12.08. Onneksi olkoon: Klaara | Palaute
Vuosaaren seurakunta

Unohtumaton viikko Taizéssa - nuori, lähde mukaan kesällä 2020

Vuosaaren seurakunta

22.11.2018, 17:59 /  päivitetty 07.11.2019, 22:11
Ensi kesänä 2020 on mahdollisuus päästä jälleen kokemaan Taizé. Lue lisää viikosta Ranskassa ja ilmoittaudu mukaan, sillä ilmoittautuminen on nyt avoinna!
Mun sy-sy-sydämestä puuttuu palanen, ja uu-uu se on Taizén näköinen.

Muistatko Robinin jo vähän vanhemman biisin, jossa lauletaan että ”mun sy-sy-sydämestä puuttuu palanen...”? Monen nuoren sydämestä on jäänyt pieni pala Ranskan Taizéen, ja siellä vietetty unohtumaton viikko saa heidät palaamaan sinne aina uudelleen – houkutellen mukaan myös aina uusiakin lähtijöitä.

Ensi kesänä 2020 on mahdollisuus päästä jälleen kokemaan Taizé. Lue lisää viikosta Ranskassa ja ilmoittaudu mukaan, sillä ilmoittautuminen on nyt avoinna!

Elämää veljesluostarissa

Hämmästytkö, jos kuulet että vuosittain tuhannet nuoret ympäri maailmaa kokoontuvat Ranskan Taizéen ja viettävät viikon veljesluostarissa? Näin todella kuitenkin tapahtuu – pääsiäisenä ja kesän suosituimmilla viikoilla luostarissa elää yhdessä parhaillaan jopa 4.000 nuorta. Viikko koostuu rukoushetkistä, hiljentymisestä, työtehtävistä, raamatturyhmästä, leikistä, laulusta ja naurusta, sekä uusista ystävistä ja illanvietoista Oyakilla. Kohtaaminen ja nähdyksi tuleminen ovat viikon suurinta antia Taizén kävijälle.

Mistä kaikki alkoi?

Veljesluostari syntyi Taizén kylään toisen maailmansodan aikana vuonna 1940. Luostarin perusti 25-vuotias nuorimies, alkujaan sveitsiläinen veli Roger. Hän oli palannut äitinsä synnyinmaahan ja oli vakuuttunut siitä, että hänen tuli auttaa vaikeuksissa olevia ihmisiä. Sodan aikana luostari tarjosi suojaa sotapakolaisille. Olot olivat vaatimattomat, käytössä oli vain yksi talo ulkorakennuksineen, eikä juoksevaa vettä ollut. Nykyisin luostari ja sen alue ovat kasvaneet huomattavasti. Yhteisöön kuuluu jo sata veljeä, joista osa on lähetettyinä ulkomaille. Luostarialueelle on rakennettu lisää taloja, keskellä on iso kirkko ja sähkö ja juokseva vesi ovat kaikkien käytössä. Silti yksinkertaisuus ja vaatimattomuus ovat yhä luostarin periaatteita.

Kokemuksia Taizé matkoista

”Oli hämmentävää huomata, miten vähällä ihminen tulee toimeen. Itse en kaivannut juhlapöytää, pehmeää sänkyä tai pitkiä suihkuja. Yksinkertaisuus oli oikeastaan rentouttavaa ja mukavaa.” kuvaa kokemustaan Taizén yksinkertaisesta elämästä Vuosaarelainen Miina Voutilainen, joka on ollut mukana nuorten Taizé–matkalla monesti, ensimmäistä kertaa elokuussa 2015. ”Taizéssa oli mahtavaa myös huomata, kuinka jokainen on samanarvoinen. Ei ollut väliä millainen tai mistä olit kotoisin, kaikkia arvostettiin samalla tavalla.”

Taizéssa oli mahtavaa myös huomata, kuinka jokainen on samanarvoinen. Ei ollut väliä millainen tai mistä olit kotoisin, kaikkia arvostettiin samalla tavalla.

Taizé kokoaakin yhteen hyvin erilaisissa elämäntilanteissa olevia nuoria: heitä, joiden tulevaisuus näyttää valoisalta ja valinnan mahdollisuuksia on runsaasti. Samoin myös heitä, jotka tulevat köyhyydestä, heikoista olosuhteista tai sodan keskeltä. Silti jokainen on samanarvoinen. Taizéssa maailmankuva avartuu ihmisten kohtaamisten kautta.

