Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 04 >

Helppoa ja vaivatonta iltaruokaa perheille

Helppoa ja vaivatonta iltaruokaa perheille

21.04.2017 14:42 / päivitetty 24.04.2017 10:02

Viikin kirkossa on tarjoiltu iltaruokaa jo muutaman vuoden ajan. Eräänä maaliskuun keskiviikkona noin seitsemänkymmentä ihmistä kävi syömässä vapaaehtoisen valmistamaa keittoa.

Viiden maissa iltaruualle on saapunut jo kymmenkunta ihmistä. Pienet lapset saavat leikkiä lattialla leluilla, hieman isommille on kirjoja ja lautapelejä. Viereisessä salissa pienet lapset käyvät muskarissa. Moni muskariperhe tulee joko ennen muskaria tai muskarin jälkeen ruokailemaan.

Salin takaosassa istuu juuri muskarista tullut Jukka Pöllänen Lyydia-tyttärensä kanssa. Hän juttelee syömisen ohessa pitkään toisen muskarilaisen isän kanssa.

− Iltaruualla käyminen on todella helppoa. Tänä iltana ei kotona tarvitse tehdä ruokaa, Pöllänen kertoo.

Hänestä on mukava nähdä kerran viikossa kiireettömästi lähiseudun perheitä. Kun lapset ovat päiväkodissa ja heillä on harrastuksia, ei kiireettömiä ruuan ääressä rupatteluhetkiä muuten ole. Pölläselle iltaruoka on hyvä tapa tutustuttaa lastaan erimakuisiin ruokiin, joita kotona ei tule tehtyä.

Toisessa päässä salia istuu Laura Kauppila kahden tyttärensä kanssa. Hän saapui varta vasten iltaruualle, sillä hänestä on mukava tavata muita ihmisiä. Joskus he ovat ystäväperheiden kanssa sopineet treffejä kirkolle.

− Iltaruoka on tärkeä arjen apu. Aina ei tule kotona tehtyä näin terveellistä ruokaa, hän kertoo.

Iltaruualla tarjotaan aina vapaaehtoisen valmistamaa kasviskeittoa tai muuta kasvisruokaa. Usein ruoka on myös vegaanista. Mahdollisuuksien mukaan on huomioitu myös erityisruokavaliot. Aika usein ruuan valmistanut vapaaehtoinen on paikalla myös ruokailun aikana, jolloin ruokailijat käyvät kiittämässä ruuasta.

Aluksi suurin osa ruokailijoista oli muskarissa kävijöiden perheitä. Vähitellen sana iltaruuasta on kiirinyt laajemmalle ihmisryhmälle: muskariperheitä on noin puolet ruokailijoista. Yhdessä pöydässä istuu eri maista muuttaneita perheitä, jotka keskustelevat englanniksi. Toisessa pöydässä istuu kaksi perhettä, jotka ovat vastikään saaneet vauvan.

Viikkiläisten perheiden yhteinen ateria

Idea iltaruuasta tuli seurakuntalaiselta, joka kaipasi muiden ihmisten tapaamista, kun kerhot ja muskarit ovat ohi ja lapset ovat päivähoidossa. Pastori Outi Lantto innostui ideasta ja kokosi vapaaehtoisten ringin, jotka ryhtyivät valmistamaan ruokaa aluksi kerran viikossa. Vuoden kuluttua vapaaehtoisia oli sen verran kasassa, että iltaruokaa tarjottiin joka viikko. Nyt iltaruoka on niin suosittu, että ruokaa pitää tehdä sadalle: kerran ruokailijoita oli 110. Vapaaehtoisia on joskus vaikea houkutella, sillä monet kokit elävät ruuhkavuosiaan. Onneksi on muutamia eläkeläisiä, jotka pääsevät keittiöön helpommin. Tärkeää on myös tiskeissä ja pöydän pyyhkimisessä auttaminen. Tänä keväänä on kokeiltu myös sitä, että kokille maksetaan viidenkymmenen euron palkkio työstään.

Outi Lantto pitää tärkeänä yhteisöllisyyttä. Hänestä on mukavaa katsella, miten ihmiset juttelevat toistensa kanssa kaikessa rauhassa. Hän kiertää juttelemassa ihmisten kanssa ja pyrkii toivottamaan tervetulleeksi kaikki ensimmäistä kertaa iltaruualla käyvät ihmiset.

− Täällä tulee käytyä ihan sielunhoidollisia keskusteluja ruokailun ohessa. Tärkeää on myös ihan vaan tutustua jutustellen uusiin ihmisiin, Lantto kertoo.

Joskus Lantto on iltaruualla esitellyt ihmisiä toisilleen ja uusia ystävyyssuhteita on syntynyt. Lanton mielestä iltaruoka on helppo matalan kynnyksen tapahtuma, jonne voi kutsua ihmisiä. Hän on esimerkiksi kutsunut kasteperheitä tulemaan vain syömään. Silloin tällöin seurakunta on lähettänyt kirjeitä uusille alueelle muuttaville ihmisille. Eräässä kirjeessä oli kutsu muutamaan kirkolla järjestettävään tapahtumaan ja iltaruoka oli yksi niistä.

Hartautta ei iltaruuan yhteydessä pidetä, sillä ihmiset liikkuvat oman aikataulujensa mukaan. Sen sijaan on esillä taulu, johon on printattu tulevan sunnuntain evankeliumiteksti, rukous ja jonkun virren säe. Ruokailija voi lukea tekstit halutessaan.

Teksti ja kuva: Laura Koskelainen

Iltaruualla tarjotaan aina vapaaehtoisen valmistamaa kasviskeittoa tai muuta kasvisruokaa. Usein ruoka on myös vegaanista. Kuva: Laura Koskelainen