Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2014 > Kesäkuu >

Kirkon kesä mediassa: Kristinusko, naisvihan vai naisten uskonto?

Kirkon kesä mediassa: Kristinusko, naisvihan vai naisten uskonto?

25.06.2014 10:00

Kirkon tiedotuskeskuksen tuottamissa kesän ohjelmissa luvassa muun muassa katsaus naisen historiaan kirkossa sekä jumalanpalvelus nojatuoleissa.

Yhden sukupuolen mallista luterilaiseen naispappeuteen
Ylen uskontoja käsittelevässä radio-ohjelmassa, Horisontissa, on heinäkuussa aiheena naisen kirkkohistoria. Jumala valitsi kaikessa viisaudessaan tulla lihaksi miessukupuoleen, mutta kuinkas sitten kävikään?
Länsimaisen kulttuurin historiassa ajateltiin pitkään, että on olemassa vain yksi sukupuoli, mies. Nainen nähtiin epäonnistuneena miehenä. Tätä ajatusta toteuttivat elämässään myös varhaiset naismystikot, jotka riuduttivat itsensä niin, että kuukautiset loppuivat. He antoivat vanhemmiten myös parran kasvaa. Näin oltiin lähempänä täydellisyyttä.
Kristinusko on ollut toisaalta alusta asti naisten uskonto. Jo varhaisen kirkon aikana on annettu tilaa naisille. Kristinuskon piirissä tunnetaan monia naismesenaatteja. Kirkon historiassa on kuitenkin myös suoraa naisvihaa. Miten sitten naisista tuli kirkossa tasavertaisia miesten kanssa?
Aiheeseen perehtyvät toimittajien Ville Talolan ja Simo Alastalon seurassa TT, dos. Päivi Salmesvuori, TT, pastori Esko M. Laine, TT, johtava teologinen asiantuntija Petri Merenlahti sekä TT, työelämäyhteyksien suunnittelija Maria Buchert.
  • Lähetys Yle Radio 1 su 20.7. klo 11
"Makea stoori kaikessa dramaattisuudessaan"
Radion maanantai-illoissa näyttelijä Elsa Saisio lukee Johanneksen evankeliumia. Elsa Saisio lähti mukaan lukemaan Raamattua, sillä se on länsimaisen kulttuurihistorian perusta. Jo radiossa kuullun Matteuksen evankeliumin hän valitsi ensimmäiseksi luettavakseen, sillä se sisältää vuorisaarnan . Vuorisaarna on Saision mukaan armon kiteytymä, joka ei jätä ketään ulkopuolelle.
Raamattua lukiessa Saisiolle on kirkastunut myös se, että ihmisyys ei ole muuttunut miksikään. Yhä ajankohtainen kysymys on: "Tehdäkö henkisesti hyvää vai tehdäkö maallinen paratiisi tähän maailmaan?".
Studiossa Raamatun lukeminen on ollut Elsa Saisiolle myös rauhoittava kokemus sen lisäksi, että hän ihailee Uuden testamentin draamaa. Jeesuksen elämänvaiheet ovat hänen mukaansa "makea stoori kaikessa dramaattisuudessaan."
  • Lähetys maanantaisin YLE radio 1 klo 18.50
Hyvän tekemistä ja liikuntaa
Keskiviikkoaamuisin radiohartaudet ovat teemalla "usko ja urheilu". Syksyllä on seurakuntavaalit teemalla "Usko hyvän tekemiseen". Torstaiaamujen radiohartauksissa syvennetään tätä teemaa.
  • Lähetykset keskiviikkoisin ja torstaisin YLE radio 1 klo 6.15 ja 7.50
Kirkonmenoja Kalliossa
Kesäkuun viimeinen TV-jumalanpalvelus on sateenkaarimessu Kallion kirkossa. Saarna Jaana Partti, liturgi Arja Penttinen, kanttori Kimmo Puunenä. Ääniset -kuoro ja Suomen lausujainliiton puhekuoro johtajana Petra Lampinen.
  • Lähetys Yle TV1 Su 29.6. klo 10
  • Kaikki ohjelmat katsottavissa jälkeenpäin areena.yle.fi.