Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2014 > Elokuu >

Hiroshima-illassa muistetaan sodan uhreja laajemminkin

Hiroshima-illassa muistetaan sodan uhreja laajemminkin

05.08.2014 14:30 / päivitetty 06.08.2014 12:16

Töölönlahden rannalla muistetaan 6. elokuuta Hiroshiman ja Nagasakin atomipommien uhreja sekä niitä siviilejä, jotka tänäänkin kärsivät sodan jaloissa ja joukkotuhoaseiden käytön uhan alla.

- Rauhankynttilöiden sytyttäminen on tänä kesänä entistä ajankohtaisempaa. Kun se tehdään yhdessä, se myös tuntuu. Hyvät ajatukset lähtevät toivon liekkeinä pimenevälle Töölönlahdelle kuin ihmiskunnan yhteisenä rauhanrukouksena, pohtii yhteiskunnallisen työn pastori Raija Korhonen. Kristityt on kutsuttu rauhantekijöiksi ja siksi seurakuntakuntayhtymä on ollut mukana järjestämässä tätä rauhantilaisuutta jo 30 kertaa.

Helsingin tilaisuuden muina järjestäjinä ovat Suomen Rauhanliitto ja Svenska Fredsvänner i Helsingfors yhteistyössä muiden rauhanjärjestöjen kanssa.

- Suurin osa tavallisesta kansasta haluaa rauhaa, muistuttaa teologian tohtori Hannu Vapaavuori. Hän puhuu Helsingin Hiroshima-illassa. Vapaavuori pahoittelee sitä, että jotkut oikeuttavat sodan uskonnollisilla väittämillä. Uskonnollisia perusteita väkivaltaan kuulee eri uskontojen edustajilta.

- Tulisi nähdä, että kaikki ihmiset ovat oikeasti tasa-arvoisia. Gazan tilanne osoittaa, että palestiinalaisille ei anneta arvoa, suree Vapaavuori.

Suomen Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodeniuksen mielestä tämän päivän maailmanpoliittinen ilmapiiri muistuttaa kylmän sodan ajoista. Ydinaseiden uhka ei ole poistunut.

- On huolestuttavaa, että yhä useampi valtio havittelee ydinasetta ja että terroristitkin voivat saada ydinmateriaalia käsiinsä. Ydinaseiden leviämistä ja kehittämistä rajoittavat sopimusjärjestelmät ovat kriisissä ja aseidenriisunnan sijaan ydinasevallat näyttävät lähinnä suunnittelevan päivittävänsä ja modernisoivansa aseistustaan, katsoo Lodenius.

Helsingin tilaisuus on Oopperatalon takana ulkona Amfi-teatterilla klo 21 alk. Ohjelmassa on puheet apulaiskaupunginjohtaja Pekka Saurilta, teologian tohtori Hannu Vapaavuorelta sekä mm. Yonan ja kitaristi Nicolas Rehnin musiikkia. Ohjelman jälkeen Töölönlahdelle lasketaan japanilaisen perinteen mukaan kynttilälyhtyjä klo 22 alk.