Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2014 > Kesäkuu >

Juhannus – lemmen ja väkivallan juhla?

Juhannus – lemmen ja väkivallan juhla?

16.06.2014 10:44 / päivitetty 23.06.2014 12:53

Keskikesän valoisimpina hetkinä (21.6.) vietämme Johannes Kastajan kunniaksi nimettyä sunnuntaita, juhannusta. Tätä syntymäjuhlaa on vietetty 400-luvulta lähtien kesäkuussa, 6 kuukautta ennen joulua. Samaiseen päivään on liitetty uskonpuhdistuksen jälkeen myös Johanneksen mestauspäivä (perimätiedon mukaan 28.8.). Kirkkovuodesta kirjoittaa emerituspiispa Wille Riekkinen.
Johannes päätyi vankilaan siitä syystä, että hän suorasukaiseen tapaansa moitti kuningas Herodes Antipasta eettisyyden puutteesta. Tämä näet piti yhden veljensä vaimoa, Herodiasta, omanaan. Väkivaltakoneiston äärimmäiseen käyttöön taas johti elokuun kuutamojuhlissa prinsessa Salomen tanssi, joka sekoitti kuninkaan pään. Tällöin Salome sai esittää toivomuksen, joka toteutettaisiin välittömästi. Epätietoisena hän turvautui ovelan äitinsä neuvoon. "Syöjättäreksi" kuvailtu Herodias, joka oli ottanut profeetan moitteet nokkiinsa, yllytti tällöin tytärtään vaatimaan Johanneksen päätä. Kuningas tiesi teon vääräksi, mutta ei tohtinut pyörtää lupaustaan, jonka oli antanut juhlavieraidensa edessä. (Mark. 6:14-29).
Jeesus arvosti Johannes Kastajaa suuresti, menihän hän itsekin tämän luo saamaan parannuksen kasteen. Johannes oli jopa "enemmän kuin profeetta".Tämä oli suuri tunnustus, sillä useimmat Raamatun mainitsemista profeetoista olivat hyvin arvostettuja. He olivat omana aikanaan yhteiskunnan omiatuntoja, jotka sanoivat syntiä synniksi ja vaativat jatkuvaa parannusta.
Juhannuksen ei tarvitse eikä se saa olla väkivallan juhla. Juhlapyhä näet kutsuu meitä päättäväisesti pitämään kiinni elämän eettisestä suunnasta. Sydänten vallankumous, toinen toisesta välittäminen samoin kuin uskon, toivon ja rakkauden edistäminen eivät vaadi meitä pukeutumaan kamelinkarvapukuihin tai tyytymään Johanneksen tavoin askeettisiin heinäsirkka-aterioihin. Riittää, että Jumalan avulla opimme itsenäisesti tunnistamaan elämän oikean ja väärän, ja toimimaan sen mukaisesti.

Juhannuspäivän jumalanpalvelus klo 10 Tuomiokirkossa ja Vanhassa kirkossa.