Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2014 > Heinäkuu >

Vihille melkein missä vaan

Vihille melkein missä vaan

13.08.2014 08:00

Tiesitkö, että voit pitää kirkkohäät muuallakin kuin kirkossa? Myös vihkikaavan toteuttamiseen on monenlaisia vaihtoehtoja.

Vihkiä voi missä tahansa mihin papin ja kahden todistajan saa tulemaan mukaan. Esimerkiksi korkean paikan kammoista pappia ei kannata pyytää vihkimään yläilmoissa. Ulkoilmaan suunnitellussa vihkimisessä kannattaa ottaa huomioon luonnonvoimien arvaamattomuus ja miettiä myös varasuunnitelma, yhteisen seurakuntatyön verkkopappi Markus Kartano sanoo.

Kannattaa ottaa myös huomioon, kuuluuko vihkimusiikki hyvin esimerkiksi ulkoilmatilaisuudessa, yhteisen seurakuntatyön nuorten aikuisten pappi Juha Petterson sanoo.

Erikoisimpia vihkipaikkoja on ollut muun muassa lentokoneessa, kuumailmapallossa, nostokorissa, elokuvateatterissa. Paikka voi tosiaan olla lähes mikä tahansa, missä vähintään viisi ihmistä, eli pappi, pari ja kaksi todistajaa pystyvät olemaan vihkitoimituksen ajan, Kartano sanoo.

Häät voivat tosiaan olla pienet ja intiimit. Helsingistä löytyy monia pieniä kirkkoja ja kappeleita esim. Tuomiokirkon kappeli, Oulunkylän vanha kirkko, Puotilan kappeli.

Joskus vihkikirkko voi olla iso, mutta osallistujamäärä pieni, eli häissä saattaa olla vain vihkipari, pappi ja kaksi todistajaa jotka on pyydetty seurakunnasta. Kotihäätkin ovat mahdollisia, tai vihkiminen juhlatilassa. Näin vieraita ei tarvitse kuljettaa kirkosta juhlapaikalle, Petterson sanoo.

Suositun vihkikirkon varaaminen kannattaa hoitaa ajoissa.

Kirkon varaustilanne kannattaa tarkistaa sen kirkon seurakunnasta. Esimerkiksi Helsingin Tuomiokirkkoseurakunnassa on neljä suosittua vihkikirkkoa, joihin varauksia aletaan ottamaan vastaan vihkitoivetta edellisen vuoden toukokuussa. Vapaita aikoja kannattaa kysyä suosituista vihkikirkoista myös lyhyemmälläkin varoituksella, jos kellonajalla ei ole väliä. Peruutuspaikkoja nimittäin tulee silloin tällöin, Kartano sanoo.

Vihkimusiikki askarruttaa pareja

Papin kanssa käydään ennen vihkimistä vihkikeskustelu, jossa käydään läpi vihkikaavaan liittyviä yksityiskohtia ja toiveita. Yleensä pappi vihkimisen ammattilaisena osaa ottaa esille tärkeimmät vihkimiseen liittyvät kysymykset. Myös kanttorin kanssa on hyvä hyvissä ajoin sopia vihkimisen musiikista, Kartano sanoo.

Parit kysyvät eniten sopivasta häämusiikista. Musiikki voi olla persoonallista. Hevimusiikinkin tahdissa voi marssia alttarille. Musiikin pitää kuitenkin sopia tilaisuuden luonteeseen. Kannattaa jonkin verran kuunnella papin ja kanttorin näkemyksiä etukäteen siitä, mikä sopii akustisesti kirkkosaliin, Petterson sanoo.

Ennen vihkimistä on vähintään viikkoa aikaisemmin oltava avioliiton esteiden tutkinta haettuna. Tutkinnan toimitusaika on viikko. Papilta on myös hyvä kysyä vihkikeskustelun yhteydessä, pääseekö hän osallistumaan hääjuhlaan vihkimisen jälkeen jos pari niin toivoo, Kartano lisää.

Rennot somehäät ovat nousussa

Tällä hetkellä suosittu häätrendi tuntuu olevan rentous. Häitä ei tarvitse ottaa liian ryppyotsaisesti, eikä vihkimisen tai hääjuhlan tarvitse olla jäykkä tilanne. Häät voivat olla juuri sellaiset jotka pari tuntee omakseen ja joka näyttää heiltä. Toinen nouseva trendi on viime aikoina ollut sosiaalisen median mukaan tuleminen häihin. Hääparilla voi olla esimerkiksi sovittu hashtag jota vieraat käyttävät, jos pistävät kuvia tai tunnelmia Twitteriin ja Instagramiin. Myös Facebookin ryhmiä tai muita sosiaalisen median palveluita käytetään paljon hääkuvien kokoamiseen tai jopa häiden suunnitteluun.

Isot ja kalliit häät nousevat mediassa esille, mutta Pettersonin mukaan pröystäilyhäät eivät ole enää muodissa.

Wanhan Sataman Häämessuilla on väki vähentynyt. Ehkä johtuu myös talouskriisistä, että ihmiset eivät enää sijoita häihin yhtä paljon.

Häät voivat olla myös stressaava tapahtuma.

Kannattaa miettiä, ratkaisevatko häissä minuuttiaikataulu ja viimeisen päälle olevat puitteet niin paljon, että jos kaikki ei mene suunnitelmien mukaan, koko häät ovat pilalla. Loppupeleissä ihmiset sekä vihkiparin oma onni ja ilo ratkaisevat. Jos aistii, että hääpari on stressaantunut, tunnelma tarttuu muihinkin. Vihkimistä ei kannata pitää suorituksena. Kannattaa myös miettiä, mikä on tilaisuuden painoarvo suhteen kannalta, Petterson sanoo.

Katso lisää vihkipaikoista: www.helsinginkirkot.fi

Lisää tietoa häistä löydät täältä:

www.kirkkohaat.fi

http://uskotoivorakkaus.fi/tahdon

Kirkollisen vihkimisen voi pitää missä tahansa mihin papin ja kahden todistajan saa tulemaan mukaan. Kuva: Katri Saarela.