Etusivu > Uutiset ja tapahtumat > Uutiset > 2014 > Huhtikuu >

Palmusunnuntai: Jeesus ratsasti kohti Öljymäkeä ja Jerusalemia

Palmusunnuntai: Jeesus ratsasti kohti Öljymäkeä ja Jerusalemia

07.04.2014 09:05 / päivitetty 07.04.2014 09:25

Kirkkovuodesta kirjoittaa emerituspiispa Wille Riekkinen

Palmusunnuntai aloittaa dramaattisen viikon Jeesuksen elämänhistoriassa. Tapahtumapaikkana oli Jerusalem, jossa valmistauduttiin edessä olevaan pääsiäiseen. Se oli yksi suurista juutalaisista pyhiinvaellusjuhlista, jota vietettiin Egyptin orjuudesta vapautumisen (exodus) muistoksi. Sadat tuhannet pyhiinvaeltajat tungeksivat tuolloin kaupungissa.

Palmusunnuntaina muistellaan, miten Jeesus ratsasti aasilla Öljymäen rinnettä alas Getsemaneen ja sitten Kidron-puron yli itse kaupunkiin.

Jeesuksen julkinen toiminta oli herättänyt messiaanista innostusta, mikä nytkin näkyi kansanjoukon reaktioissa: kulkureitille heiteltiin palmunoksia ja Jeesusta tervehdittiin pyhiinvaelluslauluin. Hoosianna-hymni enteili odotuksen täyttymistä. Tätä Jeesuksen vastustajat eivät sulattaneet, sillä koko maailma näytti juoksevan Jeesuksen perässä. Ei ihme, että kuppi meni nurin, ja väkivaltakoneisto nytkähti äänettömästi liikkeelle heti sen jälkeen, kun Jeesus vihoissaan oli kaatanut kaupustelijoiden ja rahanvaihtajien pöydät temppelialueella.

Tämän vuoden palmusunnuntain evankeliumiteksti pysäyttää meidät Betaniaan, josta Jeesus opetuslapsineen lähti kohti Öljymäkeä ja juhlivaa Jerusalemia. Ystävien luona Martta huolehti ruokapuolesta, ja Lasarus istui aterialla. Kolmas sisaruksista, Maria, voiteli Jeesuksen jalat kalliilla nardusöljyllä, ja kuivasi ne hiuksillaan.

Rahan arvon hyvin tunteva Juudas Iskariot moitti Mariaa tuhlailusta, mutta Jeesus hyväksyi naisen rakastavan eleen. Olihan se tavallaan viimeinen voitelu, vaikka sitä hektisen piinaviikon alussa ei vielä tiedettykään.

Tänä vuonna palmusunnuntaita vietetään 13. huhtikuuta. (Wille Riekkinen/Kirkon tiedotuskeskus)

Katso lähin Palmusunnuntain messusi täältä .