Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2017 > 02 >

Nämä Helsingin kirkot ovat samaa sukupuolta olevien hääparien käytössä

Nämä Helsingin kirkot ovat samaa sukupuolta olevien hääparien käytössä

23.02.2017 10:21 / päivitetty 05.04.2017 10:08

Uuden avioliittolain tultua voimaan keskiviikkona 1.3. Helsingissä on useita kirkkoja, joissa samaa sukupuolta olevat parit voivat viettää häitään.

Haagan, Herttoniemen, Kallion, Malmin, Munkkiniemen Paavalin, Pakilan ja Töölön seurakuntaneuvostot ovat päättäneet, että kyseisten seurakuntien kaikki tilat ovat käytettävissä samaa sukupuolta olevien parien juhliin, mukaan lukien vihkiminen tai siunaaminen.

Lisäksi kirkkoherran päätöksellä Oulunkylän ja Vartiokylän seurakunnan tilat ovat kaikkien parien käytettävissä. Tuomiokirkkoseurakunnan tilapäätös etenee tuomiokapitulin ratkaistavaksi, koska kirkkoherralla oli seurakuntaneuvoston enemmistön kanssa eriävä mielipide tilojen käytöstä. Helsingissä tämä on ensimmäinen tämän kaltainen tapaus.

Toisin sanoen häitään varten kirkkoa voi tiedustella kahdeksasta seurakunnasta ja valita yhteensä parinkymmenen kirkkorakennuksen joukosta. Käytettävissä ovat muun muassa Huopalahden kirkko Haagasta, Herttoniemen seurakunnan kirkot eli Herttoniemen, Kulosaaren ja Myllypuron kirkot, Kallion kirkko, Kulosaaren kirkko, Malmin seurakunnan alueella olevat kuusi kirkkoa, joihin kuuluu Viikin kirkko, Munkkiniemen ja -vuoren kirkot, Paavalin kirkko, Oulunkylän alueella Oulunkylän vanha ja uusi kirkko, Käpylän sekä Maunulan kirkko, Pakilassa Hyvän Paimen kirkko, Vartiokylän ja Matteuksenkirkon ohella Puotilan kappeli, Munkkiniemen ja -vuoren kirkko, Töölön kirkko ja Temppeliaukion kirkko.

Lisäksi Helsingin seurakuntayhtymän tiloista käytössä ovat Seurakuntien talon kappeli, Snellun kappeli, Hermannin diakoniatalon kirkkosali ja Mustasaaren kappeli. Lisäksi muista kuin edellä mainittujen seurakuntien kirkoista tai kappeleista käytössä on Helsingin Diakonissalaitoksen kirkko.

Rukous kanssa ja puolesta onnistuu kaikkialla

Itäisen Helsingin ruotsinkielinen seurakunta Matteus antaa muut kuin sakraalitilat vihkimisen sisältävään juhlakäyttöön. Lisäksi keskusta-alueella toimivassa ruotsinkielisessä Johanneksessa seurakuntaneuvosto käsittelee tilojen käyttöä kokouksessaan 1.3.

Avioliiton esteiden tutkinnan voi pyytää mistä tahansa Helsingin seurakunnasta. Myös rukous kanssa ja puolesta onnistuu kaikissa seurakunnissa ja sakraalitiloissa.

Kaikki seurakunnat myös vuokraavat tilojaan juhlakäyttöön. Suurin osa seurakunnista antaa juhlakäyttöön myös sakraalitilat. Silloin kun kyse on rukouksesta kanssa ja puolesta tai kirkollisesta toimituksesta, tilojen käyttö on lähtökohtaisesti ilmaista. Asia kannattaa varmistaa tapauskohtaisesti seurakunnasta.

Helsingissä mies- ja naispareja vihkiviä pappeja

Helsingin seurakuntayhtymässä ei pidetä listaa papeista, jotka aikovat vihkiä tai siunata samaa sukupuolta olevan parin. Helsingistä kuitenkin löytyy pappeja, jotka ovat valmiita vihkimään tai siunaamaan myös nais- ja miespareja. Papit kertovat itse periaatteistaan ja käytännöstään.

Myös tälle sivustolle on listattu käytössä olevia kirkkoja ja vihkiviä pappeja Helsingissä ja muualla Suomessa: https://sateenkaaripapit.wordpress.com/

Töölön ja Malmin kirkkoherrat ovat ilmoittaneet puoltavansa vihkimistä myös käytännössä eli tällä tietoa seitsemän helsinkiläiskirkkoherraa jättää päätöksen jokaiselle seurakuntansa papille itselleen eli Haagassa, Malmilla, Munkkiniemessä, Paavalissa, Pakilassa, Oulunkylässä ja Töölössä.

Seurakunnissa työskentelevien pappien lisäksi Helsingissä on paljon pappeja, jotka toimivat muunlaisissa tehtävissä. Myös he vastaavat itse omasta suhtautumisestaan samaa sukupuolta olevien parien vihkimiseen tai siunaamiseen.

Paavalinkirkossa voivat alttarille astella myös samaa sukupuolta olevat parit. Kirkko on vihitty käyttöön maaliskuussa 1931. Paavalin seurakunta oli ensimmäinen, jonka seurakuntaneuvosto päätti tilojensa olevan samaa sukupuolta olevien parien käytössä.