13.08. Onneksi olkoon: Jesse | Palaute
Vuosaaren kirkko

Pyhäinpäivänä syttyvät kynttilät

Vuosaaren seurakunta

31.10.2017, 12:22 /  päivitetty 21.11.2017, 12:30

Ensi lauantaina vietettävä pyhäinpäivä on vainajien ja edesmenneitten pyhien muistopäivä. Vuosaaren kirkossa on 4.11. klo 18 pyhäinpäivän iltajumalanpalvelus. Tilaisuudessa muistetaan kaikkia vuoden 2016 pyhäinpäivän jälkeen haudan lepoon siunattuja Vuosaaren seurakunnan jäseniä. Heidän nimensä luetaan palveluksen aikana, ja jokaiselle sytytetään muistokynttilä.

Pyhäinpäivänä kynttilät syttyvät myös haudoilla, ja hautausmaita koristavat kynttilämeret. Kynttilöiden sytytys on perimmiltään symboli iankaikkisuuden toivosta ja uskosta kuoleman jälkeiseen elämään.

Suomessa tapa viedä muistokynttilä palamaan omaisen haudalle alkoi viime sotien jälkeen. Kynttilöitä vietiin aiemminkin vainajien haudoille, mutta tapa yleistyi 1940-luvulla, kun ihmiset halusivat osoittaa kunnioitustaan sodissa henkensä menettäneitä sankarivainajia kohtaan. Tapa laajeni kansan keskuudessa koskemaan kaikkia hautaan siunattuja omaisia.

Kynttilän liekki symbolisoi elämän valoa ja sammunut liekki kuolemaa. Nämä kaksi elämän peruskysymystä kohtaavat erityisesti pyhäinpäivänä. Kun elämän liekki sammuu maallisessa kuolemassa, se palaa edelleen ikuisessa elämässä Jumalan luona.

Pyhäinpäivän evankeliumi on Jeesuksen vuorisaarnan alussa oleva autuaaksi julistus. Seurakunnat järjestävät pyhäinpäivän hartaustilaisuuksia ja iltamessuja, joiden yhteydessä luetaan vuoden aikana ajasta iäisyyteen siirtyneiden vainajien nimet jokaiselle erikseen sytytetyin kynttilöin ja hiljaisin muistohetkin.

Kuva: Sanna Krook