30.06. Onneksi olkoon: Päiviö, Päivö | Palaute
Vanhakirkko

Vanhan kirkon iloisia remonttiuutisia

Tuomiokirkkoseurakunta

04.09.2021, 16:00 /  päivitetty 06.09.2021, 17:24
Vanhan kirkon maalausremontti etenee haasteista huolimatta hyvässä yhteistyössä. Maalausurakan on tarkoitus valmistua vuoden loppuun mennessä.
Kirkon ulkoseinä taivasta vasten, seinää peittävät suojamuovit.

Yksi pääkaupunkimme merkittävimmistä kirkoista ja suosituimmista vihkipaikoista on ollut remontissa uutta maalipintaa odottaen loppukeväästä lähtien. Missä vaiheessa maalausurakka on nyt? Kysyimme asiaa työnjohtaja Ida Kuosmaselta.

Työt ovat seinien suhteen noin puolessavälissä ja tavoitteena on saada syyskuun puolella yksi seinä kokonaan tyhjäksi telineistä. Helteinen kesä on tuonut erityisiä haasteita myös remonttityöhön: lämpimät säät kuumensivat työskentelylämpötilan suojamuovien sisällä ja kirkon rakenteissa välillä 50-asteiseksi. Lisäksi maalinpoistoon piti nopeasti kehittää uusi toimintastrategia, kun maalinpoistoaine ei suostunut toimimaan hellesäässä. Onneksi apu löytyi lasinmurskapuhalluksen kautta. Työntekijät ovat olleet ahkeria ja hyväntuulisia haasteista huolimatta. Myös aluesuntio Tuija Rautio kehuu työmaan ilmapiiriä ja yhteistyötä: usein töitä tehdään niin huomaamatta, että remonttityöntekijöiden läsnäolon huomaa lähinnä muovin takaa vilahtavasta keltaisesta työmaa-asusta.

Kokonaistavoitteena on saada remontti valmiiksi tämän vuoden puolella. Tällä hetkellä käytössä on ollut pääovi ja puistonpuoleinen ovi on ollut telineiden ympäröimä. Pian kulkureitit muuttuvat, kun työ etenee. Tällöin kulku tulee tapahtumaan puistonpuoleisesta ovesta.

Hymyilevä naishenkilö raaputtaa maalia seinästä työmaakypärä päässään.
Maalipinnan uusiminen vaatii kärsivällisyyttä, mutta työmaalla on hyvä tunnelma.

Olisitko osannut arvata, että kirkon kupolin kultauksen uusiminen edellyttää pinnan nelinkertaista käsittelyä ennen kuin varsinaista kultamaalia päästään edes käyttämään? Itse kultaukseen kuluu ammattilaiselta aikaa viikosta puoleentoista. Lähiympäristössä liikkuva on saattanut kiinnittää huomiota myös siihen, että kirkonkellot eivät soi remontin aikana. Tämä johtuu teknisestä syystä, sillä kovaääniset ja johdot aiotaan myös uusia.

Kirkon lisäksi äskettäin on entisöity myös kirkkopuiston hautamuistomerkkejä. Kaupungin vastuulla olevat haudat ovat nyt entistä ehompia ja tekstit näkyvät jälleen hyvin. Kannattaa siis suunnata vaikka pienelle kävelyretkelle Ruttopuiston suuntaan!

Miljöönä kaikki kirkot ovat erityisiä ja omanlaisiaan, kertoo Ida Kuosmanen. Sekä Kuosmanen että aluesuntio Tuija Rautio iloitsevat siitä, että sisältä kaunis Vanha kirkko tulee pian olemaan myös ulkoa entistä kauniimpi. Kaikkien hartaana toiveena on nyt, että syksy olisi kaunis ja vähäsateinen, jotta katon maalaus onnistuisi mahdollisimman helposti. Esirukousaiheita siis siihen suuntaan, että aurinko paistaisi läpi syksyn!