14.10. Onneksi olkoon: Elsa, Else, Elsi | Palaute | På svenska | In English

Vuosaaren seurakunta

Pyhiinvaeltajan eväs

Vuosaaren seurakunta

28.11.2018, 21:05
Piparkakku on pyhiinvaeltajan paras eväs, niin adventin aikana kuin muillakin matkoilla. Piparkakkuja ovat aikojen saatossa nakertaneet myös paimenet, sotilaat ja merenkulkijat. Muinaiset hunajakakut ja niistä kehkeytyneet piparkakut säilyivät hyvin, antoivat voimia ja olivat kevyitä kantaa.

Adventti alkaa, ja vaellus kohti joulua käynnistyy. Matkalla kohti joulunpyhiä me vaellamme ajassa. Pyhiinvaelluksia on kautta aikojen tehty myös tilassa: kohti kirkkoja, luostareita ja pyhimysten hautapaikkoja. Näillä vaelluksilla kuljetaan samalla kohti omaa sisintä ja tarkistetaan elämän suuntaa ja sisältöä.

Piparkakku on pyhiinvaeltajan paras eväs, niin adventin aikana kuin muillakin matkoilla. Piparkakkuja ovat aikojen saatossa nakertaneet myös paimenet, sotilaat ja merenkulkijat. Muinaiset hunajakakut ja niistä kehkeytyneet piparkakut säilyivät hyvin, antoivat voimia ja olivat kevyitä kantaa. Niitä annettiin syötäviksi myös heikoille ja sairaille.

Hunajakakut tunnetaan myös Raamatun lehdillä. Israelin kansa söi erämaassa mannaa, jonka sanotaan maistuneen hunajaleivältä, ja Sananlaskujen kirjan vuoden 1933 käännöksen mukaan ”Lempeät sanat ovat mesileipää, ne ovat makeat sielulle ja lääkitys luille.” Myöhemmin myös erilaisten piparkakkumausteiden ajateltiin auttavan monenlaisiin vaivoihin.

Mitäpä jos tänä adventtina ja jouluna pysähtyisit toviksi, ennen kuin pistelet piparkakut poskeesi. Ne voivat näet kertoa sinulle myös joulun sanomaa omalla erityisellä kielellään.

Aloita laskemalla piparkakun pykälät eli pyöristetyt sakarat. Jos sakaroita on viisi, piparkakku on voiton tähti. Se kertoo Jeesuksesta, Herrasta ja Vapahtajasta, joka syntyi kukistamaan pahan vallan.

Jos sakaroita on kuusi niin kuin Daavidin tähdessä, piparkakku kertoo Jeesuksesta, joka oli Daavidin sukua ja syntyi Betlehemissä, Daavidin kaupungissa.

Jos sakaroita on seitsemän, piparkakku kertoo Jeesuksesta, joka syntyi ihmiseksi ihmisten keskelle. Hän syntyi ollakseen läsnä viikon jokaisena päivänä, olipa meillä sitten arki tai pyhä.

Ja jos piparkakussa on kahdeksan sakaraa niin kuin kompassitähdessä ilmansuuntia, se on tähti, joka ohjasi idän tietäjät Jeesuksen luo. Sellainen piparkakku kertoo Jeesuksesta, joka syntyi valoksi koko maailmalle. Hänessä alkoi myös uusi aika ja uusi luominen. Jeesuksen omana sinäkin saat vaeltaa kohti ylösnousemuksen aamua ja viikon kahdeksatta päivää.

Tunne seuraavaksi piparkakun mausteinen tuoksu ja muista, että kaiken takana on Jumalan hyvyys ja rakkaus. Maista mannaleivän maku ja ole kiitollinen Jeesuksesta, joka lahjoittaa sinulle elämän ja autuuden nyt ja aina.

Jatka sitten vaellustasi, alttiina jakamaan Jumalan hyvät lahjat myös muiden kanssa.

Tiina Ahonen, pastori