Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2014 > Huhtikuu >

Kirkkokonserteissa hiljennytään pääsiäissanoman äärelle

Kirkkokonserteissa hiljennytään pääsiäissanoman äärelle

14.04.2014 10:50 / päivitetty 22.04.2014 11:03

Kirkkokonsertit kuuluvat olennaisena osana pääsiäiseen. Hiljaisella viikolla ja pääsiäisenä useissa seurakunnissa järjestetään kymmeniä konsertteja, joissa pääsiäisen sanoman äärelle hiljennytään musiikin siivittämänä. Passiot, Stabat Materit sekä Kristuksen seitsemän viimeistä sanaa ovat kirkoissa paljon esitettyjä teoksia pääsiäisaikaan.

Johann Sebastian Bachin (1685–1750) musiikkia on kutsuttu luterilaisen jumalanpalveluselämän kauneimmaksi helmeksi. J. S. Bachin Matteuspassio onkin mahdollista kuulla tänä pääsiäisenä kolmessa kirkossa ja lisäksi Temppeliaukion kirkossa esitetään myös J. S. Bachin Johannespassio.

Passioissa käydään läpi Kristuksen viimeisiä vaiheita sen Raamatun evankeliumin mukaan, jonka mukaan passio on nimetty. Esimerkiksi Matteuspassion pohjatekstinä on Matteuksen evankeliumi ja Johannespassion luonnollisestikin Johanneksen evankeliumi ja niin edelleen.

Stabat Mater puolestaan käsittelee Jeesuksen ristinkuolemaa surevan äidin eli Marian näkökulmasta. Yleisin Stabat Mater, jota kirkoissa esitetään on Giovanni Battista Pergolesin (1710–1736) kaunis teos. Pergolesin Stabat Materin voi kuulla tänä vuonna seitsemässä kirkkokonsertissa. Tätä teosta esitetään usein myös Kristuksen kuolinhetken hartauden paikalla eli pitkänäperjantaina kello 15.

Myös Joseph Haydnin (1732–1809) hienoa jousikvartettoa Jeesuksen seitsemän sanaa ristillä esitetään kirkoissa pääsiäisenä jonkin verran. Tänä vuonna sen voi kuulla Helsingissä ainakin kahdessa kirkossa.

Katso passiot, Stabat Materit ja Haydnin jousikvarteton esitykset täältä.

Kaikkien Helsingin kirkkojen konserttitarjonta on koottu Kirkko & kaupunki -lehden tapahtumakalenteriin. Konsertit löytyvät täältä.