Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2014 > Lokakuu >

Asukkaat muuttaneet seurakuntien tukiasuntoihin Ruskeasuolla

Asukkaat muuttaneet seurakuntien tukiasuntoihin Ruskeasuolla

09.10.2014 09:00 / päivitetty 11.10.2014 19:31

Asukkaat ovat lokakuun alussa muuttaneet Helsingin seurakuntien uusiin tukiasuntoihin Ruskeasuolla.

Helsingin seurakuntayhtymän rakennuttamaan viisikerroksisen talon Paraistentie 13:n tukiasuntoihin on muuttanut helsinkiläisiä, jotka olivat asunnottomia tai joita asunnottomuus uhkaa.

Ruskeasuon 28:aan asuntoon ohjataan erityisesti alle 35-vuotiaita, diakonisin perustein valittuja asunnonhakijoita. Tuen tarve ja soveltuvuus yhteisöasumiseen selvitetään haastatteluissa. Seurakuntien tukikodeissa asuvien on sitouduttava päihteettömyyteen.

Helsingin seurakunnilla on myös toinen tuettu asuinyhteisö, Paulus Hermannissa. Kokemukset ovat olleet hyviä. Helsingissä moni itsenäistyvä nuori ei pysty muuttamaan vanhempiensa luota vaikean asuntotilanteen vuoksi.

Korkeat asumiskustannukset pääkaupunkiseudulla ajavat ihmisiä myös leipäjonoihin. Ruskeasuon ja Hermannin tukiasuntoihin pääsee, vaikka olisi luottohäiriömerkintä. Merkintä estää monen tavallisen vuokra-asunnon saamisen, vaikka elämä olisi muuten järjestyksessä.

Tukiasunnossa asutaan korkeintaan neljä vuotta, minkä aikana mahdollinen luottohäiriö ehtii vanhentua. Asukkaita tuetaan myös muilla tavoin, esimerkiksi ylivelkaantunut autetaan velkaneuvontaan. Pääasiassa arkipäivisin talossa päivystää asukasohjaaja, jolta voi käydä kysymässä neuvoa tarvittaessa.

Tukiasuntojen ja niiden vieressä olevan Ruskeasuon seurakuntakeskuksen hinnaksi tuli 5,9 miljoonaa euroa. Seurakuntayhtymä rakennutti tuetun asuinyhteisön viereen myös tavallisen vuokratalon osoitteeseen Kiskontie 22. Siinä on muutama työsuhdeasunto seurakuntien työntekijöille, mutta muihin asuntoihin voi hakea asukkaaksi kuka tahansa.

Ruskeasuon seurakuntakeskus avautui ja asukkaat ovat muuttaneet sen vieressä oleviin tukiasuntoihin. Kuva: Meilahden seurakunta