23.01. Onneksi olkoon: Enni, Eine, Eini | Palaute
Vanhakirkko

Tuhkakeskiviikko 14.2. aloittaa paastonajan

12.02.2018, 15:19 /  päivitetty 12.02.2018, 15:30
Laskiaissunnuntaita seuraavana keskiviikkona vietetään tuhkakeskiviikkoa. Tuomiokirkkoseurakunnassa tuhkakeskiviikon messuja vietetään 14.2. klo 8 Vanhassa kirkossa ja klo 18 Tuomiokirkossa.

Laskiaissunnuntaita seuraavana keskiviikkona vietetään tuhkakeskiviikkoa, josta alkaa pääsiäissunnuntaihin saakka kestävä paastonaika.

Tuhkakeskiviikko on saanut nimensä siitä, että Raamatussa säkkiin pukeutuminen ja tuhkan ripotteleminen pään päälle ovat eräs vertauskuva katumukselle ja parannukselle.

Tuhkakeskiviikkona 14.2. Tuomiokirkkoseurakunnassa vietetään messua klo 8 Vanhassa kirkossa ja klo 18 Tuomiokirkossa. Messussa seurakuntalainen voi ottaa vastaan otsaansa tuhkamerkin katumuksen ilmauksena.

Paastonaika kestää 40 päivää

Tuhkakeskiviikkoa seuraava paastonaika kestää 40 arkipäivää. Sunnuntaipäiviä ei lasketa paastopäiviksi. Paastonajalla on useita sisältöjä.

Ortodoksisissa ja katolisissa kirkoissa on tapana pidättäytyä lihan syömisestä laskiaisen ja pääsiäisen välillä. Myös luterilaiseen perinteeseen kuuluu paasto, mutta se ei välttämättä tarkoita tietystä ruoasta pidättäytymistä.

Paaston aikana ihmistä kutsutaan tutkimaan Jumalan pyhyyttä ja rakkautta, joka näkyy Kristuksen kärsimyksessä ja kuolemassa. Paastoon liittyy katumus: ihminen katuu syntejään ja kiintymistään tähän maailmaan. Paastonaika kutsuu ihmistä etsimään uutta, kasvamaan vastuullisempaan elämäntapaan ja luopumaan omastaan hädänalaisten hyväksi.

Lue lisää luterilaisesta paastoperinteestä

Tutustu Ekopaastoon