Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2014 > Lokakuu >

Seurakuntavaaleissa uskotaan hyvän tekemiseen

Seurakuntavaaleissa uskotaan hyvän tekemiseen

20.10.2014 15:32 / päivitetty 27.10.2014 16:14

Seurakuntavaalien ennakkoäänestys on käynnistynyt maanantaina 27.10. ja jatkuu perjantaihin 31. lokakuuta asti.

Ennakkoon saa äänestää missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa ympäri Suomen. Pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa Narinkkatorilla, Kannelmäen kauppakeskus Kaaressa, Itiksessä ja Malmintorilla voi käydä äänestämässä ennakkoon maanantaista perjantaihin 27.–31.10. kello 12–19. Itiksessä ja Kaaressa on huomioitu myös liikuntaesteiset äänestäjät.

'Kirkkoherranvirastoissa voi äänestää maanantaista perjantaihin kello 9–18. Kaikki Helsingin yli 120 ennakkoäänestyspaikkaa löytyvät verkosta helsinginseurakunnat.fi/vaalit/paikat tai seurakuntavaalit.fi .

Varsinainen vaalipäivä on isänpäivä sunnuntai 9. marraskuuta. Tuolloin voi äänestää oman seurakuntansa äänestyspaikassa kello 11–20. Liikuntarajoitteiset voivat pyytää kotiäänestystä ennakkoäänestysviikolle omasta seurakunnastaan 24.10. kello 16 mennessä.

Helsingissä kahdet vaalit

Koska Helsingin seurakunnat kuuluvat seurakuntayhtymään, järjestetään kaupungissamme kahdet vaalit. Niissä valitaan jäsenet seurakunnan toimintaa johtavaan seurakuntaneuvostoon sekä seurakuntayhtymän ylimpään päättävään elimeen, yhteiseen kirkkovaltuustoon. Molempia vaaleja varten on ehdokaslistat erikseen. Sama ehdokas voi olla ehdolla molemmissa vaaleissa tai vain toisessa.

Vaaleissa valitaan Helsingin 21 seurakunnan seurakuntaneuvostoihin yhteensä 296 ja yhteiseen kirkkovaltuustoon 91 luottamushenkilöä ensi vuoden alusta alkavalle nelivuotiskaudelle. Helsingissä on yhteensä 669 ehdokasta. Omaa ehdokasta voi etsiä MTV:n vaalikoneesta: mtv.fi/vaalikone tai seurakuntavaalit.fi

Äänioikeus 16-vuotiailla kirkon jäsenillä

Helsingin seurakuntien äänioikeutetut jäsenet ovat saaneet ennen ennakkoäänestystä kotiinsa vaalikirjeen, jossa on ilmoituskortti äänioikeudesta, saatekirje ja kuvallinen ehdokasesite. Ilmoituskortti on hyvä ottaa mukaan äänestyspaikalle.

Seurakuntavaalit ovat ainoat vaalit, joissa äänestysikäraja on 16 vuotta. Jo edellisissä vaaleissa 16-vuotiaat saivat äänestää. Äänestäjän on todistettava henkilöllisyytensä äänestyspaikalla.

Pyhä kabinetti -animaatio vauhdittaa äänestämistä kertomalla kirkon ja seurakuntalaisten moniäänisyydestä pilke silmäkulmassa. Samalla animaatiossa tuodaan esille, mihin kirkon asioihin äänestämällä voi vaikuttaa. Seuraavat jaksot julkaistaan maanantaina 20. ja 27.10.

Narinkkatorilla tehdään hyvää ennakkoäänestysviikolla

Helsingissä Kampin Narinkkatori muuttuu ennakkoäänestysviikolla Hyvän tekemisen toriksi, jossa voi äänestää, piipahtaa kahville ja nauttia vaihtuvasta ohjelmasta. Narinkkatorin viikko alkaa maanantaina 27.10. kello 17 Helsingin piispa Irja Askolan ja nuorten poliitikkojen puheenvuoroilla.

Viikon aikana Narinkkatorilla esittäytyvät kirkon vapaaehtoistyö, Helsingin seurakuntien erityisnuorisotyö Snellu ja Suomen Lähetysseura. Lisäksi keskiviikkona Narinkkatorilla järjestetään Kalsarikeräys kodittomille, jossa diakoniatyöntekijät ottavat vastaan uusia, käyttämättömiä alusvaatteita, kerrastoja, pipoja ja lapasia asunnottomille. Narinkkatorilla on myös mahdollisuus piipahtaa kirkon parisuhdeneuvonnan kioskilla torstaina.

Kirkon, seurakuntien ja vapaaehtoisten työstä kertovia Hyvän tekemisen toreja järjestetään myös muualla Suomessa. Lisäksi seurakuntavaalit näkyvät muun muassa Helsingin kirjamessuilla ja vaalipaneeleissa ympäri Suomen.

Ennakkoäänestys pääkaupunkiseudun kauppakeskuksissa 27.–31.10. klo 12–19

Helsinki: Itis, Itäkatu 1-7, Kaari, Kantelettarentie 1, Kampin Narinkkatori ja Malmintori, Malmin kauppatie 18

Vantaa: Myyrmanni, Iskoskuja 3

Espoo: Entresse, Siltakatu 11, Lippulaiva, Espoonlahdenkatu 4–6, Iso Omena, Hiljaisuuden kappeli, Piispansilta 11, Tapiola, Sampokuja

Poikkeuksena klo 10-20 Sello, Leppävaarankatu 3–9

Edellisissä vaaleissa Narinkkatorilla äänestettiin vilkkaasti ennakkoon, se oli Helsingin suosituin ennakkoäänestyspaikka.