26.03. Onneksi olkoon: Manu, Manne, Immanuel, Immo | Palaute | På svenska | In English

Vartiokylän seurakunta

Harmaan pantterin metsästäjällä on korvat auki

Vartiokylän seurakunta

21.02.2019, 15:26
Projektidiakoni Riikka Leppänen pyrkii liikkumaan siellä, missä ihmiset ovat. Erityisesti hän haluaa tavoittaa eläköityviä ihmisiä, jotka uudessa elämäntilanteessa usein putoavat yksinäisyyden kuoppaan.

”Liikun paljon Itiksessä, asukastiloissa ja Matteuksenkirkolla, missä edullinen Waste&Feast-ravintolan ruoka kokoaa lounaalle päivittäin jopa toistasataa ihmistä. Tarjoan ennen kaikkea juttuseuraa ja kuuntelevaa korvaa eläköityville. Toivon, että tulisin sillä tavalla tunnetuksi, että minua olisi helppo lähestyä”, diakoni Riikka Leppänen kertoo kaksivuotisesta projektistaan Vartiokylän seurakunnassa.

”Ei ole mitään valmista kaavaa, mihin ihmisiä kutsutaan, vaan tarkoitus on kuulostella, minkä tyyppistä toimintaa kaivataan ja mihin olisi helppo lähteä mukaan. Pienelläkin porukalla voi hyvin aloittaa jotain uutta, joka tuo mielekkyyttä arkeen”, Riikka Leppänen uskoo.

Eläkkeelle jäävien joukossa on paljon ihmisiä, joilla on monenlaisia kykyjä ja osaamista ja enemmän aikaa kuin työelämässä ollessaan. Perinteiset eläkeläisjärjestöt eivät ehkä houkuttele, mutta jossakin voisi osaamista hyödyntää. Riikka Leppänen on jo ehtinyt havaita, että moniin tilaisuuksiin pariskunnat tulevat yhdessä. Jos vierellä on kumppani, uudessa elämänvaiheessa usein toteutetaan yhteisiä haaveita, matkustetaan, remontoidaan ja harrastetaan liikuntaa. Entä ellei kumppania ole ja ihmissuhteet jäivät työpaikalle?

”Monille työelämä tarjosi merkityksellisyyden tunnetta ja myös sosiaalisia suhteita. Ne pitäisi löytää jostain myös uudessa elämäntilanteessa. Tutkimusten mukaan nimenomaan yksinäisyyden kokemus on keskeinen elämänlaatua heikentävä tekijä yli 60-vuotiailla. Yksinäisyys ja masennus voivat myös lisätä alkoholin käyttöä.”

Riikka istahtaa Espresso Housen pöytään, laittaa kyltin pöydälle ja hakee kahvin.

"Ihmisillä on tarve tulla kohdatuksi ja kuulluksi ja he haluavat puhua siitä omasta asiastaan. Myös miehiltä rupeaa juttua tulemaan, kun alkuun päästään."


”Olen opetellut kävelemään hitaasti ja viestimään sillä, että minulla on aikaa. Täällä kauppakeskuksessa en halua häiritä ihmisiä, en käännyttää tai julistaa vaan olla ihmisiä varten. He saavat itse valita mistä haluavat jutella. Viereen saa tulla istuskelemaan, vaikkei olisi mitään asiaakaan, Riikka toteaa.

Mikä sai sinut hakeutumaan tähän työhön?

”Hakuilmoituksessa kolahti se, että voi lähteä kohtaamaan niitä ihmisiä jotka liikkuvat kirkon seinien ulkopuolella. Edes hetken matkaa olla ihminen ihmiselle, kulkea rinnalla. Olen aiemmissakin töissä sairaanhoitajana ja sosionomina tehnyt sitä siinä sivussa, mutta nyt saan keskittyä siihen täysin”, Riikka kertoo.

”Onhan mussa ripaus hulluutta, kun olen lähtenyt tällaisen työmatkan perään”, Hattulassa asuva Riikka nauraa. Jalkautuminen ihmisten keskuuteen ja yksinäisyyden torjunta kiinnosti kuitenkin niin paljon, että uskalsin lähteä.

Liikkuva diakoni Riikka Leppänen (puh. 050 409 0672) on tavattavissa

  • tiistaisin Itiksen Fazer Cafessa klo 10-11
  • torstaisin Matteuksenkirkolla Waste&Feast-ravintolan aulassa klo 10-11
  • torstaisin Itiksen Espresso Housessa klo 12-13
    Harmaan pantterin metsästys-projekti