02.10. Onneksi olkoon: Valio | Palaute
Vuosaaren seurakunta

Mistä unelmoit, kun olit lapsi?

Vuosaaren seurakunta

01.09.2022, 20:20 /  päivitetty 01.09.2022, 20:22
Kansainvälinen lukutaidonpäivä muistuttaa tärkeästä taidosta, johon jokaisella tulisi olla oikeus.
Tyttö katsoo mietteliäänä ylöspäin, taustalla näkyy avonainen koulukirja.

Mistä unelmoit, kun olit lapsi?

Muistatko, millaisista asioista unelmoit, kun olit lapsi? Mitä tavoittelit ja mikä mahtoi olla tuolloin toiveammattisi? Millaisista asioista unelmoit tällä hetkellä? Millaiset asiat koet nyt tärkeiksi?

14-vuotias Meruna Jonathan ja 17-vuotias Nature Alick ovat malawilaisia nuoria. He asuvat maaseutukylässä, käyvät koulua ja viettävät aikaa kavereittensa kanssa silloin, kun se on mahdollista. Merunan ja Naturen perheet kuuluvat Malawin jaonkieliseen vähemmistöön. Kodin ja kylän kieli on jao, mutta kouluopetus tapahtuu valtakielillä chichewaksi ja englanniksi.

Merunan mielestä koulussa parasta ovat hyvät ja kannustavat opettajat, jotka kehottavat oppilaita pyrkimään mahdollisimman korkealle. Sinnikkyyttä vaaditaankin, sillä vähävaraisten ja vähemmistökieliseen perheeseen kuuluvien nuorten jatko-opiskelumahdollisuudet ovat haastavat. Silti Meruna unelmoi päämäärätietoisesti. Hän haluaa opettajaksi.

Nature Alick, pelaa vapaa-ajallaan kavereittensa kanssa jalkapalloa. Koulussa häntä innostaa ennen kaikkea tietokoneet. Nuori mies näkee koulutuksen arvon. Naturen oma äiti opetteli luku- ja kirjoitustaitoa vasta aikuisena. Itse hän haluaa opiskella lakimieheksi. Toinen selkeä tavoite Naturella on myös, hän haluaa tulla vastuulliseksi perheenisäksi, joka laittaa omat lapsensa kouluun.

Malawilaisen Njokan viisilapsisen perheen äiti Selina puolestaan unelmoi kahdesta asiasta. Lähitulevaisuudessa hän haluaisi hankkia perheelleen kunnolliset peitot, jotta yöllä ei tarvitsisi kenenkään palella. Selinan suurin suunnitelma ja unelma on peltikattoinen tiilitalo. Varojen saamiseksi perheen isä on lähtenyt Mosambikiin työhön.

Unelmien ja elämän tärkeimpien asioitten pohdinta universaalia. Niitä ei pidä väheksyä koskaan, olivatpa omat olosuhteet mitkä tahansa. Unelmia ja tavoitteita kannattaa miettiä ja vaalia ja niiden eteen on hyvä ottaa askelia, edes pieniäkin.

Raamattu antaa meille myös näkökulmia tulevaisuuteen. Vanhassa testamentin Jeremiaan kirjassa on lupaus: ”Minulla on omat suunnitelmani teitä varten, sanoo Herra. Minun ajatukseni ovat rauhan eivätkä tuhon ajatuksia: minä annan teille tulevaisuuden ja toivon.”

Vaikka elämä on ennen kaikkea tässä hetkessä, jokaisella on oikeus odottaa hyvää tulevaisuudelta. Emme tiedä, missä muodossa unelmamme toteutuvat, mutta kaiken hyvän eteen kannattaa nähdä vaivaa jo nyt.

Teksti: Suomen Pibliaseura

Kansainvälinen lukutaidonpäivä

Torstaina 8.9.2022 vietetään kansainvälistä lukutaitopäivää. Teema on todella ajankohtainen, sillä maailmassa on edelleen yli 773 miljoonaa lukutaidotonta aikuista. Heistä 2/3 on naisia. 75% lapsista jotka eivät pääse kouluun, on tyttöjä. Lukemaan oppiminen omalla kielellä on perustava ihmisoikeus ja elämän suuri käännekohta.

Suomen Pipliaseura edistää lukutaitoa tukemalla Lukutaitoa naisille Afrikassa -ohjelmaa, joka ulottuu 13 Afrikan vähemmistökielelle Etiopiassa, Keniassa, Malawissa, Namibiassa ja Tansaniassa. Ohjelman myötä 20 000 naista oppii lukemaan. Tähän mennessä lukutaitoluokan on käynyt yli 8 000 naista.