Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2016 > 06 >

Lauttasaaren kirkkoherra sai kaupungilta tunnustuksen työstään

Lauttasaaren kirkkoherra sai kaupungilta tunnustuksen työstään

10.06.2016 11:26

Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäelle myönnettiin Helsinki-mitali. Mitali myönnetään ansioituneille kansalaisille tunnustuksena työstä kaupungin hyväksi.

"Helsingin kaupungin tunnustus tulee siitä Helsingin seurakuntien työstä, jossa olen itse saanut olla mukana. Ymmärrän, että kaikkia tuhansia toimijoita ei voida huomioida ja tämä mitali on yhteinen tunnustus", sanoo Juha Rintamäki.

Lauttasaaren ja muutama muukin seurakunta Helsingissä hätämajoitti tilapäisesti viime syksynä kaupungin pyynnöstä turvapaikanhakijoita kirkossaan tai muissa tiloissaan. Lauttasaaren kirkolla vapaaehtoisia saatiin nopeasti auttamaan hätämajoitustilanteessa ja seurakunnassa syntyi nopeasti yhteisö, jossa toimittiin aktiivisesti yhdessä myös turvapaikanhakijoiden kanssa.

"On poikkeuksellista, että Helsingin kokoisessa suurkaupungissa eri toimijat pystyvät tekemään näin mutkattomasti ja nopeasti reagoiden yhteistä työtä. Helsingin kaupungin ja Helsingin seurakuntien ja seurakuntayhtymän yhteistyö on monitahoista ja -tasoista. Kirkko on kiitollinen siitä, että saa olla mukana antamassa oman osaamisensa, verkostonsa ja toimitilansa tässä kaupungin arjessa tehtävään työhön", sanoo Rintamäki.

Kaupunki kirkon merkittävä yhteistyökumppani

Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki toimii myös Helsingin seurakuntien yhteisen kirkkoneuvoston puheenjohtajana. Hän oli muun muassa viime syksynä Pariisin iskujen jälkeen mukana järjestämässä Uskontojen rauhan ja toivon kävelyä Helsingissä.

"Helsingin kaupunki on kirkon merkittävä ja mieluisa yhteistyökumppani. On hieno havaita, kuinka Helsingissä asuvan ihmisen tarpeet ja hänen auttamiseksi tehtävää työtä tehdään mutkattomasti. Tässä Helsingin kaupungilla on oma merkittävä roolinsa, jonka se on täyttänyt poikkeavissakin tilanteissa asiallisesti ja ihmistä ajatellen."

Palkittavista päättää kaupunginhallitus, vuosittain palkitaan kymmenisen ansioitunutta henkilöä. Kultainen Helsinki-mitali on korkein Helsingin kaupungin myöntämä tunnustus.

Mitalit jaetaan yleensä 12.6. Helsinki-päivänä, tänä vuonna päivän osuessa viikonloppuun mitali myönnetään jo perjantaina 10.6. Helsingin kaupunginvaltuusto päätti kunniamerkin perustamisesta vuonna 1955.

Juha Rintamäki ja Helsingin seurakunnat palkittiin Helsinki-mitalilla turvapaikanhakijoiden hakijoiden hyväksi tehdystä yhteistyöstä kaupungin kanssa.

Syyskuussa pidetty keskustelutilaisuus turvapaikanhakijoiden kanssa toi esille monta ikävää tarinaa: "45 vuoden aikana en nähnyt yhtään turvallista päivää". Pilkahti toivokin: "Sydän kärsii, kun kotimaassa ei ole tulevaisuutta. Täällä haluan olla osa tätä maata ja rakentaa sitä." Kuva: Marianne Heikkilä