Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2016 > 03 >

Via Crucis valtaa Helsingin keskustan kadut pitkäperjantai-iltana

Via Crucis valtaa Helsingin keskustan kadut pitkäperjantai-iltana

15.03.2016 08:00 / päivitetty 15.03.2016 12:20

Via Crucis -pääsiäisvaellus esitetään nyt 21. kerran Helsingin ydinkeskustassa. Jeesuksen roolissa nähdään näyttelijä Kai Vaine.

Käsikirjoitus on Veli-Pekka Hännisen ja esityksen ohjaa toista kertaa oopperaohjaajana tunnettu Ville Saukkonen. Rooleissa nähdään myös mm. Pinja Hahtola Juudaksena, Tiia Louste Neitsyt Mariana ja Juha Hippi Pilatuksena.

Esitys kuvaa meidän aikamme viittä haavaa: kaiken mittaamista rahassa, tarkoituksettomuuden tunnetta, pelkoa, epäoikeudenmukaisuuteen turtumista ja kuoleman kieltämistä. Eritoten Via Crucis pureutuu pelon olemukseen ja haastaa katsojan pohtimaan, voiko yksilö voittaa pelon ilmapiirin.

Pietarin monologin sanoin: "Jos minulta kysytään, niin minä kiellän kaiken. En nähnyt mitään, en kuullut mitään, olin toisessa huoneessa, toisessa maassa, toisessa todellisuudessa, kun se tapahtui."

Via Crucis alkaa pitkäperjantaina 25.3. kello 21.30 Kaisaniemen puistossa. Kärsimystien reitti kulkee Suomen Pankin kautta Tuomiokirkolle, jossa se päättyy ristiinnaulitsemiseen.

Ekumeeninen pääsiäisvaellus Via Crucis – Ristin tie perustuu kirkon keskiaikaiseen perinteeseen. Viime vuonna esitystä seurasi noin 15 000 ihmistä. Pääsiäisnäytelmän järjestää ekumeeninen yhdistys Via Crucis – Ristin Tien Tuki ry. yhdessä Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan kanssa. Työryhmä koostuu teatterin ja musiikin ammattilaisista sekä teatteriharrastajista ja seurakuntalaisista.

Via Crucis - Ristin Tien Tuki ry:n perustajia ovat Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan lisäksi Helsingin ortodoksinen seurakunta, katolinen Pyhän Henrikin seurakunta ja Fintuition ry. (Jouko H. Nissinen) sekä Helsingin ekumeeninen toimikunta. Lisäksi yhdistyksessä on Helsingin kaupungin ja Kruununhaka-Seuran edustus. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii vs. johtava kappalainen Ermo Äikää Helsingin tuomiokirkkoseurakunnasta. Tapahtumaa tukevat taloudellisesti myös Helsingin, Espoon ja Vantaan seurakuntayhtymät sekä Johannes församling, Helsingin ortodoksinen seurakunta ja Helsingin kaupunki.

Via Crucis vaelletaan taas Helsingissä. Jeesuksena on näyttelijä Kai Vaine.