19.06. Onneksi olkoon: Siiri | Palaute | På svenska | In English

Viikin kirkko

Malmin seurakunta kuuntelee kaduilla ihmisten tarinoita

Malmin seurakunta

10.10.2018, 10:51 /  päivitetty 10.10.2018, 20:47

Malmin seurakunnassa etsitään tapoja olla vahvemmin läsnä ihmisten arjessa. Seurakuntaan on palkattu neljä uutta pappia, joiden tehtävänä on kulkea kaduilla ja kuppiloissa ja keskustella ihmisten kanssa.

“Idea lähti vuosi sitten siitä, että eräällä alueella nuori oli tehnyt itsemurhan. Kun tapahtuman jälkeen ihmisten kanssa kaduilla keskusteli, tuli vahva kokemus siitä, että kirkon on tärkeää olla juuri siellä, ihmisten keskellä. Ihmiset haluavat tulla nähdyksi ja kuulluksi omassa arjessaan”, kertoo kirkkoherra Heikki Arikka.

Viime kesänä Malmin hautausmaalla saattoi tavata papin, jonka tehtävänä oli olla paikalla ihmisiä varten ja keskustella. Nyt kahdeksi vuodeksi palkattujen projektipappien tavoitteena on olla tavattavissa siellä missä ihmiset ovat.

Malmin seurakunnan haasteena on, että nykyinen toiminta, toimitukset, jumalanpalvelukset ja tilaisuudet eivät tavoita kattavasti Malmin seurakunnan alueella asuvia noin 100 000 ihmistä. “Kirkon olemus on etsiä uusia ihmisiä ja elää arjessa mukana. Se ei toteudu pelkästään kutsumalla ihmisiä kirkkoon, vaan meidän on mentävä kirkosta ulos, kaduille ja toreille”, kiteyttää kirkkoherra Arikka.

Projektipappien tehtävänkuva on erilainen kuin seurakunnissa yleensä. Heidän työ on ainoastaan olla paikalla ja kuunnella. Kalenteri ei ole täynnä kokouksia, tilaisuuksien ja puheiden valmisteluja. “Nyt on aikaa pysähtyä ja kuunnella ja siten tuoda toivoa ihmisen arjen keskelle ilman kiirettä”, kertoo aiemmin Heinolassa nuorisopappina toiminut Päivi Pulakka. “Sinulle on niin helppo puhua. Et tuomitse vaan tahdot minulle hyvää. Puhu minusta jotain hyvää Jumalalle kanssa,” on lause, joka on jäänyt mieleen erään kohtaamisen yhteydessä”, Pulakka tiivistää työn merkityksellisyyden.

Papit


Malmin seurakunnan projektipapit:

Päivi Pulakka on 28- vuotias pappi. Ennen Malmille tuloa hän toimi reilun neljä vuotta koulu- ja nuorisotyön pappina Heinolan seurakunnassa. Päivi toimii projektipappina Malmin seurakunnassa Siltamäen ja Suutarilan alueella.

Timo Laaninen valmistui teologian maisteriksi viime keväänä. Papiksi hänet vihitään 4.11.2018. Timo on työskennellyt aiemmin muun muassa useiden pääministereiden erityisavustajana ja Suomenmaan päätoimittajana. Vuosina 2010-2016 hän toimi keskustan puoluesihteerinä. Timo toimii projektipappina Malmin seurakunnassa Malmin alueella.

Niina Pihlajamaa on 35-vuotias pappi. Pappisvihkimyksen Niina sai noin kaksi vuotta sitten Paavalin seurakunnan varhaiskasvatuksen papin tehtäviin. Ennen Malmin seurakuntaan tuloa hän ehti toimia myös vs. kappalaisena Kivistön alueella Vantaankosken seurakunnassa. Niina toimii projektipappina Viikin alueella.

Anni Paukkala-Toivonen on 41-vuotias pappi. Ennen Malmille tuloa hän työskenteli kymmenen vuotta seurakuntatyössä, suurimman osan aikaa lapsi- ja varhaisnuorisotyön pappina Lappeenrannassa. Malmilla Anni toimii projektipappina Tapulikaupungin ja Jakomäen alueella.
Kuvassa vasemmalta: Päivi Pulakka, Timo Laaninen, Niina Pihlajamaa, Anni Paukkala-Toivonen (Kuvat: Pihjalamaa/Teemu Mattsson, muut/Foto Mannelin)

Lisätiedot:
Projektikokonaisuudesta, kirkkoherra Heikki Arikka p. 050 465 5784
Haastattelupyynnöt projektipapeille, viestijä Ulla Oinonen p. 050 528 2288