03.08. Onneksi olkoon: Nea, Linnea, Neea, Vanamo | Palaute
Vanhakirkko

Palmusunnuntai vie kohti hiljaista viikkoa - Messukide johdattaa pyhän teemoihin

Tuomiokirkkoseurakunta

06.04.2017, 14:40 /  päivitetty 06.04.2017, 15:37

Palmusunnuntai 9.4. suuntaa matkamme hiljaiseen viikkoon; tutkimaan omaa paikkaamme ja itsekästä luontoamme ihmiskunnan levottomassa elämänpiirrossa; muistamaan mietiskellen ja rukouksessa hänen – Taivaallisen Isämme – uhrautuvaa taistelua kaikkinaista mielen pimeyttä vastaan; rikkomuksemme rakkaudessaan ristin sovitukseen kantaneen, synnin ja kuoleman vallan murtaneen Jumalan Pojan, Kristus-Vapahtajamme Jeesuksen elävään osallisuuteen ja todellisuuteen. Uskonpuhdistajamme Mikael Agricolan muistopäivä (k. 9.4.1557) osuu tänä vuonna juuri palmusunnuntaihin. Mikael Agricolan kirkon messu rakentuu tulevana sunnuntaina osaltaan hänen rukoustensa varaan:

Uskossa minä pakenen sinun turviisi, Herra Jeesus Kristus, koska olet luvannut ottaa armosi osallisuuteen ne, jotka katuvat ja tahtovat tehdä parannuksen. Vaikka minulla on useampia syntejä kuin hiuksia päässä, ruohoa maassa, lehtiä puissa, santaa ja pisaria meressä, tähtiä taivaalla, en kuitenkaan vaivu epäuskoon, vaan minä tahdon paeta Jumalan armon ja ylenpalttisen laupeuden tykö. Sillä sinä olet minun ja kaiken maailman synnit poistanut, maksanut ja pyyhkinyt pois. Sinä olet kuoleman särkenyt, Jumalan lain täyttänyt, sielunvihollisen voittanut ja kuolemankadotuksen kaikki portit ja voimat rikkonut ja sinuun turvautuvien eteen taivaan avannut. Sinuun, ainoaan, minä turvaan, sinuun uskon, sinua minä kaikesta sydämestäni rukoilen: oi Herra Jeesus Kristus, armahda minua syntistä ja katso armollisesti minuun, niin kuin sinä katsoit syntiseen Pietariin, kun hän sinut kielsi, ja niin kuin sinä katsoit syntiseen naiseen fariseuksen huoneessa ja ryövärin puoleen ristillä. Anna minulle sinun pyhin armosi, että minä tästä lähtien elämäni parantaisin, Pietarin kanssa itkisin syntejäni, syntisen naisen kanssa sinua täydellisesti rakastaisin ja ryövärin kanssa saisin nähdä pyhiä kasvojasi iankaikkisesti. Aamen.

Näihin sanoihin kiteytyy Tuomiokirkkoseurakunnan johtavan kappalaisen Ermo Äikään palmusunnuntain 9.4. saarna Mikael Agricolan kirkon messussa klo 12. Tule kuulemaan lisää.

Messuja vietetään palmusunnuntaina myös Tuomiokirkossa ja Vanhassa kirkossa klo 10, Ruoholahden kappelissa klo 12 sekä Suomenlinnan kirkossa klo 14.

Tulevan pyhän messujen tarkemmat tiedot löytyvät tapahtumakalenterista.

Palmusunnuntai aloittaa hiljaisen viikon

Palmusunnuntaina muistellaan Jeesuksen kärsimyksiä. Palmusunnuntaita vietetään sen tapauksen muistoksi, kun Jeesus saapui aasilla ratsastaen Jerusalemiin.

Tapauksesta kerrotaan kaikissa evankeliumeissa (Matt. 21:1–11, Mark. 11:1–10, Luuk. 19:29–40, Joh. 12:12–19). Palmusunnuntai on saanut nimensä palmunlehvistä, joita kansa levitti vaatteiden ohella Jeesuksen eteen. Ihmiset huusivat ja lauloivat "Hoosianna". Hoosianna on suoraan käännettynä "oi, auta", "oi, pelasta", mutta ajanlaskun alun aikoihin sitä käytettiin riemuhuutona.