14.08. Onneksi olkoon: Onerva, Kanerva | Palaute
Vartiokylän seurakunta

Matteuksenkirkon Varustamolla puhalletaan yhteen hiileen

12.11.2021, 16:05 /  päivitetty 03.02.2022, 10:41
Ryhmäkuva Matteuksenkirkon varustamon porukasta

Varustamot ovat uudenlaisia diakonisen toiminnan keskuksia, joiden tavoitteena on tukea monipuolisesti helsinkiläisten hyvinvointia. Itäkeskuksen Matteuksenkirkon Varustamo on tänä syksynä päässyt viimein avaamaan oviaan. Miten syksy on pyörähtänyt käyntiin?

Työskentelyä kokemusasiantuntijoiden kanssa

Varustamolla työskentelee kaksi kokemusasiantuntijaa – Johan Ekroth keskiviikkoisin ja perjantaisin. Kolmena päivänä viikossa työkokeilussa mukana oleva Ulla Hyttinen on käynnistänyt Vihreän Keitaan kanssa naisten vertaistukiryhmää, joka tarjoaa mahdollisuuden naisten yhdessäoloon ja keskusteluun sekä sovittuina ajankohtina saunomiseen. Hän on monin tavoin mukana Varustamon kehittämisessä, mm. viestinnässä ja keskusteluapuna.

-Kaikista eniten tänä syksynä olen ollut innoissani juuri kokemusasiantuntijoista, heidän innostaan tehdä työtä, heidän näkemyksistään ja kysymyksistään. Opimme paljon toisiltamme, Varustamon vetäjä Anne Maria Maunuksela sanoo.

-Kokemusasiantuntijoita tai kokemuskehittäjiä ei ole aiemmin kovin paljon ollut seurakuntien työyhteisöissä mukana, ja heidän kanssaan pitää etsiäkin uudenlaisia työskentelymalleja. Varustamon kehittämiseen tarvitaan kuitenkin kaikkia työntekijöitä vahtimestarista opiskelijoihin.

-Ehkä tulevaisuudessa tietynlainen rakenteettomuus on enemmän vallalla. Yhä enemmän mukana on ihmisiä, jotka eivät ole palkattuja työntekijöitä. Me ollaan jo tehty rohkeasti yhdessä, Maunuksela ajattelee.

Takkatukli palaa Matteuksenkirkolla
Takkatuli tuo viihtyisyyttä Matteuksenkirkon aulan yhteydessä sijaitsevaan olohuoneeseen. Täällä pidetään tiistaikahvit kaikille kynnelle kykeneville työntekijöille.

Fattaluuta eli Stop huumeille ry:n vertaistukiohjaajat neuvovat kaikenlaisessa virastoasioinnissa, esimerkiksi jos ei ymmärrä viranomaisten päätöksiä tai ei osaa hakea tukea, jota olisi saatavilla. Aina löytyy joku ihminen, joka voi auttaa.

Samantyyppistä kädestä pitäen ohjausta saa juuri alkaneen digiosallisuusprojektin työntekijöiltä ja toivottavasti jatkossa myös vapaaehtoisilta Matteuksenkirkon aulassa päivystysaikoina.

Digiosallisuusprojektin päivystäjät Marika Dahl ja Kristiina Hanhirova Matteuksenkirkon aulassa Kirkko Helsingissä-liivit  ja maskit päällä
Digiopastusta ikäihmisille! Marika Dahl ja Kristiina Hanhirova päivystämässä Matteuksenkirkon aulassa. Ensimmäisellä kerralla tulijoita oli jonoksi asti.

Yhteisöruokailu tuo erilaiset ihmiset yhteen

Toiminnan kivijalka on Snellu Cafe –hävikkiravintola, joka tarjoaa edullisen ja maittavan lounaan joka arkipäivä. Kyseessä ei ole ihan tavallinen ravintola, vaan yksi erityisnuorisotyön toimintamuoto. Ravintolassa työkokeilussa olevat 18-29-vuotiaat nuoret pääsevät ensimmäisen kerran töihin. He oppivat asiakaspalvelua, erilaisten ihmisten kohtaamista ja samalla omaa elämänhallintaa.

-Tietenkin hävikkiruuan hyödyntäminen on tärkeää, mutta nuoret ne ruuan valmistavat. Työkokemus on heille ponnistuslauta eteenpäin, kokemuksesta voimaantuneena he löytävät uusia polkuja eteenpäin, kertoo ravintolasta vastaava Liisa ”Lissu” Haveri.

-Osa nuorista työllistyy heti kokeilun jälkeen, osa katoaa jäljettömiin. Tavoitteena on saada heille onnistumisen kokemuksia.

Hän on seurannut, miten yhteisöruokailun kanta-asiakkaat ovat palailleet pöytiin pikkuhiljaa. Syömään mahtuu nyt noin 40 henkeä, mutta sen enempää ei korona-aikana kannata tunkea samaan tilaan. Ihmiset edelleen ostavat edullista ruokaa myös kotiin.

