08.08. Onneksi olkoon: Sylvi, Sylvia, Silva | Palaute
Vartiokylän seurakunta

Virtuaalihartaus tuo joulun kotiin

18.12.2017, 13:43 /  päivitetty 20.12.2017, 10:12

Enkeli taivaan -virsi kokosi jouluhartausväen yhteen virtuaalisesti, kun sairaalapastori Maria Lappalainen ja hoivamuusikko Mimmi Laaksonen järjestivät virtuaalijouluhartauden kaupungin kotihoidon asiakkaille.

Jouluhartaus lähetettiin Helsingin kaupungin palvelukeskuksesta, jonka hoitajat olivat kutsuneet asiakkaita osallistumaan hartauksiin. Helsingin kaupungin virtuaalihoidon piirissä on tällä hetkellä noin 600 asiakasta, joilla on kotonaan kaupungin tablet-tietokone. Kuva- ja ääniyhteyden avulla voidaan jutella asiakkaan kanssa ja tarkistaa, että hänellä on kaikki kunnossa. Näin voidaan lisätä turvallisuuden tunnetta ja vähentää yksinäisyyttä.

Tällä hetkellä käytössä olevalla tekniikalla voi tilaisuuteen osallistua samanaikaisesti seitsemän asiakasta.

– Onko siellä nyt hyvä olla? Lappalainen tiedustelee. – Voitte vaikka lepäillä samalla. Voi laulaa mukana tai vain kuunnella.

Kohta kajahtaa Hoosianna yhteisesti Laaksosen säestäessä harmonilla. Kun on laulettu Jouluyö, juhlayö, pastori lukee jouluevankeliumin. Hartauden pitäjät näkevät ruudulla reaaliajassa kaikkien osallistujien kuvat. Lopuksi tiedustellaan osallistujien mielipiteitä hartaudesta ja jutellaan hetki joulusta.

– Kovasti olen tykännyt näistä hartauksista. En pystyisi lähtemään kotoa kirkolle. Tämä on hieno juttu, vastaa yksi osallistujista.

Keskusteluapu toimii

Virtuaalihoidon asiakkaille on pidetty hartauksia, ryhmiä ja musiikkihetkiä sähköisiä yhteyksiä hyödyntäen sairaalasielunhoidon ja Vartiokylän hoivamusiikkiprojektin yhteistyönä. 20.12. asiakkaat voivat osallistua tableteiltaan Puotilan kappelin Kauneimmat joululaulut -tilaisuuteen.

Kotihoitajat tarjoavat asiakkaille myös papin keskusteluapua tarvetta havaitessaan. Maria Lappalainen kertoo, että virtuaalikeskustelut ovat toimineet hyvin ja että palautteen perusteella ne voivat olla henkireikä silloin kun elämä rajoittuu pitkälti kotiin.

– Virtuaalihartaudessa me menemme keskelle kotien elämää. Vuorovaikutusmahdollisuudella on varmasti merkitystä myös kuulijan ja katsojan kannalta. Oikeastaan ainoa ero tavanomaiseen hartauteen verrattuna on se, että tässä ei voi ottaa kädestä kiinni ja koskettaa, Lappalainen ja Laaksonen pohtivat.

Virtuaalitekniikan hyödyntämistä seurakuntatyössä kehitetään ensi vuonna lisää.

EJ