Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2016 > 06 >

Helsingin Mikaelin seurakunta lahjoittaa urut Ylivieskan seurakunnalle

Helsingin Mikaelin seurakunta lahjoittaa urut Ylivieskan seurakunnalle

04.07.2016 08:00 / päivitetty 09.07.2016 14:16

Helsingin Mikaelin seurakunta luovuttaa urut Ylivieskan seurakunnalle, joka menetti kirkkonsa tuhopoltossa viime pääsiäisenä.

Urut ovat olleet Mellunmäen ostoskeskuksessa sijaitsevassa seurakuntatilassa, josta Mikaelin seurakunta on päättänyt luopua. Ostoskeskus tullaan puolestaan purkamaan. Kodittomaksi jääneet urut keksittiin lahjoittaa Ylivieskan seurakunnalle. Kalajoen rannalla sijainnut puukirkko oli rakennettu jo 1700-luvulla ja tuhoutui palossa kokonaan. Ylivieskan seurakunta on järjestänyt jumalanpalvelukset ja toimituksia Suvannon kappelissa, jonka kirkkosaliin mahtuu noin 200 henkeä. Siellä on pidetty muun muassa erityisjumalanpalveluksia ja siunaustilaisuuksia.

Mikaelin seurakunnan kirkkoherran Martti Häkkäsen mukaan päätös on hieno helsinkiläinen kädenojennus Pohjanmaalle ja Kalajokilaaksolle:

"Mikaelin seurakunnalta pois jäävät hyvät urut pääsevät palvelemaan Ylivieskan seurakuntaa, sen kirkkomusiikkia ja vahvaa virsilauluperinnettä. Urut ovat palvelleet seurakunnassamme 1970-luvulta saakka Mellunmäen seurakuntakeskuksessa. Ennen Mikaelin kirkon valmistumista pääjumalanpalvelukset toimitettiin 1987-1988 Mellunmäessä"

Ylivieskan seurakunnan on tarkoitus sijoittaa lahjoituksena saadut urut ensin seurakuntatalo Marian seurakuntasaliin, jossa järjestetään erilaisia tilaisuuksia. Siellä ne toimivat myös kanttorien harjoitusurkuina. Myöhemmin ne on tarkoitus siirtää uuteen kirkkoon kuoriuruiksi eli pieniksi, yleensä kirkkosalin edessä sijaitseviksi uruiksi. Ylivieskan kirkkoherran Timo Määtän mukaan uuden kirkon suunnittelu on jo käynnistynyt:

"Syksyllä kirkkovaltuusto saa päätettäväkseen myös kirkon sijoituspaikan – periaatteessa palaneen kirkon paikkakin on käytettävissä"

Mikaelin seurakunnan urkulahjoitus ei ole ainoa toimenpide, jolla uuden kirkon rakennusprojektia tuetaan. Uuden kirkon rahoittamiseksi on käynnistetty "Ylivieskan kirkkotalakoot" -projekti ja eri tahot ovat järjestäneet erilaisia hankkeita varojen kokoamiseksi. Esimerkiksi palaneen kirkon puumateriaalista on valmistettu erilaisia myyntituotteita. Määtän mukaan talkootyön merkitys uuden kirkon suunnittelussa on ollut ja tulee olemaan merkittävä. Muun muassa vanhan kirkon raunioille, kivijalan sisäpuolelle on rakennettu risti, alttaripöytä ja penkit talkoovoimin. Paikalla on jo ehditty jo kokoontua:

"Ensimmäinen kesähartaus järjestettiin tällä paikalla keskiviikkona 22.6.", kertoo Määttä.