Matteuksenkirkon Snellu Cafen ruokalista tiiliseinällä

-Se, että voi itse maksaa ruokansa ja tarjota kaverillekin on ihmiselle myös itsetuntokysymys. Se on eri asia kuin saada ruokakassi kouraan.

-Täällä käy myös ystäväporukoita syömässä, ja vähän aikaa sitten täällä löysi yksi ihminen itselleen kaipaamaansa ulkoiluseuraa. Onpa yksi kihlaparikin ehtinyt syntyä, Liisa hymyilee.

Vaikka ravintola pyörii hävikkiruuan turvin, niin ruuan taso on korkea. Ravintola-alalla työskennellyt Lissu ei stressaa, mitä hävikkiautosta löytyy. Ihmeellisellä tavalla kuormassa on usein juuri sitä, mitä hän on juuri ajatellut tai tarvinnut. Usein vieläpä kallista luomua tai sellaisia raaka-aineita joita ei tavallisen ravintolanpitäjän ole varaa edes hankkia.

-Meillä on takka, ja yhtenä päivänä haaveilin ääneen, että oispa vaahtokarkkeja siellä paistettavaksi. Arvaa, mitä kuormasta löytyi!

Neljä seurakuntaa saman katon alla

Talossa toimii ruotsinkielinen Matteus församling, sekä Helsingin seurakuntien englannin- ja venäjänkielinen seurakuntatyö. Kansainväliset perheillat torstaisin kello 17 ovat avoimia kaikille – myös suomenkielisille. Lisäksi Vartiokylän seurakunta järjestää perjantaisin keskipäivän messun, Laulut soikoon -kuoron sekä organisoi digineuvonnan päivystyksen. Talossa on siis säpinää sekä päivisin että iltaisin.

Kaapeliryhmä on Varustamon hengenluontiin liittyvä monikielinen ryhmä, jota luotsaa varustamopappi Ulla Lumijärvi. Mukana ovat myös arabiankielisen työn tekijä Hanna Videll, Johan Ekroth ja kansainvälisessä työssä mukana oleva Snellun projektityöntekijä Minna Njumbe Njikang.

-Tervetuloa tutustumaan ja miettimään miten voisimme palvella alueen ihmisiä yhdessä. Mitä uusia mahdollisuuksia voisi löytyä? Mitä uutta voisimme kokeilla yhdessä? Varustamon ideana onkin tuoda toimijoita yhteen. Se luo tulevaisuutta ja muokkaa ajattelua, Anne Maria Maunuksela uskoo.

Snellu cafen ja Matteuksenkirkon varustamon työntekijöitä ryhmäkuvassa
Vasemmalta Hanna Videll, Snellu Cafen vetäjä Liisa Haveri kainalossaan työharjoittelussa olevat tytöt sekä Minna Njumbe Njikang. Takana Snellu Cafen Mirva Laanti.


Mikä kokemusasiantuntija?

Kokemusasiantuntija on henkilö, jolla on omakohtaista kokemusta jostain sairaudesta, vammasta tai muusta haastavasta elämäntilanteesta ja hän on käynyt kokemusasiantuntijakoulutuksen.

Kokoa ry – koulutetut kokemusasiantuntijat on yksi yhdistys, joka järjestää koulutusta monenlaista elämässään kokeneille ihmisille.

-Koulutuksessa työstetään omaa tarinaa siinä vaiheessa, kun on siinä kohtaa omaa elämäntarinaa, että pystyy ottamaan asiaan etäisyyttä. Se on prosessi, kertoo Matteuksenkirkon varustamolla työskentelevä kokemusasiantuntija Ulla Hyttinen.

Monissa koulutuksissa on kokemusasiantuntijoiden puheenvuoroja. Heitä voidaan käyttää myös työn kehittämiseen ja tuomaan tietynlaista asiakasymmärrystä. Esimerkiksi. aikuissosiaalityössä on asiakasraateja ja psykiatrian polilla kokemusasiantuntijoita käytetään osana hoitopolkua.

Matteuksenkirkon varustamon viikko-ohjelma
Maanantai Tiistai Keskiviikko Torstai Perjantai
Hiljaisuuden jooga 9.45-10.45. Varustamopappi Ulla Lumijärvi paikalla ja
kokemusasiantuntija Johan kuulolla 10-15
Kokemusasiantuntija Ulla kuulolla 11.30-14 Kokemusasiantuntija Johan
kuulolla10-15
Lounas Snellu Cafe 11-13 Lounas Snellu Cafe 11-13 Lounas Snellu Cafe 11-13 Lounas Snellu Cafe 11-13 Lounas Snellu Cafe 11-13
Digineuvontaa 12-14 Voimaannuttava keskusteluryhmä sekä ryhmän jälkeen kahvit 12-14

Messu klo 12
Naisten hyvinvointipäivä n. kerran kk, seuraavan kerran 18.2.2022
RARI-neuvontaa 10-18

Fattaluuta päivystää joka toinen perjantai klo 11-13
Thank God it's tiistai 16-19 (group for young adults) Kansainvälinen perheilta
17-19
Kuurojen päiväpiiri 13.15-14.45