Lähde mukaan!

Vuosaaren seurakunnan nuorisotyö on tehnyt Taizéen matkoja vuosien ajan, seuraava matka on kesällä 2020. Mukaan lähtee monia jo aiemmin Taizélle sydämensä menettäneitä, sekä uusia ensikertalaisia. Tämä yhteisö Ranskassa on ollut uskomaton kokemus meille. Hiljentyminen ja vahva yhteisöllisyys ovat antaneet paljon. Viikon kestävän matkan lopussa vierähtää usein silmäkulmaan jos toiseenkin kyynel bussin kääntyessä pois luostarin pihapiiristä kohti lentokenttää ja kotia. Kun sydämestä jää palanen Taizéen, täytyy sinne päästä aina välillä uudestaan.

Tottakai lähden taas mukaan!

”Tottakai lähden taas mukaan”, kertoo Miina. ”Suosittelen Taizéa kaikille muillekin, ehdottomasti! Se on paikka missä saa rauhoittua, miettiä ja pohtia, tehdä oman osansa muiden hyväksi, ja tottakai pitää hauskaa sekä tutustua ihmisiin ympäri maailmaa. Stressi ja arjen huolet kyllä unohtuvat, sen voin luvata!”

Ilmoittaudu nyt!

Vuosaaren seurakunnan nuorten matka Taizéen 7.–14.6.2020.

Ilmoittautuminen on sitova. Perimme 50% perutetusta matkasta 1.4 asti ja sen jälkeen 100% maksun.

Matkan tuettu hinta Vuosaaren nuorille on 390 eur.

Jos haluat mukaan matkaan, mutta et ole vuosaarelainen, ota yhteyttä Taijaan.

Lisätietoja voit kysyä matkan ohjaajilta:

Taija Elste–Ranta | 050 362 4375 | taija.elste@evl.fi

Jonna Peitso | 050 438 6821 | jonna.peitso@evl.fi

Ilmoittaudu täällä.

Ilmoittautumisessa tarvitset vahvan tunnistautumisen, esim. nettipankkitunnuksilla. Alle 18–vuotiaan ilmoittautumisessa tunnukset luodaan huoltajalle.

Ohjeet sähköiseen ilmoittautumiseen

Helsingin seurakunnat ovat ottaneet sähköisen ilmoittautumisen käyttöön. Ennen ensimmäistä ilmoittautumista tulee luoda käyttäjätunnus ja salasana. Alaikäisen ilmoittautuessa tunnukset luo huoltaja.

Kun ilmoittaudut ensimmäistä kertaa sähköisen asiointipalvelun kautta, rekisteröidy käyttäjäksi ensin Suomi.fi –tunnistautumispalvelun kautta kohdasta ’rekisteröidy tästä’. Tämä tietosuojan (GDPR) vuoksi. Tunnistautumiseen voi käyttää pankkitunnuksia, mobiilivarmennetta tai varmennekorttia. Jos sinulla ei ole mahdollisuutta tunnistautumiseen, ota yhteyttä seurakunnan toimistoon tai ilmoittautumisessa mainittuun tilaisuuden yhteyshenkilöön.

Luo rekisteröityessäsi henkilökohtainen käyttäjätunnus ja salasana. Käyttäjätunnus voi olla esim. oma sähköpostiosoite, ja salasanan tulee olla vähintään 8 merkkiä (sisältäen kolmea eri merkkityyppiä: pieniä ja isoja kirjaimia/numeroita/erikoismerkkejä).

Käyttäjätunnus ja salasana on hyvä laittaa talteen, koska niitä tarvitaan myöhemmin ilmoittautuessa tai muutoin asiointipalvelua käytettäessä. Jatkossa palveluun pääsee suoraan käyttäjätunnuksella ja salasanalla. Mahdollisissa ongelmatilanteissa ota yhteyttä järjestelmätukeen: prime-tuki.helsinki@evl.fi. Asiointipalvelun asiakasrekisteriä ei luovuteta ulkopuolisille eikä käytetä markkinointiin.

Luostariin saavuttaessa eri kansallisuudet toivotetaan usein tervetulleiksi omalla kielellään – myös meidän suomalaiset. Kuvassa Miina Voutilainen ja Lauri Holma.