Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2014 > Lokakuu >

Seurakunnat mukana energiansäästötalkoissa

Seurakunnat mukana energiansäästötalkoissa

06.10.2014 11:20

Helsingin seurakunnat haluavat toimia vastuullisesti ympäristön hyväksi ja energiankulutuksen pienenetämiseksi. Monia ympäristöä säästäviä askelia on jo otettu ja toimintaa parannetaan koko ajan.

Hautausmaiden sähkönkulutus on pienentynyt viidellä prosentilla

Helsingin seurakuntayhtymä on asettanut tavoitteeksi vähentää energiankulutustaan viidenneksellä vuodesta 2010 vuoteen 2020 mennessä.

Hautausmaat ovat kirkkorakennusten jälkeen toiseksi suurin kulutusryhmä, ja siksi niiden energiankulutukseen on kiinnitetty erityistä huomiota. Hautausmaiden sähkönkulutus onkin saatu pienenemään noin 5 prosenttia vuodesta 2010 vuoden 2013 loppuun. Se on lähellä tavoitetasoa – vain 1,4 % vuoden 2013 tavoitetta suurempi.

Energiansäästöä kehitetään suunnitelmallisesti

Energiansäästöä kehitetään meillä jatkuvasti osana seurakuntien ja seurakuntayhtymän ympäristötavoitteita. Koko kiinteistökannan kohteita on priorisoitu kunnon perusteella ja aloitettu eniten kuluttavien kohteiden kunto- ja energiakartoitukset. Kuntotarkastuskierroksia on jo tehty Kannelmäen, Malmin, Matteuksen-, Mikaelin-, Puistolan ja Vartiokylän kirkoissa.

Helsingin seurakuntayhtymän leirikeskukset siirtyvät maalämpöön

Maalämmöllä säästää energian lisäksi myös rahaa. Kun Suomen luonnonsuojeluliiton Negawattineuvonnassa mukana oleva Nilsiän Rivipisa-rivitaloyhtiö vaihtoi öljylämmityksen maalämpöön, lämmityskulut putosivat 10 000 eurosta kuuteen tuhanteen euroon vuodessa.

Myös Helsingin seurakuntayhtymän leiri- ja toimintakeskukset siirretään vähitellen öljylämmityksestä maalämpöön. Korpirauhassa ja Lohirannan uusissa rakennuksissa maalämpö on aloitettu jo aikaisemmin, Tiilikanojassa siihen siirryttiin keväällä 2014. Mustasaaren toimintakeskuksen kohdalla on parhaillaan urakkatarjouskysely maalämpöön siirtymisestä. Myös Vuosaaren seurakunnan päiväleirikeskus Merihiekka on saatu maalämmön piiriin syksyllä 2013.

6.–12.10.2014 vietetään Energiansäästöviikkoa

Katso Top 10 – Energiansäästövinkit Suomen luonnonsuojeluliiton sivuilta .

Katso myös pikavinkit viikon jokaiselle päivälle: www.energiansaastoviikko.fi/ajankohtaista/pikavinkit_viikoksi

Kuva: Katri Saarela