24.04. Onneksi olkoon: Pertti, Albert, Altti | Palaute | På svenska | In English

Vuosaaren seurakunta

Hiljaisen viikon ekumeeninen ristisaatto Itä-Helsingissä

16.04.2019 klo 15:30 - 20:00 Mikaelinkirkko, Emännänpolku 1, 00940 Helsinki, Myllypuron kirkko, Neulapadontie 12, 00920 Helsinki. Parkkipaikka Tuulimyllyntien päässä.

Lähde mukaan Itä-Helsingin ekumeeniseen ristisaattoon 16.4.

Ristisaatto on ortodoksien liikkuva jumalanpalvelus, joka tehdään yleensä yhdessä kävellen, laulaen ja rukoillen. Saattoja on tehty myös hiihtäen, polkupyörillä ja soutaen pitkiäkin reittejä luonnon keskellä, etenkin Pohjois-Karjalassa.

Ristisaatto on etenkin ortodokseille tärkeä perinne, jolla on pitkät juuret. Jo varhaiset kristityt kulkivat saatossa, kun heidät kastettiin pääsiäisenä. Eri kirkkopyhien aiheiden mukaan voidaan esimerkiksi kiertää kirkkoa tai kulkea johonkin kirkolliseen kohteeseen. Ortodoksit opettavat, että koko ihmisen elämä on liikettä Jumalaa kohti – oikeastaan koko elämä on siis kuin yksi pitkä ristisaatto.

Ristisaatossa kulkeminen tekee todelliseksi sen, ettei kukaan ole koskaan yksinään kristitty. Olemme osa suurempaa, maailmanlaajuista seurakuntaa.

Nyt ei kenenkään tarvitse lähteä Pohjois-Karjalaan asti päästäkseen osallistumaan ristisaattoon, sillä Itä-Helsingissä järjestetään hiljaisen viikon tiistaina oma ekumeeninen ristisaatto. Noin kolmen kilometrin pituinen matka alkaa Myllypuron kirkolta ja jatkuu Metropolia ammattikorkeakoulun kautta Aleksanteri Syväriläisen kappeliin, joka sijaitsee Myllypuron liikuntakeskuksen yhteydessä. Ristisaatto päättyy Mikaelinkirkkoon Kontulaan. Matka kuljetaan jalan, ja siihen voivat osallistua kaikenikäiset. Mukaan voi liittyä myös matkan varrella tai osallistua yksittäisiin hartauksiin.

Herttoniemen ja Mikaelin luterilaiset seurakunnat sekä Itä-Helsingin ortodoksinen seurakunta toivottavat sinut lämpimästi tervetulleeksi mukaan! Viime vuonna mukana oli noin sata henkeä, ja tänä vuonna mukaan odotetaan vielä enemmän.

Ohjelma:

  • 15.30 kokoontuminen Myllypuron kirkolle (Neulapadontie 12), keittolounas
  • 16.00 musiikkihartaus Myllypuron kirkossa
  • 16.30 vaelletaan Ammattikorkeakoulu Metropolian etupihalle
  • 17.00 palvelus ja välipala Aleksanteri Syväriläisen kappelissa (Jauhokuja 3 B, Myllypuron liikuntakeskuksen yhteydessä)
  • 18.00 lähtö Kontulaan Mikaelinkirkolle (Emännänpolku 1)
  • 19.00 Mikaelinkirkolla iltapala
  • 19.30 ekumeeninen pääsiäisvaellushartaus kirkon yläkerrassa

Järjestäjä: Herttoniemen seurakunta
Yhteyshenkilö: Kirsi Lemponen
Puhelin: 050 380 3043
Sähköposti: kirsi.lemponen@evl.fi