahvenanmaa, myöntänyt Ahvenanmaan maakuntahallitus 11.6.2020.