Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2014 > Huhtikuu >

”Haaga on hyvä seurakunta”

”Haaga on hyvä seurakunta”

30.04.2014 09:50 / päivitetty 21.05.2014 11:10

"Kyllä minä vähän ihmeissäni olen, äkkiä se lopulta meni", toteaa eläkkeelle jäävä ja rentoutuneen oloinen kirkkoherra Hannu Vapaavuori


Teologian tohtori Hannu-Poju Vapaavuori ehti palvella haagalaisia kirkkoherrana melkein 14 vuoden ajan. Hän täytti vastikään 65 vuotta ja pitää lähtösaarnansa sunnuntaina 18.5. Huopalahden kirkossa. Virkaanasettajaisensa syksyllä vuonna 2000 hän muistaa juhlallisena hetkenä. "Elämässä saisi olla mahdollisimman paljon tuskattomia tuokioita. Myös seurakunnan eräs tehtävä on tarjota ihmiselle näitä hetkiä, kun tämä elämä on kuitenkin monelle aika raskasta."

Taivallahden virallinen apulainen ja virsikirjavaliokunnan sihteeri

Pappisvihkimyksen Hannu sai vuonna 1982 Helsingin Tuomiokirkossa. Hiippakunnan piispana oli silloin Samuel Lehtonen. "Ensimmäinen virkapaikkani oli Taivallahden seurakunnan virallisena apulaisena. Tehtäviini kuului esimerkiksi Temppeliaukion kirkon varauskirjan hoitaminen. Toimin myös diakoniapappina ja muistan edelleen lämmöllä silloista työpariani diakonissa Tuulikki Vatasta."

Vuonna 1984 piispa Paavo Kortekangas pyysi Hannun kirkolliskokouksen virsikirjavaliokunnan sihteeriksi. "Olin ajatellut teologisesta tiedekunnasta valmistumiseni jälkeen jättää musiikin ja virret taka-alalle, mutta toisin kävi", Hannu kertoo hymyillen.

Nykyisen vuoden 1986 virsikirjan valmistumisen jälkeen tie johti musiikkisihteerin virkaan Kirkkohallitukseen. Samoihin aikoihin alkoivat myös teologiset jatko-opinnot. Teologian tohtoriksi Hannu väitteli vuonna 1997. Väitöskirja "Virsilaulu ja heräävä kansallinen kulttuuri-identiteetti" käsitteli oman suomenkielisen virsikirjan ja omien virsisävelmien ja -tekstien suurta merkitystä kansallisessa heräämisessä.

Monet 90-luvulla teologiaa opiskelleet muistavat Hannun Helsingin yliopistolta, jossa hän ohjasi mm. teologian ylioppilaiden käytännöllisiä harjoituksia.

Papin työstä ja onnistumisen kokemuksista

Hannu on ehtinyt työskennellä pappina yli 30 vuotta. "Olen tykännyt olla pappi. Työ on monipuolista, ja olen saanut myös miettiä itseäni kiinnostavia asioita", kertoo teologisesta tuumailusta pitävä Hannu. "Mielelläni olen myös saarnannut", hän jatkaa.

Papin työhön liittyvät myös uran suurimmat onnistumiset kokemukset. "Kyllä onnistumiset ihmisten kohtaamisissa, jumalanpalveluksissa ja kirkollisissa toimituksissa ovat olleet itselleni niitä tärkeimpiä hetkiä", toteaa Hannu ja kertoo miten satunnaisetkin keskustelut ja lyhyet kohtaamiset ovat voineet olla merkittäviä. "Kun huomaa, että joku on saanut avun, se on ollut tärkeää minulle."

Viime vuosien haasteita

Viime vuosina Hakavuoren ja Huopalahden seurakuntien yhdistymisprosessin läpivieminen on vienyt paljon kirkkoherran työaikaa. "Kirkkoherran työ muuttui radikaalisti, kun seurakunnat yhdistyivät. Myös seurakuntalaisilla yhdistyminen on ottanut aikansa", Hannu toteaa.

Mielenkiintoisia olivat myös ajat hiippakunnan pappisasessorina 2000-luvun lopulla. "Sain toimia asessorina ollessani määräajan myös piispainkokouksen valmisteluvaliokunnassa. Keskustelut siellä esimerkiksi diakonaatista ja rekisteröityjen parisuhteiden siunaamisesta olivat kiinnostavia ja tärkeitä."

Eläkevuosiksi Hannulla ei ole toistaiseksi suurempia suunnitelmia, mutta ainakin gregoriaanisen musiikin harrastus jatkuu Schola Sancti Henrici -lauluyhtyeessä.

"Haagassa on ollut hyvä olla. Minulle on jäänyt tästä työrupeamasta hyvä mieli, vaikka näin jälkikäteen ajatellen tulee mieleen, että sitä ja sitäkin olisi pitänyt ja voinut tehdä", Hannu pohtii. "Myöskään hyvästä työyhteisöstä ei ole helppo luopua, mutta aion pysyä Haagan seurakunnan jäsenenä niin kauan kuin pidetään", hän toteaa nauraen.

Mari Järvinen

"Toivotan teille oikein aurinkoista kesää ja
Hyvää huomista. Taivaan Isän siunausta teille! "

Hannu Vapaavuori

Kuvan on ottanut Esko Jämsä