27.09. Onneksi olkoon: Vesa | Palaute
Vartiokylän seurakunta

Virkeät seniorit ovat pyörittäneet Olohuonetta Puotilan kappelissa jo 10 vuotta

Vartiokylän seurakunta

26.08.2022, 10:06
Merja Totro olohuoneessaan. Kuvan päällä teksti Puotilan kappelin olohuone 10 vuotta  tiistaina 6.9. klo 13-16. Tervetuloa!

Kun Puotilan kappelin yhteyteen rakennettiin entiseen perunakellariin Birgitta-sali, se tuntui aluksi olevan vajaakäytössä. Virkeät seurakunnan eläkeläiset saivat idean kokeilla puotilalaisten yhteistä olkkaria kaikenikäisille.

-Kävimme Vantaallakin tutustumassa sikäläiseen versioon avoimesta kokoontumistilasta. Päädyimme kuitenkin omaan malliin. Toivoimme paikalle lapsiakin, muttei se onnistunut, puotilalainen olohuoneaktiivi Merja Totro kertoo.

-Avajaisissa 10 vuotta sitten oli paljon väkeä ja iloisia ihmisiä. Monet ihmiset muistelivat perhetoimituksia kappelissa – häitä, kasteita ja hautajaisia. Mukana oli vielä sellaisiakin, jotka olivat lapsena käyneet koulua viereisellä Puotilan kartanolla. Tultiin tapaamaan entisiä ja uusia ystäviä.

Aika nopeasti olohuoneesta innostuneet tajusivat, että pelkkä kokoontuminen ei riitä.

-Tarvittiin ohjelmaa. Joukossamme oli paljon entisiä opettajia ja erilaisissa vastuuasemissa olevia eläkeläisiä, joilla oli paljon ideoita ja laajat verkostot. Päädyimme malliin, jossa on ensin kahvittelua, sitten alustus jostain mielenkiintoisesta aiheesta ja keskustelua. Vuosien varrella meillä on vieraillut eri alojen asiantuntijoita, taiteilijoita, lausujia, raamatuntuntijoita, piispoja – hittivieraita ovat olleet Arvi Lind ja Pirkko Lahti. Marraskuussa odotamme paikalle historioitsija Teemu Keskisarjaa, Merja Totro kertoo.

-Kaikki itäisen alueiden taiteilijat ovat vierailleet meillä. Emme maksa palkkioita vaan lahjoitamme kirjoja. Musiikki on ollut myös tärkeää, ja tykkäämme laulaa. Raili Rauhala on osannut transponoida yhteislaulut sopivalle korkeudelle, hän kiittää.

- Keskustelu on meille tärkeää, ja siksi alustajia saa keskeyttää. Vaikka olisi eri mieltä, niin siitähän se keskustelu syntyy eikä siitä, että ollaan kiltisti samaa mieltä.

Lähikuva Puotilan kappelin olohuoneen päiväkirjasta
Olkkarissa on pidetty päiväkirjaa, jonne on kerätty valokuvia ja tietoa vierailijoista. Tässä kohtaa äänessä on ollut entinen valtakunnansovittelija Esa Lonka.

Merja Totro kertoo, että toivelista kiertää noin kuukautta ennen kauden päättymistä. Sitä kautta on tullut enemmän ideoita kuin vain kaikkein aktiivisimpien kesken.

Olohuoneen aktiivit alkavat olla jo yli 80-vuotiaita, ja siksi nuorempia eläkkeelle jääneitä toivotaan lämpimästi mukaan. Porukassa on sekä miehiä että naisia.

-Kun ikäännymme, monille tulee kuulon kanssa ongelmia. Tilan kaikuisuus on välillä hankalaa, mutta olemme yrittäneet vaimentaa sitä tekstiileillä.

Teksti ja kuva: Outi Jaakkola


Olohuone kokoontuu Birgitta-salissa, Puotilantie 5 joka tiistai klo 13-16 alkaen 6.9. Syksyn ohjelma: