Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2014 > Heinäkuu >

Riparilla sosiaalista mediaa

Riparilla sosiaalista mediaa

30.07.2014 11:06 / päivitetty 30.07.2014 11:41

Sosiaalista mediaa käytetään hyväksi rippileireillä entistä enemmän. Esimerkiksi Paavalin seurakunnan riparilaisia kutsutaan kätevästi leirinuotiolle WhatsApp Messenger - pikaviestisovelluksella. Myös oppitunneilla käytetään aikaisempaa enemmän sosiaalista mediaa toiminnallisena menetelmänä.

- Oppitunnit on saatu sosiaalisen median avulla kiinnostavimmiksi. Nuoret ovat tottuneet hakemaan älypuhelimilla tietoa ja kertomaan asioita myös kamerakuvin, kertoo nuorisotyön ohjaaja Ann-Marie Ahlsten Paavalin seurakunnasta.

Myös rippikouluhetkien päivittäminen on suosittua etenkin Twitterissä ja Instagramissa. Tänä kesänä maamme rippikoululaiset, isoset ja leirityöntekijät ovatkin kertoneet kuulumisia ja kuvia rippikoulusta aihetunnisteella #ripari2014. Paavalin seurakunnan riparilaiset ovat olleet erittäin aktiivisia päivityksissään ja päässeet kuvillaan valtakunnan mediaan.

Riparilaiset Noomi Norkola, Pihla Pekkarinen ja isonen Norah Hamad ja näkevät sosiaalisen median käytön hyvänä asiana. Leirimuistot kerätään talteen huomaamatta ja niitä pääsee jakamaan saman tien vanhempien ja kavereiden kesken. Entiset leirilehdet ovat jäämässä historiaan blogien tieltä.

- Moni pääsee elämään leirin hengessä mukana. Somen avulla olemme voineet myös päivittää ihmisten mielikuvia seurakuntatyöstä, kertoo ripariltakin blogia kirjoittava pappi Elina Koivisto. Leiriläisten on helppo jatkaa yhteydenpitoa leirin jälkeen, kun sosiaalisen median keskusteluryhmät ovat jo olemassa.

Sosiaalista mediaa voidaan käyttää hyödyksi myös isoskoulutuksessa.

- Meillä on ulkomailla asuvia nuoria ja nuoria, jotka harrrastavat niin paljon, etteivät pääse osallistumaan kasvokkain kokoontumisiin. Mietimme nyt heidän mahdollisuuttaan osallistua isoskoulutukseen ensi talvena somen kautta, kertoo Ann-Marie Ahlsten.

Verkkopastori Markus Kartanon mukaan myös muissa seurakunnissa on hyvin otettu käyttöön sosiaalinen media osana rippikouluja. Rippiryhmä voi käydä esimerkiksi viestintää suljetussa facebookryhmässä tai käyttää Instagramtiliä leiritunnelman jakamiseen. Ruotsinkielisessä Matteuksen seurakunnassa on jo pitkät perinteet kännyköiden ja somen hyödyntämisestä ripareilla.

Markus Kartano esittelee hauskana esimerkkinä kirkkoherra Stefan Forsénin leirijumalanpalveluksessa ottaman "messuselfien" Instagramissa: http://instagram.com/p/qr2MJDlWn8/

Malmin seurakunnassa on puolestaan ollut yhdellä riparilla mukana testikäytössä olevia tabletteja, joilla riparilaiset pystyivät ottamaan kuvia ja videoita leirin aikana.

- Näin leiriläisillä ei tarvitse itsellään olla hyvää kamerakännykkää, toteaa Kartano.

Joitakin ripariblogeja: http://matteusskriba.com/
http://instagram.com/uskotoivorento

Noomi Norkola, Norah Hamad ja Pihla Pekkarinen ovat olleet innostuneita some-ryhmässässään päivittämään kuulumisia. Kuva: Heidi Rautionmaa